Woody Allen odsúdil človeka k slobode

Allen po sérii ľahších komédií trochu "pritvrdil". Existenciálna tragikomédia Iracionálny muž s detektívnou zápletkou objíma moderné smútky, kreslí pochybnosti a vyvracia nádej na čistú lásku.

08.08.2015 09:01
Joaquin Phoenix, Ema Stone, Woody Allen,... Foto:
Iracionálny muž Joaquin Phoenix a nová múza Woodyho Allena Ema Stone tvoria pár v režisérovej rafinovane temnej komédii.
debata

Obsadil silnú hereckú dvojicu, talentovanú Emmu Stoneovú a neodolateľného Joaquina Phoenixa. Herec, aj keď zosobňuje typické „allenovské“ neurózy, nie je režisérovým hereckým ekvivalentom. Vytvára plnohodnotný charakter bez jeho tieňa.

Zvrátený romantizmus

Životom ošľahaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) prichádza do malého mestečka a prirodzene sa stáva predmetom túžby dvoch odlišných žien. Rite (Parker Posey), profesorke v stredných rokoch, padne Abe do otvorenej rany. Zdá sa, že je tým správnym klinom na rozbitie stvrdnutého manželstva. Študentka Jill (Emma Stone) sa podobne ako staršia sokyňa necháva unášať ilúziami. Skúsený a inteligentný Abe ju priťahuje aj preto, že je protikladom jej provinčne uhladeného sveta. Abe je však nešťastný, poddáva sa ničote a unavuje ho odháňanie myšlienok na vlastnú smrť. Náhoda mu ponúkne riešenie. Ubitý slobodou sa uchýli k hraničnému činu s nezvratnými následkami. Abe sa vracia v plnej sile späť do hry a konečne zhlboka dýcha.

Allen pokračuje vo svojom pláne, varíruje žánre, ktoré dokonale pozná. Tentoraz sa priamo pohráva s detektívkou i melodrámou. Dej je zjednodušený, a predsa invenčný. Priznáva všetky klišé žánru a hrotí ich osobitým, často až situačným humorom.

Do popredia vystupuje psychológia. Allenovi hrdinovia neležia na pohodlnom koženom gauči, režisér ich podrobuje psychoanalýze „za pochodu“. Skúma ich postoj k okoliu, spochybňuje schopnosť prebrať zodpovednosť a odkrýva bezhraničnú ľudskú sebalásku.

Postavy sú stroho presné, dokonale výstižné a divák sa v ich komplikovanosti nestráca. Motiváciám dokonale rozumie. Podliehajú idealizmu bez ohľadu na vek či skúsenosti. Abe je plnokrvným „allenovským“ sebcom, hnaný hladom dosiahnuť niečo viac, prekročiť svoj bezvýznamný tieň.

Psychológa v sebe nezaprie

Filmár voľne nadväzuje na Dostojevského Zločin a trest, paroduje existencializmus a bez hany polemizuje s teóriami najväčších mysliteľov 20. storočia. Aj keď ich smelo podkopáva a zosmiešňuje, neprekročí hranicu, nie je urážlivý ani vulgárny. Vysmieva sa romantickej duši stratenej v postmoderných spoločenských dogmách. Dokonale pozná malomeštiakov a vystihuje prázdnotu našich dní. Aby sme sa zbavili nudy, sme ochotní zavraždiť morálku. Svedomie je stratené, nech žije tma.

Bystrý divák síce vytuší vyústenie príbehu, ale zásadné zvraty sú v mnohom bizarne absurdné. Premýšľať či konať a zbierať následky? Režisér vyzdvihol naliehavú ľudskú dilemu. Podľa Jeana Paula Sartra je na nás, aby sme dali životu zmysel. Allen na to apeluje. Keď sa „teoretik a verbálny masturbátor“ Abe odhodlá k činu, režisér ho namočí do najnezmyselnejšej mláky a vyvráti tak jeho intelekt. Spochybní pravdu o svete a krutou fackou odhalí, kým reálne sme. Snobi oháňajúci sa morálkou? Áno aj. Zbabelci neschopní prevziať zodpovednosť. Snažíme sa prekročiť svoju malosť smiešne veľkorysými gestami.

Charakter Allenových hrdinov sa zásadne nemení, no každým novým filmom ožijú v inom kontexte. Divák si stretnutie s egocentrickým, urozprávaným géniom vychutná, ak bude dostatočne ochotný otvoriť sa a premýšľať. Veď všetci malicherne túžime po šťastí. Aj za cenu straty svedomia a lásky.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

Iracionálny muž/ USA 2015/ scenár a réžia: Woody Allen/ hrajú: Emma Stone, Joaquin Phoenix, Parker Posey a ďalší/ premiéra: 30.7.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Woody Allen #Emma Stone #Joaquin Phoenix #Iracionálny muž