Televízne tipy Pravdy: Taxikár s Robertom De Nirom aj kontroverzný Fotograf

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (19. 11. - 26. 11.). Vybrala ich pre vás Helena Dvořáková, redaktorka Pravda magazínu.

19.11.2015 16:00
fotograf Karel Roden Foto:
V úlohe fotografa Jana Saudka sa predstavil Karel Roden.
debata

Štvrtok 19.10.

Atentát, ČT2, 22.00

Českú drámu o atentáte na Reinhardta Heydricha nakrútil v roku 1964 režisér Jiří Sequens. Odvtedy sa znalosti o dejinách rozšírili, samotná táto historická udalosť bola rôzne diskutovaná. O to je zaujímavejšie pozrieť si vtedajšie jej chápanie a umelecké spracovanie. Teraz nakrúca novú verziu britský režisér Sean Ellis s Jamie Dornanom. V tomto českom Atentáte hral napríklad Radek Brzobohatý.

Kompletný štvrtkový televízny program

Piatok 20.10.

13. komnata Gabriely Vránovej, ČT1, 21.00

Známa herečka ťažko znášala stratu blízkych aj vynútený odchod z pražského Divadla na Vinohradoch, kam sa našťastie mohla opäť vrátiť. Sedemdesiatpäťročná herečka má toho už dosť nažitého, aby mohla zaujať v relácii o vlastnom osude.

Taxikár, Jednotka, 22.35

Americký triler z roku 1976, v ktorom hrá Robert De Niro. Travis Bickle je traumatizovaný vojnový veterán, ktorý po návrate z Vietnamu trpí nespavosťou, a tak si nájde prácu ako taxikár. Dúfa v útechu, ale stretáva sa s násilím, drogami, prostitúciou. Mier je niekedy rovnako ťažký a nebezpečný ako vojna.

Kompletný piatkový televízny program

Sobota 21.10.

Jak to říct dětem?, HBO, 11.50

Nežná revolúcia je chúlostivá téma, a preto má aj taký názov, aký sa dáva filmom o počatí. Ako povedať potomkom, čo sa vtedy dialo, aby to bolo aj so všetkými detailmi a emóciami? Vznikol teda film v réžii Taťány Slánskej-Markovej a Miroslav Trejtnara, ktorý začiatok revolúcie zrekonštruoval priamo na mieste. Koncepcia je hravá, časti filmu sú animované. Zaujímavý pokus.

StarDance VII. … keď hviezdy tancujú, ČT1, 20.00

Kultivujúca aj zábavná relácia, ktorou sprevádzajú Tereza Kostková a Marek Eben. Prehliadku osviežujú celebrity ako Leoš Mareš, ktorý tancuje s Katarínou Štumpfovou, alebo komik Lukáš Pavlásek. Je to aj humor.

Sudca, Cinemax, 20.00

Aj v právnickej rodine sa niekedy dejú nespravodlivosti a právnici sa musia obhajovať. A zároveň riešiť svoje súkromné problémy. Tak je to aj v tomto filme, kde sa právnik Hank Palmer vracia z veľkomesta domov, lebo jeho otec, malomestský sudca, je podozrivý zo spáchania vraždy. Syn zasiahne a v priebehu pátrania sa zbližuje s rodinou, od ktorej pred rokmi odišiel. Pekný námet s detektívnym nádychom.

Posledný čas na lásku, ČT1, 23.05

Dustin Hoffman a Emma Thompsonová sú aktérmi tejto lásky. Obaja sympatickí, príjemní a – tiež majú problémy. Uvedomia si však, že prišiel posledný čas na lásku a v tom je aj memento filmu!

Kompletný sobotný televízny program

Nedeľa 22.10.

Ja, ja, ja … a tí druhí, Cinemax, 11.20

Táto francúzsko-talianska komédia z roku 1966 je na vážnu tému. Gina Lollobrigida hrá dokonca manželku vedca, ktorý robí výskum o sebectve. Marcello Mastroianni vo filme umrie, ale aj tak je to veselý a milý film, ktorý získal v čase vzniku veľa cien.

Fotograf, ČT1, 22.05

Český film o fotografovi Janovi Saudkovi kritici zaradili medzi trpké komédie. Tak nejako vyznieva aj skutočný život nekonvenčného fotografa, ktorý púta fotkami aj činmi. Má okolo seba plno žien, detí, rodinné vzťahy sú voľné až búrlivé, čiže – námetov na film dosť. Zárukou úspechu je aj to, že Saudka hrá Karel Roden.

Kompletný nedeľný televízny program

Streda 25.10.

Bhópál: Modlitba za dážď, HBO, 16.35

Skutočný príbeh o priemyselnej katastrofe v Indii. Réžiu má Ravi Kumar, hlavnú úlohu hrá Martin Sheen. V roku 1984 v indickom štáte Madhjapradéš zadusil plyn z továrne na pesticídy tisíce ľudí. Film skúma cez osudy miestnych obyvateľov, ako sa to mohlo stať. Tragédia stále nie je doriešená.

Kompletný stredajší televízny program

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #televízny program #taxikár #filmová ponuka