Film Koza je slovenský nominant na Oscara

Hraný debut Ivana Ostrochovského Koza mal premiéru na tohtoročnom Berlinale a odvtedy zaznamenal množstvo úspechov na zahraničných festivaloch. Film má na konte už jedenásť ocenení a pripísal si ďalší triumf.

21.09.2015 10:40
Koza, Peter Baláž Foto:
Slovenský film Koza v Berlíne reprezentoval aj jeho hlavný hrdina Peter Baláž.
debata (2)

Slovenská filmová a televízna akadémia zvolila doku drámu inšpirovanú životom vyslúženého boxera Petra Baláža alias Kozu ako kandidáta na prestížne filmové ocenenie Oscar. Uchádzať sa o ňu bude v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Snímku vybrali spomedzi siedmich celovečerných slovenských filmov. Podmienky Akadémie filmových umení a vied spĺňali aj rozprávky Láska na vlásku a Sedem zhavranelých bratov, dokumenty Comeback a Tak ďaleko, tak blízko či hraná retro dráma Rukojemník. Hlasovanie členov napokon rozhodlo, že súťažiť bude boxerská roadmovie Koza o ceste bývalého reprezentanta a niekoľkonásobného majstra sveta Petra Baláža za jeho poslednou prehrou.

„To, čo sa stalo Petrovi, že musel svojej žene zaplatiť potrat, lebo si v ich sociálnej situácii nemohli dovoliť ďalšie dieťa a musí sa kvôli tomu nechať zbiť, aby mohol zabiť svoje dieťa, sa mi zdalo také absurdné, že som si povedal, že o tom musím nakrútiť film. On totiž vždy na tých zápasoch dostane, pretože už je starý a netrénuje. Aj to, že film chodí po festivaloch, je najmä vďaka sile námetu a toho, že viete, že sa to skutočne stalo a vidíte absurditu tej sociálnej situácie a bezvýchodisko­vosti,“ priznal režisér filmu Ivan Ostrochovský v rozhovore pre Pravdu.

Koza sa od 10. septembra premieta v slovenských kinách.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #koza #Oscar #Ivan Ostrochovský #dokument #nominant Slovenska