Svet sa už zatočil okolo Bonda

Zatiaľ čo slovenskí fanúšikovia sa stále nedočkavo trasú na dvadsiate štvrté filmové dobrodružstvo ikonického agenta 007 SPECTRE, ktoré príde do našich kín 5. novembra, film má za sebou svetovú premiéru.

28.10.2015 11:00
Lea Seydoux, Daniel Craig a Monica Bellucci Foto: ,
Zľava: Herecké trio Lea Seydoux, Daniel Craig a Monica Bellucci pózovali spoločne na premiére filmu Spectre.
debata

Daniel Craig nepotešil fanúšikov, keď po poslednej bondovke Skyfall vyhlásil, že v koži Jamesa Bonda sa ukázal tretí a posledný raz. Rovnako režisér Sam Mendes rozpútal ohnivú škriepku s producentmi, keď aj napriek nadšenému prijatiu filmu Skyfall odmietol ponuku režírovať scenár s pracovným názvom James Bond 24. Napokon sa v pondelok 26. októbra všetci svorne zišli na jeho premiére v londýnskom Royal Albert Hall. Prvé recenzie ukazujú, že fenomén Jamesa Bonda je stále živý.

„Chcel som urobiť niečo úplne iné. Bola by chyba natočiť podobný film, ako bol ten predošlý. SPECTRE je extravagantnejší. Chceli sme pokračovať v Bondovom emocionálnom príbehu a vyvolať pocit, že všetky predošlé bondovky, v ktorých hrá Daniel Craig, ústia do tohto filmu. Bola to obrovská výzva a dúfam, že sa nám ju podarilo naplniť,“ povedal režisér Sam Mendes krátko po premiére.

Podľa recenzenta denníka The Telegraph je nová bondovka kombináciou dych vyrážajúcich akčných scén s tradíciou. Spolu s denníkom The Guardian dali filmu plný počet bodov. Iný názor má portál Cine Vue. SPECTRE vraj bude, podobne ako predošlý Mendesov film, „záživný“ hlavne pre zarytých fanúšikov. Britský filmový magazín Little White Lies zas napísal, že SPECTRE sa drží tradície Flamingových knižných príbehov, šikovne prepája nostalgickú archetypálnosť s postmodernou a dokazuje, že hrdina zo starých čias je stále živý.

Diváci znalí predošlých snímok si teda zrejme zgustnú na sledovaní rafinovanej hry a hľadaní paralel s „Craigovou bondovskou minulosťou“. Tá siaha do roku 2006, keď Daniel Craig nahradil Pierca Brosnana a po prvý raz sa objavil ako James Bond vo filme Casino Royale, v adaptácii prvého knižného príbehu o agentovi 007 od anglického spisovateľa Iana Fleminga. Craigh ďalej úradoval vo filmoch Quantum of Solace (2008) a spomínanom Skyfall (2012).

Zľava: Herecké trio Lea Seydoux, Daniel Craig a...
Herec Daniel Craig pózoval aj s fanúšikmi.
+27Na svetovú premiéru novej bondovky dorazil aj...

Tí, ktorým by mohlo byť smutno za Bondovou šéfkou¤M Judie Denchovou, nemusia zúfať, podľa magazínu Little White Lies jej neprítomnosť vo filme absolútne nepocítime. Nenápadne ju nahradil Ralph Fiennes. Na mladej Francúzke Lée Seydouxovej (Život Adéle) v úlohe múdrej a oddanej bondgirl Madelaine Swannovej nám vraj zaručene zostanú oči, rovnako ako neohrozenému agentovi so slabosťou pre krásne ženy.

Daniel Craig po premiére neskrýval nadšenie a využil príležitosť na to, aby zložil kolegom poklonu. „Nerád sa vidím na plátne, no milujem hrať Jamesa Bonda. Som nesmierne pyšný na ľudí, ktorí sa na filme podieľali. Bolo mi potešením s nimi pracovať, každý film by bol poctený takýmto tímom. Mám pocit, že som svoju úlohu pozdvihol a milujem spoluprácu so Samom Mendesom. Veľmi rád s ním natočím akýkoľvek ďalší film.“

Synopsa filmu viac zahaľuje, ako prezrádza a divákom tak nezostáva nič iné, len dúfať, že sa na nich z plátna vyleje to, čo od plnokrvnej bondovky očakávajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #James Bond #Spectre