Poľský súd zamietol vydanie Polanského do USA

Súd v poľskom Krakove v piatok odmietol vydanie filmového režiséra Romana Polanského do USA, kde je stíhaný pre sexuálny styk s neplnoletou z roku 1977. Rozsudok je zatiaľ neprávoplatný, prokuratúra sa proti nemu môže odvolať. Umelec nebol pri vynášaní verdiktu v súdnej sieni prítomný.

30.10.2015 16:32
Roman Polanski, režisér Foto: ,
Režisér Roman Polanski s cenou Cézar, ktorú dostal vo februári 2014 v Paríži.
debata

„Súd dospel k záveru, že vydanie poľského a francúzskeho občana Romana Polanského je neprípustné,“ oznámil podľa tlačových agentúr sudca Dariusz Mazur. Takýto krok by podľa neho bol v rozpore s poľskými zákonmi a poškodil by ľudské práva 82-ročného režiséra, herca a producenta.

Polanski má americký aj poľský pas a americká justícia žiada jeho vydanie kvôli sexuálnemu styku s neplnoletou v Kalifornii pred 38 rokmi. Režisér pri procese v USA sex s vtedy trinásťročným dievčaťom priznal, trval však na tom, že nešlo o znásilnenie, ale o pohlavný styk, s ktorým dievča súhlasilo. V USA je sex s mladistvými považovaný za znásilnenie.

Polanski si v roku 1977 po dohode odpykal trest 42 dní väzenia. Nasledujúci rok z krajiny utiekol v obavách z dlhoročného trestu, ktorý mu hrozil vzhľadom na to, že kalifornský sudca chcel prípad znovu prerokovať.

Poľský sudca Mazur v odôvodnení rozsudku poukázal na spomínanú dohodu umelca s americkou prokuratúrou, pričom režisér svoju časť splnil, keď sa priznal a šiel dobrovoľne do väzenia. Z tohto dôvodu je podľa mienky krakovského súdu vydanie Polanského neprípustné.

Krakovská prokuratúra dospela v januári k záveru, že režiséra je možné do USA vydať, hoci trestný čin, kvôli ktorému Američania chcú Polanského pohnať pred súd, je podľa poľských zákonov premlčaný. Polanski žije vo Francúzsku a žiadosť USA o jeho vydanie už pred piatimi rokmi riešil súd vo Švajčiarsku, ktorý ju nakoniec zamietol.

Poľská prokuratúra sa môže do siedmich dní proti zamietavému rozhodnutiu odvolať na vyšší súd. Ak by uspela, nebezpečenstvo vydania by bolo pre Polanského v Poľsku oveľa väčšie. V novembri totiž nastúpi k moci nová vláda pravicovej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť, ktorá v nedeľu vyhrala parlamentné voľby a ktorej šéf Jaroslaw Kaczyński dal najavo, že Polanski by sa „mal zodpovedať“.

Poľská verejnosť je však prevažne proti vydaniu svojho slávneho krajana. Polanski získal v roku 2002 cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, Oscara, za réžiu drámy o holokauste Pianista. Okrem toho bol na túto cenu nominovaný v roku 1974 za detektívny film Čínska štvrť a v roku 1979 za drámu Tess.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #znásilnenie #Roman Polanski #vydanie do USA