Televízne tipy Pravdy: Stávka, Špióni z lásky aj Zúrivá salsa

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (20.8.-27.8.). Vybrala ich pre vás Katarína Sedláková, redaktorka Pravda magazínu.

20.08.2015 13:55
stavka Patrick Mille, Guillaume Gallienne Foto:
Patrick Mille, Guillaume Gallienne vo filme Stávka.
debata

Piatok 21. 8.

Špióni z lásky, HBO, 18.25

Romantická francúzska krimikomédia má uletený námet – britský pár v podaní Pierca Brosnana a Emmy Thompson elegantne zvládne svoj rozchod, ale dvojicu naštve zistenie, že ich penzijný fond sa stal obeťou francúzskeho tunelára. A keď sa ukáže, že muž, čo ich pripravil o všetky úspory, práve kúpil snúbenici diamant za 10 miliónov dolárov, pár sa rozhodne pre pomstu a vyberie sa z Londýna do Paríža. Vtákovina? Možno. Ale šarm oboch hlavných hercov vraj film zachraňuje. Ten, kto chce relax, ho vo veľkej dávke dostane.

21. august 1968: České storočie: Musíme sa dohodnúť (1968), ČT2, 20.00

Nezabudnite na dnešný dátum a pripomeňte si, čo sa stalo pred 47 rokmi. Napríklad aj tým, že si pozriete diel z cyklu České století od historika Pavla Kosatíka a režiséra Roberta Sedláčka (áno, to je ten, čo prišiel na odovzdávanie vyznamenaní od prezidenta Zemana v mikine). Tento diel sa snaží zrekonštruovať, čo sa odohrávalo v kremeľských sálach oných dní a nájsť vnútorné motívy konania víťazov aj porazených.

Invázia 1968. Ruský pohľad, ČT2, 21.20

Hneď po českom pohľade ponúka ČT aj Ruský pohľad. V roku 2011 ho pripravila redakcia zahraničného spravodajstva ČT a má ísť o jedinečný pohľad na udalosti augusta 1968 z perspektívy, z akej ju český divák nevidel. Diváci chválili vynikajúcu prácu autora Josefa Pazderku, ktorý bol spravodajcom ČT v Moskve a roky zhromažďoval archívne materiály aj výpovede svedkov a účastníkov invázie do ČSSR z druhej, teda sovietskej strany. Nechýbajú sovietski velitelia inváznych vojsk, dôstojníci, radoví výsadkári, sovietski novinári aj ruskí disidenti, ktorí pre svoj protest skončili vo vyhnanstve či na psychiatrii. A exkluzívne tu vystúpi aj tvorca perestrojky Michail Gorbačov.

Pravdy a lži o auguste 1968, ČT2, 22.20

A kto ešte výročia nebude mať dosť, môže pokračovať špeciálnym vydaním Historie.cs. Ruská propaganda sa snaží prekrútiť historické fakty. Ako to bolo s okupáciou Československa naozaj?

Kompletný piatkový televízny program

Sobota 22. 8.

Zamilovaný Shakespeare, Prima family, 10.50

Ak ide o lásku a o Shakespeara, neváhajte. Film na scenár Toma Stopparda získal v roku 1998 sedem Oscarov – ocenili Gwyneth Paltrow ako Shakespearovu milú Violu, aj Judi Dench ako herečku vo vedľajšej úlohe, a tiež výpravu, kostýmy, hudbu a scenár. Režisér John Madden nomináciu nepremenil, ale jeho dielo bodovalo ako najlepší film. A potom prišiel aj Zlatý medveď.

Zúrivá salsa, HBO, 21.40

A večer prichádza ďalšia romantika, tentoraz tanečná. Pôjde v nej o neistého a tlstého Bruca, v ktorom drieme vášnivé srdce kráľa salsy. A kubánsku horúčku v ňom má prebudiť úchvatná nová šéfka Julia. Znie to bláznivo, ale prečo nie?

Senzačné prázdniny, ČT1, 22.10

A keby kubánska salsa nefungovala, stále si možno užiť Senzačné prázdniny s Louisom de Funes. V tejto pohodovej letnej komédii si zahral aj s vlastným synom Olivierom de Funes. Louis je tu cholerickým riaditeľom strednej školy. Jeho starší syn mu robí starosti – prepadne z angličtiny, má odísť na prázdniny do Anglicka výmenou za mladú Angličanku, no všetko bude, samozrejme, inak, keď sa prepadlík do dievčiny zamiluje…

Láska všetkými desiatimi, ČT1, 23.35

Tajomný názov objasní námet – v origináli sa film volá Populaire, čo je značka písacích strojov. Má ísť o retroromantiku a hepburnovsky samopašnú Rose, ktorú si zahrala novodobá, no blond Hepburnová – Deborah Francois. Okrem nej je tu aj francúzska hviezda Romain Duris. Dej je vraj predvídateľný, no má to vyvážiť nádych starých čias. Aj keď ktosi podotkol, že pomalé tempo filmu o rýchlom písaní je až zarážajúce…

Kompletný sobotný televízny program

Nedeľa 23. 8.

Stávka, Cinemax, 11.20

Aj táto francúzska komédia z roku 1997 vyzerá sľubne: Úspešný lekárnik Didier a chudobný učiteľ Bernard nemajú okrem svojich manželiek, ktoré sú sestry, vôbec nič spoločné. Spája ich len láska k tabaku. Počas jednej spoločnej večere sa obaja švagrovia stavia, že prestanú fajčiť. Po pár dňoch sa vraj ocitnú v kríze, rovnako ako ich manželstvá.

Kompletný nedeľný televízny program

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízny program #televízny tipy #Špióni z lásky