Jednofarebné Oscary zavalila kritika

Prvou afroamerickou osobnosťou, ktorá získala prestížne filmové ocenenie, bola Hattie McDanielová v roku 1939 za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Odviate vetrom.

22.01.2016 14:00
Chris Rock Foto: ,
Hostiteľom oscarovej noci bude Chris Rock.
debata (1)

Išlo vôbec o prvú nomináciu na Oscara pre herca s tmavou farbou pleti. Celkovo bolo v hereckých kategóriách dosiaľ ocenených len pätnásť hercov. Práve rasová nerovnosť pri výbere nominantov sa stala terčom kritiky po vyhlásení nominácií 88. ročníka udeľovania Oscarov.

Osobnosti volajú po zmene

Medzi dvadsiatkou nominantov v štyroch hereckých kategóriách sa nenachádza ani jeden herec tmavej pleti. Režisér Spike Lee ohlásil bojkot so slovami, že tohtoročné Oscary sú „biele ako ľalie“. Ignorovať februárový slávnostný ceremoniál sa rozhodli aj herečka Jada Pinkett Smithová a Will Smith. „Akadémia má právo vyjadriť uznanie komukoľvek chce, pozvať kohokoľvek chce. Teraz si však myslím, že je našou zodpovednosťou priniesť zmenu,“ povedala Smithová na sociálnej sieti. Uviedla, že sa na vyhlasovaní Oscarov nezúčastní a program nemieni sledovať ani v televízii. Zároveň však pochválila výber hostiteľa, keď poznamenala, že sa tejto úlohy nemohol lepšie zhostiť nikto iný ako komediálny herec Chris Rock, ktorý už bol hostiteľom v roku 2005. Rock sa razom ocitol v nezávideniahodnej situácii. „Prosím, nerobte Oscarov,“ odkázal mu raper 50 Cent. Herec sa oscarovej noci napriek všetkému zúčastní.

George Clooney si myslí, že pred desiatimi rokmi bolo nominovaných viac černochov, no problém ani tak nevidí v nomináciách ako v príležitostiach pre hercov tmavej pleti. Porotcom odkázal, že sa uberajú nesprávnou cestou. „Potrebujeme sa v tomto smere zlepšiť,“ povedal časopisu Variety. Ku kritike sa pridáva aj černošská herečka Lupita Nyong'oová. Ceny by podľa nej mali byť rôznorodým odrazom toho najlepšieho, čo dnes môže filmárske umenie ponúknuť. A protesty podporuje aj Dustin Hoffman. „Jednofarebné“ nominácie podľa neho zobrazujú podprahový problém, ktorý je citeľný v celej americkej spoločnosti.

Skostnatené Oscary

Spomedzi aktuálnych nominovaných sa k vzniknutej situácii vyjadril Mark Ruffalo. „Jediný dôvod, prečo sa pravdepodobne nezúčastním na bojkote, je, že reprezentujem inú skupinu obetí, pre ktoré Oscar veľa znamená,“ uviedol pre The Week Ruffalo. Uchádza sa o Oscara za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Sledovačka, poukazujúcom na zneužívanie detí v katolíckej cirkvi. Herec považuje bojkot za silné gesto, no napriek sympatiám sa k nemu pravdepodobne nepripojí.

Aktuálny vývoj udalostí nebol veľkým prekvapením ani pre niektorých členov Akadémie filmových umení a vied. „Pred rokom som hral vo filme Selma. Po odovzdávaní Oscarov si ma Cheryl Boone Isaacsová, prezidentka akadémie, pozvala do svojej kancelárie a rozprávali sme sa, kde sa stala chyba. Že sa to stalo minulý rok, je jedna vec, ale že rovnakej veci musíme čeliť opäť, je neodpustiteľné,“ uviedol Oyelowo, ktorý bol za svoj výkon v snímke Selma nominovaný na Zlatý glóbus. Akadémia filmových umení a vied vtedy snímku nominovala ako najlepší film s najlepšou pôvodnou skladbou.

„Som frustrovaná z nedostatku inklúzie. Toto je náročný, ale dôležitý dialóg a je čas na veľké zmeny,“ povedala pre Hollywood Reporter Cheryl Boone Isaacsová. Tá síce vraví, že v posledných štyroch rokoch prijali viaceré opatrenia, ktoré mali priniesť medzi akademikov rôznorodosť, no táto zmena nie je taká rýchla, ako by si želala. "V nasledujúcich dňoch a týždňoch preskúmame spôsob prijímania nových členov, aby sme v roku 2016 priniesli tú veľmi potrebnú diverzitu,“ sľubuje prezidentka a v prípade bojkotu hviezd zváži aj svoje členstvo v porote.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #bojkot #herci