Jánošík po hollywoodsky, aj vďaka Bielikovi

Paľo Bielik si ako ikonický Jánošík získal srdcia divákov už v čase keď sa národná kinematografia iba oťukávala.

12.12.2015 05:00
debata (4)

Z ochotníckeho herca sa stala vedúca osobnosť a symbol slovenského strieborného plátna. Paľo Bielik by sa jedenásteho decembra dožil 105 rokov.

Paľo Bielik sa síce vyučil za zámočníka, ale smeroval k umeniu. Vysoký fešák sa do filmu zaplietol po tom, čo mladého nadšenca účinkujúceho v banskobystrickom ochotníckom divadle objavil režisér Martin Frič. Ten dal na radu kolegu Karola Plicku a Bielikovi zveril rolu Jánošíka v rovnomennom filme z roku 1935. Rola sa stala jeho poznávacím znamením a imidžu drsného mládenca vyznávajúceho šľachetné hodnoty sa Bielik už nikdy nestriasol. Aj ako režisér inklinoval k mužným postavám ochotným nebojácne obhajovať spravodlivosť.

Paľo Bielik očami karikaturistu Jána Fiťmu. Foto: Ján Fiťma
Palo Bielik karikatura autor Jan Fitma Paľo Bielik očami karikaturistu Jána Fiťmu.

Skalického rodáka obsadil Frič aj do prvého slovenského filmu nakrúteného po druhej svetovej vojne,  Varúj…! v roku 1946. Vo filmovej adaptácii dramatického textu Ivana Stodolu Bačova žena si Bielik získal publikum ako horal Ondrej Muranica. Na snímke sa podieľal aj ako scenárista a pomocný režisér a o dva roky neskôr sa s obrovským nasadením pustil do svojho prvého samostatného filmu, vojnovej drámy Vlčie diery. Čerpal z vlastných skúseností, sám sa počas vojny zapojil do SNP a nakrútil niekoľko dokumentov. Autentické zábery použil aj vo Vlčích dierach a priznal, že tento film je jeho najobľúbenejším. Vojnovú tematiku ďalej rozvíjal vo filmoch Štyridsaťštyri a Kapitán Dabač s nezameniteľným Ladislavom Chudíkom v hlavnej úlohe. 

V čase "budovateľskej” kinematografie sa Paľo Bielik vedel šikovne "vymotať” z nariadení a aj keď sa úplne nevyhol straníckemu diktátu, nedokázal v sebe potlačiť rebela. Kolegovia z Koliby na neho často spomínali ako na muža činu, rázneho a rešpektovaného umelca, ktorý si vedel "udrieť do stola” a presadiť svoje.

Publikácia Paľo Bielik od autorky Petry Hanákovej. Foto: SITA
T.TEPLICE: Knihu o P. Bielikovi predstavili na AFF Publikácia Paľo Bielik od autorky Petry Hanákovej.

V poplatných budovateľských filmoch Lazy sa pohli či Priehrada nechal vyniknúť lyrickú rázovitosť slovenskej krajiny. V roku 1962 bol už Bielik vyzretým filmárom a ako komerčne orientovaný tvorca sa vrátil k Jánošíkovi. Realizoval ho ako dvojdielny veľkofilm a zaznamenal celosvetový úspech. Režisér sa tu vzdal stereotypného zobrazenia národného hrdinu a do hlavnej úlohy obsadil herca Františka Kuchtu. 

Bielik mal vždy na zreteli diváka a na svoju stranu si ho nakláňal silným príbehom a romantickým hrdinom bojujúcim za spravodlivosť. Už v tridsiatych rokoch minulého storočia pochopil princípy diváckeho filmu a dokázal rozmýšľať "hollywoodsky”.

3 krát Paľo Bielik:

  • Do historických námetov premietal súčasnosť, všetci jeho hrdinovia bojovali proti útlaku.
  • Jánošík bol v čase svojho vzniku najdrahším filmovým projektom.
  • V roku 1955 mu udelili titul zaslúžilý umelec.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošík #narodenie #Paľo Bielik