Dokument Amazing Grace nepremietnu ani na festivale v Chicagu

Organizátori Medzinárodného filmového festivalu v Chicagu sa rozhodli stiahnuť z programu dokument Amazing Grace režiséra Sydneyho Pollacka o rovnomennej živej nahrávke speváčky Arethy Franklin z roku 1972. Spravili tak po tom, ako 73-ročná interpretka súdnou cestou zabránila, aby snímku v premiére uviedli minulý piatok na festivale v Telluride.

07.09.2015 16:01
Aretha Franklin Foto:
Speváčka Aretha Franklin.
debata

„Sydney Pollack bol mojím dlhoročným priateľom a tiež podporovateľom nášho festivalu, takže som sa veľmi tešil, keď nám v auguste ponúkli, že budeme mať možnosť premietnuť jeho doteraz nezverejnené dielo. Je to naozaj úchvatný filmový zážitok a dôkaz nespochybniteľného talentu Arethy Franklin. Z rešpektu k nej ako aj súdnemu procesu sme sa však rozhodli stiahnuť tento film z programu,“ uviedol zakladateľ a riaditeľ festivalu Michael Kutza.

Snímka Amazing Grace sa skladá predovšetkým zo záberov nakrútených v New Temple Missionary Baptist Church v Los Angeles, kde Franklin 13. a 14. januára 1972 nahrávala spomínanú nahrávku. Pollack však film nemohol dokončiť, pretože počas nakrúcania nepoužíval klapku, a nedokázal preto zosynchronizovať obraz a zvuk na začiatku jednotlivých záberov. Až pred svojou smrťou v roku 2008 odovzdal materiál producentovi Alanovi Elliottovi, ktorému sa po dvoch rokoch podarilo film dokončiť.

Pôvodne ho plánoval uviesť už v roku 2011, Franklin tomu však zabránila žalobou, pretože údajne nedala k použitiu záberov súhlas. Neskôr však predstavitelia spoločnosti Warner Bros. objavili speváčkin pôvodný kontrakt na vznik filmu. Elliott preto chcel snímku premietnuť tento rok na festivaloch v Telluride, Chicagu a Toronte. Torontský festival, ktorý sa bude konať od 10. do 20. septembra, zatiaľ snímku z programu nestiahol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #Aretha Franklin #Amazing Grace #súdny zákaz