Pavel Liška sa predvedie na plátne ako hľadač vltavínov

Režisér Dan Wlodarczyk začal nakrúcať film Zloději zelených koní. Snímka o hľadačoch vltavínov vzniká podľa rovnomennej knihy Jiřího Hájíčka z roku 2001.

26.08.2015 12:00
Pavel Li??ka, herec Pavel Liška Foto: ,
Herec Pavel Liška.
debata

O scenár sa postaral spomínaný filmár spolu s Hanou Wlodarczykovou a Petrom Jarchovským. „Južná Afrika má diamanty a zlatokopov, my tu v južných Čechách máme vltavíny a ich ilegálnych kopáčov,“ uviedol Wlodarczyk. Kritici na knižnej predlohe ocenili najmä vášeň, ktorej hľadači polodrahokamov prepadnú, podľa režiséra však nejde iba o príbeh dobrodruhov 21. storočia „Hovorí tiež o dedinčanoch v gumákoch a montérkach, ktorí sa musia oháňať, aby uživili rodinu, a hľadaniu vltavínov sa venujú z dôvodov čisto hmotných,“ doplnil filmár.

Sen o nezávislosti a slobode spojený s nelegálnou činnosťou sledujú tvorcovia snímky na osude dvoch kamarátov v podaní Pavla Lišku a Mareka Adamczyka. Gabriela Míčová hrá Liškovu manželku a v role priateľky jeho kamaráta sa objaví Jenovéfa Boková. Vo filme sa ďalej predstaví aj Šárka Vaculíková. Diváci a diváčky sa môžu tešiť na lásku, zradu, sklamanie i vytriezvenie.

Snímku nakrúcajú v Prahe, Příbrame, Beroune i v okolí Českého Krumlova. „Nikde inde než na juhočeskom vidieku sa Zloději zelených koní totiž ani odohrávať nemôžu. Náš príbeh sa odohráva na poliach plných blata, medzi kravínmi a chlievmi, medzi statkami zničenými novými prístavbami a zhrdzavenými vrakmi traktorov,“ doplnil Wlodarczyk, ktorý chce hotový film verejnosti predstaviť na budúci rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Liška #vltavín #Zloději zelených koní