Televízne tipy Pravdy: Bondovka Quantum of Solace aj brutálny seriál Tiene

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (17. 9. - 24. 9.). Vybrala ich pre vás Katarína Sedláková, redaktorka Pravda magazínu.

17.09.2015 09:00
Quantum of Solace, Prima family Foto:
Quantum of Solace, Prima family.
debata

Štvrtok 17. 9.

O Schmidtovi, HBO2, 13.35
Film s Jackom Nicholsonom, ale trochu iný, než sme zvyknutí. Tvorcovia ho označujú za komediálnu drámu, ale pozor, tempo plynie veľmi pomaly. Možno preto, že rozpráva o tom, ako sa človeku na dôchodku môže zrútiť život. Niektorým to ulahodilo, iných umorilo a film nedopozerali. Zdalo sa im, že sa vo filme nič nedeje. O to však práve ide. Aby sa poisťovák na dôchodku nezbláznil, píše listy adoptovanému šesťročnému chlapcovi v Afrike. Aj o tom, že nevie, čo na svojej žene kedysi videl. O tom, že sa mu nepozdáva nastávajúci zať. Áno, tempo je pomalé, ale prvky komédie tam sú. A aj kritici sa zhodli na tom, že Nicholson hrá výborne. Tak ako vždy.

Hra o jablko, ČT2, 22.45
Naopak, trochu „nervne“ pôsobí česká dráma Věry Chytilovej z roku 1976. Hlavného hrdinu, sebeckého pôrodníka, hrá Jiří Menzel, ktorý s mladou zdravotnou sestrou v podaní Dagmar Bláhovej začne hru na lásku. Tá sa obráti proti nemu a ďalej si to už pozrite sami.

Môj pes Killer, Dvojka, 23.25
Film Miry Fornayovej z roku 2013 žal na festivaloch úspechy, u „bežných“ divákov boli hodnotenia o dosť horšie. Je vraj síce lepší ako jej predošlé (inak tiež oceňované) dielo Líštičky, ale zdá sa, že ľuďom sa vo voľnom čase filmy o rasizme, nezamestnanosti a disfunkčnej rodine veľmi pozerať nechce. Aspoň pár minút však snímke šancu dám.

Piatok 18. 9.

Quantum of Solace, Prima family, 20.15
Ak je film O Schmidtovi pomalý, bondovka s Danielom Craigom z roku 2008 je jej presný opak. Pamätám si, že v kine som to tempo ledva stíhala. Skúsim, či sa po rokoch niečo zmení, keď si Bonda pozriem v pokoji doma. Chýbať nebude Olga Kurylenko a, samozrejme, skvelá Judi Denchová.

13. komnata Dagmar Peckovej, ČT1, 21.00
S českou opernou speváčkou a držiteľkou ceny Thálie sa o syndróme vyhorenia rozprávala aj kolegyňa Jana Kollárová. Jej vynikajúci otvorený rozhovor sme priniesli v magazíne v lete. Trinástu komnatu si pozriem už len preto, aby sa ukázalo, kto dive Peckovej kládol lepšie otázky.

Sobota 19. 9.

Veľký blondín s čiernou topánkou, Jednotka, 23.05
V sobotu nikto nemá chuť na depresiu. Našťastie Jednotka ponúka jednu z najlepších francúzskych veselohier všetkých čias. Je síce z roku 1972, ale gagy s Pierrom Richardom nestratili esprit ani po rokoch. Nevinne vyzerajúci Richard bude pre tajné služby nebezpečnejší ako James Bond…

Nedeľa 20. 9.

Cirque du Soleil: Vzdialené svety, HBO, 10.50
Iné vystúpenie slávneho Slnečného cirkusu som naživo videla v lete na milánskej výstave EXPO, takže už len pre porovnanie si rada pozriem túto šou. Navyše ju natočil James Cameron.

Pozná ju ako svoje boty, JOJ Plus, 22.40

Pozná ju ako svoje boty. Foto: JOJ
Pozná ju ako svoje boty Pozná ju ako svoje boty.

Asi pred desiatimi rokmi sa mi tento film celkom páčil v kine, možno preto, že v ňom hrá Toni Collette. Iných nadchla skôr Cameron Diaz. A nejaký muž na margo tohto filmu napísal: „Týmto babským filmom sa proste občas nevyhnete, takže je lepšie sa sústrediť na ich klady. A medzi tie určite patrí Cameron Diaz v minisukienkach a kraťasoch, v ktorých chodí celú prvú polovicu filmu…“ Nuž, každý si nájde svoje.

Utorok 22. 9.

Tiene, HBO, 21.00
A to najlepšie nakoniec. Tento rumunský seriál o bukureštskej mafii nemá chybu. Hlavný hrdina žije dvojitý život – rodina ho pozná ako obyčajného taxikára, no v skutočnosti vymáha poplatky pre mocného mafiána. Brutálny seriál, od ktorého sa však dá ťažko odtrhnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #televízne tipy