Slovenský Netflix je chudobnejším bratom amerického

Netflix, jedna z najväčších on-line "požičovní" filmov a televíznych programov na svete, ohlásila nebývalú expanziu, ktorá zahŕňa aj Slovensko. Službu, ktorá bola doteraz dostupná v zhruba šesťdesiatke krajín sveta, môžu od stredy využívať aj diváci v ďalších 130 krajinách. Chýba Čína, s ktorej vládou vedie Netflix rokovania, a svoje služby kvôli americkým pravidlám neposkytuje v Severnej Kórei, Sýrii a na Kryme. Doteraz Netflix sledovalo asi 70 miliónov predplatiteľov.

08.01.2016 07:00
Príbeh kolumbijského drogového baróna Pabla... Foto:
Príbeh kolumbijského drogového baróna Pabla Escobara sleduje seriál Narcos (2015), ktorý si na Netflixe môžu pozrieť aj slovenskí diváci.
debata (14)

Nová globálna televízia

„Dnes ste svedkami zrodenia novej globálnej internetovej televíznej siete. So spustením tejto služby zákazníci po celom svete – od Singapuru po Petrohrad, od San Francisca po Sao Paulo – budú mať možnosť simultánne si užiť televízne programy a filmy – bez čakania,“ povedal na najväčšom veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ Netflixu Reed Hastings.

To, že Netflix by mal v tomto roku prísť na Slovensko, ohlásila spoločnosť už vlani, nepredpokladalo sa však, že to bude už začiatkom roka. Televízne programy a filmy z ponuky Netflixu sa dajú pozerať na smart televízoroch, počítačoch, tabletoch, smartfónoch, ale aj prostredníctvom herných konzol a ďalších zariadení. Podmienkou, aby ste program mohli sledovať, je pripojenie na internet – jednotlivé tituly sa totiž streamujú a nedajú sa stiahnuť a pozrieť v off-line režime.

Služba funguje na základe mesačného predplatného. Podľa toho, v akej kvalite a na koľkých zariadeniach súčasne a v akej kvalite chcete programy pozerať, sa cena pohybuje od 7,99 eura za základný program basic, balíček standard stojí 9,99 eura a prémiový účet vás vyjde na 11,99 mesačne. Všetky tri typy predplatného však ponúkajú rovnaký počet programov. Službu môžte vyskúšať počas prvého mesiaca zadarmo, a ak vám nebude vyhovovať, jednoducho mesačné predplatné zrušíte.

Chudobnejší slovenský brat

Slovenská ponuka Netflixu je zatiaľ iba v angličtine. K programom sa dajú zapnúť aj anglické titulky, niektoré tituly ponúkajú aj španielsku, nemeckú či iné jazykové verzie. Ponuka je tiež o dosť chudobnejšia ako tá americká. Dôvodom je aj to, že práva na niektoré programy majú dnes u nás iné televízne stanice. Slovenský Netflix neponúka napríklad jeden zo svojich najúspešnejších produktov, seriál House of Cards zo zákulisia americkej vrcholovej politiky v hlavnej úlohe s Kevinom Spaceym. V roku 2013 boli na prestížne americké televízne ceny Emmy po prvý raz nominované seriály, ktoré sa vysielajú výlučne prostredníctvom internetu. House of Cards, prvý seriál z produkcie Netflixu, bol s deviatimi nomináciami medzi nimi a bol tiež prvým čisto internetovým projektom, ktorý vtedy získal Emmy za réžiu v kategórii dramatických seriálov.

V ponuke oproti americkej verzii chýbajú aj seriálové klasiky ako Doctor Who, Priatelia, Ako som spoznal vašu matku, Twin Peaks, Sherlock, Walking Dead a ďalšie tituly. Takisto ako mnohé filmy, ktoré má v ponuke americká verzia.

Čo v Netflixe nájdete?

Okrem House of Cards však Netflix vyprodukoval viacero seriálov, ktoré v jeho ponuke na Slovensku nájdete. Medzi nimi napríklad vlaňajší kriminálny seriálový hit Narcos o živote Pabla Escobara, výpravného Marca Pola, ktorý sa nakrúcal aj na Slovensku, seriály vychádzajúce zo sveta marvelovských hrdinov ako Jessica Jones či Daredevil, oceňovaný seriál z prostredia ženskej väznice Orange is The New Black či sci-fi súrodencov Wachovských Sense8. K dispozícii je aj dokumentárny seriál Making a Murderer.

Oproti klasickým televíziám má Netflix výhodu v tom, že pri seriáloch vrátane tých premiérových sa divák dostane naraz ku všetkým dielom konkrétnej série a môže si pozrieť jednu časť za druhou bez čakania.

V slovenskej ponuke Netflixu sú tiež staršie seriály ako Perníkový tatko, Tráva, IT Crowd či Pokémon. K novým filmovým titulom, ktoré ponúka, patrí nedávno v Benátkach ocenený príbeh detského vojaka z Afriky Beštie bez národnosti (Beasts of No Nation) režiséra Cary Fukunagu, ktorý je podpísaný aj pod seriálom True Detective. Westernová komédia The Ridiculous¤6 s Adamom Sandlerom, takisto z dielne Netflixu, mala svetovú premiéru iba pred mesiacom. Zožala však veľmi nepekné kritiky.

Pozrieť si tiež môžte klasiky ako Krstný otec, Odviate vetrom, Mechanický pomaranč, trilógiu Pán prsteňov, Prázdniny v Ríme či 2001: Vesmírnu odyseu. Úplné novinky síce chýbajú, ale v ponuke je napríklad Gravitácia (2013), Star Trek: Do temnoty (2013), Muž z ocele (2013), Temné tiene (2012) či séria komédií Vo štvorici po opici 1 – 3 (2009 – 2013).

Celkovo ponúka slovenská verzia Netflixu stovky filmov, seriálov a dokumentov.

Bez jazykovej bariéry

Podobným spôsobom ako Netflix funguje na Slovensku už niekoľko rokov aj služba televízie Markíza Voyo. Ponúka niekoľko zahraničných televíznych seriálov, markízackú seriálovú a ďalšiu produkciu a tiež aktuálne asi 600 filmov, z čoho je 45 z česko-slovenskej produkcie vrátane klasík ako Varúj…!, Kapitán Dabač, Drak sa vracia či Kristove roky. Portál Voyo.sk ponúka aj živé vysielanie staníc Markíza, Dajto, Doma a Nova Sport 1 a 2. Diváci si na týždeň môžu službu skúsiť bezplatne, potom ich bude mesačne stáť 5,99 eura.

Takisto ako spomínané služby funguje aj HBO Go s lákavou ponukou, v ktorej, takisto bez jazykovej bariéry, figurujú seriály Hra o tróny, Temný prípad, The Wire a mnohé ďalšie. Bohatá je aj filmová ponuka, v ktorej nechýbajú aktuálne kinohity, ale ani klasiky z archívu. Nevýhodou HBO Go je, že sa nedá kúpiť samostatne, ale iba ako súčasť balíka s HBO z ponuky niektorého poskytovateľa káblovej televízie.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #expanzia #130 krajín #streaming filmov a seriálov #Voyo #HBO Go