Králi hôr - o priateľstve chlapca a orla

Keď dvom orlím bratom Kainovi a Ábelovi zahynie ich orlí otec, musia bojovať o jedlo, ktoré im nosí matka. Mladší aj slabší Ábel pri jednej z mnohých bitiek so svojím starším bratom vypadne z hniezda.

09.01.2016 16:00
Jean Reno vo filme králi hôr. Foto:
Jean Reno vo filme králi hôr.
debata

Aj pätnásťročný Lukas (Manuel Camacho) žije po tragickej smrti matky na samote v horách len so svojím otcom Kellerom (Tobias Moretti). Zakríknutý a osamelý Lukas si s otcom plným zármutku nerozumie. Uzavretému Kellerovi, ktorý sa so smrťou svojej ženy nedokáže vyrovnať, sa vyhýba. Radšej sa túla po okolitých horách a kopcoch. Tu objaví orlie mláďa vypadnuté z hniezda, ktoré bojuje o život. Odnesie ho do ruiny na okraji jazera, kde ešte pred osudovou tragédiou rodiny a smrťou mamy mal svoj domov.

Na tomto mieste sa začína priateľstvo medzi dospievajúcim chlapcom a malým dravcom, ktorému dá meno Ábel. V starostlivosti o mláďa chlapec nachádza chýbajúcu lásku. Pomocnú ruku spriazneným polosirotám podáva starnúci horár Danzer (Jean Reno), ktorý je zároveň rozprávačom príbehu. Spolu orla kŕmia, učia ho lietať aj loviť. Ako orol rastie a dospieva, blíži sa deň, keď ho bude treba vypustiť na slobodu…

Rakúsky film Králi hôr (v origináli Brothers of the Wind – Bratia vetra) sa dostal do slovenských kín na Štedrý deň. Jeho autori – režisér Gerardo Olivares a Otmar Penker – sa dosiaľ venovali viac dokumentárnej tvorbe. Prvý má na konte, čo sa hraných filmov týka, španielsku drámu Veľké finále a Medzi vlkmi. Pre Penkera, kameramana dokumentárnych filmov, je snímka režijným debutom.

Králi hôr, rozprávanie na pomedzí dokumentu a hraného filmu, stiera akékoľvek časové roviny. Je jedno, či sa dej odohráva v súčasnosti, alebo niekedy v minulom storočí. Sledovanie prvého letu alebo lovu mladého orla je fascinujúce, zákonitosti kolobehu prírody sú zasa poučné. Režisér Gerardo Olivares je autentický aj v stvárnení drsnej prírody alpských masívov.

Vo filme nie sú triky, všetky zábery zachytila kamera Otmara Penkera a Óscara Durána vo voľnej prírode alebo s cvičeným orlom. Aj preto nakrúcanie trvalo dlhých osem rokov. Jedinou dodatočnou úpravou bolo spomalenie najpôsobivejších scén. Príbeh filmu Králi hôr je jednoduchý, nehrá sa na veľkú drámu. O to viac ponúka tiché vychutnávanie skutočnej krásy bez špeciálnych efektov a náročných digitálnych trikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Králi hôr #Tobias Moretti #Manuel Camacho #Gerardo Olivares #Otmar Penker #Jean Reno