Najlepším filmom MFF Bratislava je Pôda a tieň

Cenu za najlepší hraný film zo sedemnásteho ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava si odniesol debut Kolumbijčana Césara Augusta Acevedoa Pôda a tieň.

17.11.2015 17:29
Pôda a tieň Foto:
Pôda a tieň rozpráva silný rodinný príbeh umiernenou formou.
debata

Mladý režisér vyrozprával intímny rodinný príbeh s dôrazom na vizuálnu metaforu a s minimom dialógov. Za "precízny pohľad na rodinu ako poslednú obeť kapitalizmu” ho odmenili aj Cenou poroty FIPRESCI.

Starý farmár Alfonso sa po rokoch vracia do svojho domu pozbierať posledné zvyšky zmrzačenej plantáže a čeliť vlastnej minulosti. Porota ocenila snímku za "silné a zároveň tlmené stvárnenie očividne jednoduchého príbehu”. "Jedinečný archívny rešerš a jasná estetická vízia, ktorá v konfrontácii s politikou prebúdza rebelantského ducha umenia,” taký je podľa porotcov najlepší dokumentárny film Nemecká mládež. Režisér Jean-Gabriel Périot odhaľuje politickú situáciu západného Nemecka v šesťdesiatych rokoch. Študenti tu vtedy založili radikálnu Frakciu Červenej armády ako nesúhlas s povojnovou politikou staršej generácie a ich angažovanosť vyústila do teroristickej organizácie.

Zvláštne uznanie získal dokument Flotel Európa. Režisér Vladimir Tomic skladá z "home made” videí spomienky na obdobie, keď dočasne býval s matkou a bratom na lodi. Flotel Európa bol "čakárňou”, kde trávil dvojročné bezčasie spolu s ďalšími bosnianskymi utečencami.

Film Washingtonia gréckej režisérky Konstantiny Kotzamaniovej s bizarne poetickým (ne)príbehom zabodoval ako najlepší krátky film. Podľa poroty "hĺbka a nejednoznačnosť filmu umožňujú rôznorodosť interpretácií a vyvažujú záležitosti rozumu a srdca”.

Cenu za najlepšiu réžiu získala iránska filmárka Ida Panahandehová za drámu Nahid. Vo filme sa zaoberá problematikou dočasných manželstiev, ktoré sú v iránskej spoločnosti bežné. Porotu na filme zaujalo jej "pôsobivé vykreslenie komplikovanej rodinnej situácie”. Nahid sa usiluje rozpliesť väzby s minulosťou a založiť si novú, fungujúcu rodinu, bráni jej v tom exmanžel Ahmad. Za jeho vierohodné stvárnenie ocenili herca Navida Mohammada Zadeha v kategórii najlepší mužský herecký výkon.

Herečky Niki Karimiová a Sahar Ahmadpourová si rozdelili Cenu za najlepší ženský herecký výkon. Ako filmové hrdinky Setareh a Leila zápasili o desaťtisíc dolárov v iránskej dráme Streda, 9. máj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Bratislava #César August Acevedo #Pôda a tieň #Vladimir Tomic #Ida Panahandehová #Nahid