Nesmrteľný pištoľník Steve McQueen

Srdcia divákov si získal drsným šarmom a mužnými rolami. Vysoký švihák so slnkom v očiach bol priam zrodený, aby stelesňoval westernového pištoľníka bez minulosti. Steve McQueen zomrel pred 35. rokmi.

07.11.2015 09:00
steve McQueen Foto:
Steve McQueen vo filme Motýľ (1973).
debata (3)

Steve McQueen je ikonou strieborného plátna. Hollywood okupoval od skorých päťdesiatych rokov až do predčasnej smrti v roku 1980. Naposledy sa predviedol ako hrdina divokého západu Tom Horn. Krátko nato, 7. novembra 1980, umrel na rakovinu.

McQueen imidž drsného chlapa nepredstieral, pred kamery sa dostal z polepšovne. Detstvo na predmestí amerického Indianapollisu nebolo ružové, otec sa živil ako kaskadér a opustil rodinu, keď mal jeho syn iba pol roka. Nikdy viac sa nestretli. Matka bola alkoholička a dieťa pravidelne „odkladala“ k príbuzným. Chlapca s divokým pohľadom vychovávali starí rodičia, strýko, otčimovia, ale hlavne ulica. Ako tínedžer sa dostal do nápravného ústavu pre mladistvých, ktorému neskôr z vďaky venoval štedrú finančnú podporu. 

Steve McQueen v snímke Útek (1972). Foto: Warner Bros.
Steve Mc Queen Steve McQueen v snímke Útek (1972).

Predtým ako McQueena zalialo svetlo reflektorov a stal sa hollywoodskou superstar, prešiel poriadny kus cesty. Pôsobil v armáde a štipendium pre bývalých vojakov sa rozhodol využiť na štúdium. Opantaný New Yorkom a sladkou šťavou „veľkého jablka“ sa rozhodol, že bude hercom.

Prvá veľká príležitosť prišla so športovou drámou Niekto tam hore ma má rád v roku 1956. Začínajúci herec sa objavil v oskarovom boxerskom filme po boku Paula Newmana a hneď našliapol smerom, ktorý určil jeho kariéru. Vetrom ošľahaná tvár, rýchle stroje a vždy nabitý kolt. 

Steve McQueen, James Coburn, Yul Brynner v... Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc
Steve McQueen, James Coburn, Yul Brynner Steve McQueen, James Coburn, Yul Brynner v legendárnej snímke Sedem statočných (1960).

Steve McQueen je jednou z najväčších westernových hviezd. Drsný imidž si začal budovať ako hlavný hrdina seriálu Wanted: Dead or Alive. Hlaveň pušky leštil ako nájomný „lovec“ Josh Randall. V kariére postupoval míľovými krokmi až k samému vrcholu. V roku 1960 prišiel kultový western Johna Sturgesa Sedem statočných, ktorý aj vďaka McQueenovmu stvárneniu postavy Vina Tannera patrí medzi divácky najúspešnejšie filmy vôbec.

Vo filme Nepriateľ ľudu (1978). Foto: Solar Productions
Steve McQueen Vo filme Nepriateľ ľudu (1978).

Okrem herectva sa McQueen venoval motocyklovým pretekom a vášeň pre rýchle stroje "prepašoval” aj na filmové plátno. V dobrodružnom Veľkom úteku sa snažil utiecť na motorke zo zajateckého vojenského tábora. V Milovníkovi vojny lietal na vojenských bombardéroch a na motorku opäť vysadol v Bullittovom prípade, za ktorý bol po druhýkrát nominovaný na oscara ako najlepší herec. Prvú nomináciu v tejto kategórii si vyslúžil, keď sa sám proti všetkým postavil vo vojnovej dráme Strážna loď Sand Pebbles.

Steve McQueen a Natalie Wood si spolu zahrali... Foto: Paramount Pictures
Steve McQueen, Natalie Wood Steve McQueen a Natalie Wood si spolu zahrali vo filme muž, o ktorom nič neviem (1963).

V sedemdesiatych rokoch sa opäť pripomenul v štýlovom Úteku profíka od režiséra Sama Peckinpaha a oficiálne sa stal najlepšie zarábajúcim hercom sveta. Steve McQueen je solitér, nezameniteľný so žiadnym iným. Aj 35 rokov po svojom predčasnom odchode je ikonou, na ktorú sa nezabúda.

3-krát Steve McQueen:

Vracal sa na plátno v rolách tichých a silných hrdinov, za čo si vyslúžil prezývku Kráľ chladu.

V roku 1978 ho uviedli do Siene slávy automobilových športov, ktorým sa profesionálne venoval.

Jeho meno figuruje na zozname najlepšie zarábajúcich zosnulých celebrít.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Steve McQueen #ikona strieborného plátna