Hry o život sľubujú tvrdé finále

Posledný diel filmovej fantasy série Hry o život podľa úspešnej tínedžerskej trilógie spisovateľky Suzanne Collinsovej je od štvrtka v slovenských kinách a sľubuje veľkolepé rozuzlenie napínavého súboja.

21.11.2015 16:07
drozdajka Jennifer Lawrence Foto:
Jennifer Lawrence v snímke Hry o život: Drozdajka 2
debata

Výpravný veľkofilm Hry o život: Drozdajka 2 s hviezdami Jennifer Lawrenceovou, Joshom Hutchersonom a Liamom Hemsworthom režíroval Francis Lawrence. Filmár prevzal štafetu po Garym Rossovi v roku 2013 a upísal sa obľúbenej sérii druhým dielom Skúška ohňom.

Trilógia odhaľuje cestu revolucionárky a líderky ľudu, odhodlanej zachrániť krajinu. Popri náročnom poslaní sa stihla zamilovať, svoju lásku by najradšej rozdelila medzi Peetea (Josh Hutcherson) a Galea (Liam Hemsworth). Obľúbený fenomén ponúka príbeh, kde v tieni diktatúry vykvitne odvaha, city a túžba po slobode.

Šestnásťročná Katniss Everdeenová (Jennifer Lawrenceová) sa zachovala šľachetne už v roku 2012, keď nahradila sestru na nebezpečných Hrách o život v prvom filmovom spracovaní Hry o život. V ďalšom príbehu podstúpila skúšku ohňom, aby sa stala symbolom revolúcie – Drozdajkou.

Železný vládca Panemu, prezident Snow (Donald Shutterland), usporadúva zvrátené súboje, kde umierajú tínedžeri. Budúcnosť Panemu je v ohrození, životy obyvateľov dvanástich zotročených obvodov sú v rukách despotu. Mladí rebeli na čele s výnimočnou Katniss sa mu tentoraz rozhodnú postaviť útokom.

Hry o život: Drozdajka 2 sú podľa režiséra Francisa Lawrencea „politickejšie“ a v porovnaní s prvou časťou záverečného dielu, ktorý bol zameraný viac na vzťahy, záver bude akčný. Divákom sľubuje vypätý súboj, ktorý všetko spečatí.

Nakrúcanie druhej časti posledného dielu série poznačila tragická smrť oscarového herca Philipa Seymoura Hoffmana. Predávkoval sa heroínom vo februári minulého roka. Režisérovi Francisovi Lawrenceovi chýbalo nakrútiť ešte dve scény a keďže Hoffmanovo digitálne „znovuzrodenie“ neprichádzalo do úvahy, prepísali scenár. Hoffmanove dialógy jednoducho rozdelili medzi postavy Katniss a Haymitcha, ktorého vo filme stvárnil Woody Harrelson (Temný prípad).

Režisér považuje Hoffmana za jedného z najlepších hercov súčasnosti, ale do filmu získal aj skvelú herečku Julianne Mooreovú. Tá si na knižnom dobrodružstve ulieta spolu s dcérou a Lawrencea sama oslovila s prosbou o účinkovanie vo filme.

Trilógia sa podľa režiséra stala fenoménom aj preto, že spisovateľka sa síce zamerala na mladých čitateľov, no nerozpráva sa s nimi ako s „deťmi“. Aj keď ukazuje odvrátenú stranu sveta a násilie, v zásade zostáva verná šľachetným hrdinom a príbeh o slobode sa tak prihovára aj dospelým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jennifer Lawrence #Hry o život: Drozdajka: 2.časť #Suzanne Collinsová