Berlínsku Panorámu otvorí príbeh českej vrahyne

Film bude súťažiť s tridsiatimi tromi hranými snímkami z celého sveta a získať môže aj cenu pre najlepší debut.

03.02.2016 12:00
Ja Olga Hepnarova Foto:
Okrem drámy Ja, Olga Hepnarová (na snímke) uvedú na tohtoročnom IFF Berlinale ďalšie dva české filmy.
debata

Najnovšie filmy bratov Coenovcov, Thomasa Vinterberga či Spika Leeho, ale aj trojicu filmov z Česka ponúkne 66.ročník berlínskeho filmového festivalu, ktorý sa začne vo štvrtok 11. februára.

Tri české premiéry

Festivalovú sekciu Panoráma otvorí dráma českých filmárov Tomasa Weinreba a Petra Kazdu Ja, Olga Hepnarová. Film bude súťažiť s tridsiatimi tromi hranými snímkami z celého sveta a získať môže aj cenu pre najlepší debut.

Olga Hepnarová sa jedného júlového dňa v roku 1973 rozhodla pomstiť za svoje utrpenie. Mala vtedy dvadsaťdva rokov a svoju dodávku namierila v plnej rýchlosti priamo na hlúčik ľudí čakajúcich na pražskej autobusovej zastávke. Osem z nich útok neprežilo. Za krutý čin ju v priebehu piatich dní odsúdili na smrť obesením. Stala sa tak poslednou ženou, ktorú v Československu potrestali smrťou.

Mladí filmári Tomas Weinreb a Petr Kazda mali spočiatku v úmysle natočiť krátky film inšpirovaný touto udalosťou. Vďaka knihe Zabíjala, pretože nevedela žiť Romana Cíleka postupne odhaľovali zaujímavé súvislosti, ktoré sa podpísali pod Hepnarovej tragický osud, a rozhodli sa napísať scenár celovečerného filmu. V snímke odhaľujú detaily, ktoré viedli mladú, nadpriemerne inteligentnú ženu ku krutej „pomste“ a snažili sa zachovať triezvy nadhľad. Pravda je totiž komplikovane zaklinená vo vzduchoprázdne…

Dráma vznikla v česko-poľsko-francúzsko-slovenskej koprodukcii a okrem hlavnej predstaviteľky, krásnej poľskej herečky Michaliny Olszańskej, sa v nej predstaví Češka Marika Šoposká, ale aj slovenský režisér a herec Juraj Nvota. Kameramanom čiernobielej snímky je Adam Sikora, ocenený Českým levom za film V tieni.

Slovensko má na festivale zastúpenie aj ako koproducent filmu Ani vo sne českého režiséra Petra Oukropca, ktorý debutoval pred piatimi rokmi rodinnou komédiou Modrý tiger. Hlavnou hrdinkou jeho druhého celovečerného filmu je pätnásťročná Laura. Dievča zápasí s klasickými tínedžerskými problémami a útočisko hľadá v komunite parkouristov, kde okrem prekonávania vlastných fyzických limitov zvádza boj s prvým zamilovaním sa. Film uvedú v sekcii Generation 14 plus, venovanej filmom mapujúcim problémy dospievajúcej mládeže.

Karel Roden a Lenka Vlasáková stvárnili hlavné úlohy v očakávanej dráme talentovaného scenáristu a režiséra Petra Václava Nikdy nie sme sami. Film bude mať premiéru v sekcii Fórum. Václavova sociálna dráma Cesta von o mladom rómskom manželskom páre zápasiacom s existenciálnymi problémami získala pred dvoma rokmi sedem Českých levov a zapôsobila aj na divákov.

Príbeh filmu Nikdy nie sme sami je situovaný do neutešeného prostredia českej dediny a krátke anotácie predznamenávajú, že Václav bizarné vzťahy svojich hrdinov poriadne zamotal. Do obce sa prisťahuje paranoidný pracovník väzenskej správy a spriatelí sa so susedom, nezamestnaným hypochondrom, ktorý sa priživuje na manželke. Tú trápi nešťastná láska k vyhadzovačovi v nočnom klube, ktorý je zamilovaný do jednej zo striptérok. „Mier, šťastie a nádej sa tu nosia len ako slogany na tričkách. Do čierno-bielej každodennosti sa však čoskoro zamiešajú pestré farby,“ píše sa o filme vo festivalovom katalógu.

Pestrá hlavná súťaž

Jedným z najväčších festivalových ťahákov je jednoznačne najnovší počin bratov Coenovcov Ave, Caesar!, ktorý celý festival otvorí. Coenovci si prizvali skvostnú hereckú posilu, v hlavných úlohách ich muzikálovej komédie sa predstavia Josh Brolin, George Clooney, Channing Tatum, Ralph Fiennes, Scarlett Johanssonová či Tilda Swintonová. Film sa odohráva v 50. rokoch minulého storočia v zákulisí filmových štúdií. Coenovci nastavujú hollywoodskemu glamouru pokrivené zrkadlá a ako vždy sa pri tom náramne zabávajú.

O Zlatého medveďa sa v hlavnej súťaži uchádza dráma The Commune (Komunita) dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga. Po adaptácii klasickej literárnej romance Ďaleko od hlučného davu sa vracia k rodinnej problematike. Tú doviedol do dokonalosti už v roku 1998 „dogma“ filmom Rodinná oslava. The Commune sa odohráva v 70. rokoch a príbeh je voľne inšpirovaný režisérovým zážitkom z detstva. Dve rodiny sa rozhodnú žiť spoločne pod jednou strechou veľkého domu, no krehkosť ich komunity naruší nepredvídateľná lás­ka.

Že Aristofanova antická komédia Lysistrata o manželkách odmietajúcich plniť svoje ženské „povinnosti“ v snahe vyštrajkovať si u manželov mier, má stále čo povedať, dokazuje americký režisér Spike Lee. Jeho netradičná adaptácia Chi-Raq sa odohráva v rovnomennej chicagskej štvrti prezývanej v USA aj ako „hlavné mesto smrti“. Do vojny gangov sa tu zamieša hnutie žien, na čele s krásnou Lysistratou (Teyonnah Parrisová). V černošskej satire plnej silných hiphopových rýmov hviezdia Samuel L. Jackson, Wesley Snipes a John Cusack.

Scenárista a režisér Jeff Nichols ozvláštnil rodinnú drámu Midnight special (Polnočný špeciál) prvkami sci-fi žánru. Kirsten Dunstová, Michael Shannon a ich malý syn sú v ohrození. Keď sa prevalí, že chlapec disponuje nadprirodzenými schopnosťami, rodina je nútená utekať. Nichols odhaľuje agresiu systému a odhodlanie rodičov usilujúcich o jedno – uchrániť individualitu svojho syna.

Berlinale potrvá do 21. februára, keď sa svet dozvie, kto je držiteľom Zlatého medveďa a ďalších cien. Predsedníčkou hlavnej poroty je tento rok Meryl Streepová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ja #Olga Hepnarová #Berlinale 2016