Star Wars: Hviezdny návrat kultu

Najúspešnejšia sci-fi sága všetkých čias, space opera Hviezdne vojny sa po siedmy raz vrátila na plátna kín a opätovne obdarovala rozsiahlu fanúšikovskú základňu, ktorá sa okolo fenoménu koncentruje od konca sedemdesiatych rokov.

18.12.2015 08:59
star wars sila sa prebudza Foto:
Star Wars: Sila sa prebúdza je od štvrtka 17. decembra aj v slovenských kinách.
debata

Zástupy fanúšikov čakajúce na pondelňajšiu premiéru prvého dielu tretej trilógie Hviezdnych vojen sú dôkazom, že fenoménu Star Wars ani zďaleka neodzvonilo. Od uvedenia posledného dielu Hviezdne vojny: Pomsta Sithov uplynulo desať rokov a najnovší film Sila sa prebúdza v réžii J. J. Abramsa je veľkolepým začiatkom konca.

Svojbytný návrat ku koreňom

Filmom Hviezdne vojny: Sila sa prebúdza pokračuje Hollywood v trende oživovania ikonických filmových kultoviek. Po Jurskom svete, ktorý tento rok uspokojil skalných fanúšikov Spielbergových Jurských parkov, ide o ďalšie občerstvenie prelomovej klasiky dobrodružného žán­ru.

Špecifikom Lucasových výpravných veľkofilmov je „seriálový“ rozprávačský koncept s množstvom postáv, zápletiek a „príbehových galaxií“, aj vďaka tomu majú Hviezdne vojny nesmrteľné plynutie a filmári sú schopní kedykoľvek nadviazať na postavy či rozohrané dejové línie. Všetkých sedem dielov funguje osobitne a ich nadväznosť nie je rozhodujúca, takže do hry môžete bez výčitiek vstúpiť kedykoľvek. Aj v najnovšom diele sa okamžite zorientujete, presne ako pri sledovaní seriálu.

Tvorcovia siedmeho filmu sa námetu zhostili s rešpektom ku klasike, v duchu „lucasovskej“ poetiky prinášajú archetypálny príbeh, kde má boj dobra so zlom tú najprostejšiu podobu. Ich dobrodružstvo a vzťahové rovnice sú však zrozumiteľné aj pre divákov, ktorým svet Star Wars mnoho nehovorí, a to aj napriek tomu, že nadväzujú na začatú príbehovú partiu a oživujú starých hrdinov.

Pre režiséra J. J. Abramsa bol výber nových tvárí do príbehu výzvou, obsadzoval nielen siedmy diel, ale aj ďalšie dva filmy, ktoré by mali vzniknúť do roku 2019. S určitosťou však možno tvrdiť, že Jediho meč sa vďaka nemu dostal do tých najzaujímavej­ších rúk…

Tá loď neletela roky

Legendy ožívajú s nonšalantnou gráciou, dej sa vznáša na jemne humornej vlne a hrdinovia sú neodolateľní. Harrison Ford sa vracia ako pašerák Han Solo presne taký istý, ako v roku 1983, keď sa v ságe objavil naposledy. Jeho postava nestratila ani štipku šarmu a s verným chlpatým parťákom Chewbaccom sa skvele dopĺňajú.

V hre sú aj jeho staré lásky, princezná, pardon generálka Leila (Carrie Fisherová) a ikonická vesmírna loď Millennium Falcon. Tú však obsadila mladá krv. Zberačka šrotu Rey (Daisy Ridleyová) a utečenec Finn (John Boyega) sa pridávajú k Odboju, aby sa postavili proti diktátorovi. Na náprotivnej strane, v ríši Sithov kypí túžba po moci, chcú získať mapu, aby mohli zničiť galaxie a ovládnuť svet. Tvorcovia dali najväčšiu silu dievčaťu a bude zaujímavé, ako s ňou v ďalších dieloch naloží.

Star Wars je komplexný balík. Boj za pravé hodnoty, ako je sloboda či priateľstvo, vzťahové a akčné línie príbehu sú vyvážené, v duchu rozprávkovej poetiky tu nestriekajú krvavé gejzíry, aj keď je dej akčnejší ako dosiaľ. Samozrejmosťou sú skvelé efekty, oldschoolová výtvarnosť, nostalgicky ikonická hudba, ale aj výborné herecké obsadenie, zrozumiteľné motivácie a jednoduchý dej, ktorý si nepotrebuje robiť za každú cenu pred divákom náskok. Aj keď má film všetko, predsa ide o akčnú chuťovku bez výraznejšieho prekvapenia. Môže sa stať, že šľachetnosť hrdinov a ledabolo nahodené motivácie budú diváka nudiť.

Tvorcovia k fenoménu pristupovali v znamení hesla príliš neinovovať, skôr ho chrániť. Film má štýlový retro dizajn vychádzajúci z estetickej koncepcie Hviezdnych vojen, jedného z pilierov tohto fenoménu. Nesnaží sa samoúčelne podliezať vkus, nepotrebuje zapadnúť medzi súčasné fantasy dobrodružstvá a biť sa s nimi, sympaticky si razí vlastnú cestu a sleduje trend, ktorý pred rokmi vybudoval Lucas.

Star Wars bude možno pre mladú generáciu odchovanú na dokonalých krvavých „akčákoch“ exotickým kvetom, no rozhodne by si k nemu mala privoňať. Ak máte predsudky a strach zo zatuchnutosti, zahoďte ich. Star Wars: Sila sa prebúdza je pre všetkých, ktorí chcú zažiť blockbuster v jeho tradičnej, veľkolepo gýčovej hollywoodskej krá­se.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

Star Wars: Sila sa prebúdza / USA 2015 / réžia: J. J. Abrams / scenár: Lawrence Kasdan, J. J. Abrams, Michael Arndt / hrajú: Harrison Ford, Carrie Fisherová, Daisy Ridleyová, John Boyega a ďalší / premiéra: 17. decembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sci-fi #Hviezdne vojny #Star Wars: Sila sa prebúdza #George Lucas #space opera