Recenzia: Piata vlna je žblnkot bez nápadu

Hlavnou predstaviteľkou knižného bestselleru Piata vlna Ricka Yanceya je stredoškoláčka Cassie (Chloë Grace Moretzová). Keď sa nad ich domom v malebnej americkej štvrti zjaví mimozemská vesmírna loď, jej "obyčajný" život sa navždy zmení. Narušitelia sa začnú zbavovať ľudstva a obsadzovať planétu. Cassie postupne prichádza o všetkých vrátane mladšieho brata, ktorého odhodlane hľadá.

18.01.2016 09:00
Piata vlna Foto:
V prvom diele série Piata vlna čelí Zem mimozemskému napadnutiu a poslednou nádejou na jej záchranu sú deti.
debata

Literatúru pre tínedžerov valcuje módna vlna príbehov z fiktívnych svetov, hrdinovia sú často vystavení nadreálnemu nebezpečenstvu alebo disponujú špeciálnymi schopnosťami. Na pozadí „katastrofy“ sa zmietajú vo víre emócií, ktorým často „ani deti – ani dospeláci“ sami nerozumejú. Hraničná situácia je skúškou dospelosti a v mladých ľuďoch prebudí hrdinov. Inak to nie je ani v prvej časti filmovej série Piata vlna.

Rich Yancey si diela z podobného súdka poctivo naštudoval a výdatne sa „inšpiroval“. Jeho kniha sa „číta sama“, prenáša čitateľa do srdca sympatickej hrdinky, no filmovému príbehu v zásade chýba silný nápad či invencia, vďaka ktorému by vybočil z priemeru.

Mimozemšťania sa pripravujú na útok, ktorý má planétu zbaviť posledných, čo prežili. Do armády verbujú potomkov ľudí. Rovnako ako v sérii Hry o život aj tu sú ohrozené deti. Cassie na ceste za ich záchranou sprevádzajú dvaja mladíci Evan Walker (Alex Roe) a Ben Parish, alias Zombie (Nick Robinson). Ani jednému z nich nie je odvážna blondínka ľahostajná, čo je ďalšia paralela s príbehom Katniss (Hry o život).

Cassiin záhadný záchranca Evan Walker nie je obyčajný smrteľník. Za šľachetnými činmi sa skrýva temná pravda o jeho pôvode. Podobne ako upír Edward z fantasy ságy Twilight aj on môže byť naklonený zlu. Piata vlna má atraktívnych hrdinov čeliacich apokalypse, no priživuje sa na sláve úspešnejších starších bratov, na sériách ako Twilight, Divergencia či Hry o život.

Yancey si mnoho práce s vymýšľaním zápletky nedal, siahol po prvoplánových motívoch a ostrieľaného diváka môže jeho vágne dobrodružstvo nudiť. Inak totiž chutí na papieri ako na filmovom plátne. Obohratá pesnička nevybočí zo schém, snímke chýba invencia či prekvapenie. Postavy sú síce jednoduché a predvídateľné, no isté napätie medzi nimi funguje. Ťažiskový je ľúbostný motív. Už teraz môžeme predpokladať, že do trojuholníka Cassie, Evan, Ben sa pripletie aj krásna drsňáčka Lizbeth. Divák sa ľahko pristihne pri tom, ako drží „vyvolenému“ páru palce.

Piata vlna je dobre vypočítaná klasika žánru a fanúšik dostane v kine presne to, čo očakáva.

Hodnotenie Pravdy

2 hviezdičky z 5

Piata vlna / USA 2016 / réžia: J Blakeson / predloha: Rick Yancey / scenár: Susannah Grantová, Akiva Goldsman, Jeff Pinkner/ hrajú: Chloë Grace Moretzová, Alex Roe, Nick Robinson a ďalší / premiéra: 14. januára

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Piata vlna #J Blakeson #Chloë Grace Moretzová #Alex Roe #Nick Robinson