Ceny BAFTA ovládol Revenant, DiCaprio má stále väčšie šance na Oscara

Za najlepší film na nedeľňajšom vyhlásení cien britských filmových cien BAFTA v londýnskej Kráľovskej opere vyhlásili americký film Revenant Zmŕtvychvstanie, ktorý získal aj ďalšie hlavné ceny.

15.02.2016 07:12
Tom Cruise (vľavo) a leonardo DiCaprio Foto: ,
Herec Tom Cruise (vľavo) s kolegom Leonardom DiCapriom, ktorý zvíťazil v kategórii najlepší herec.
debata

Trofej pre najlepšieho herca si odniesol predstaviteľ hlavnej úlohy Leonardo DiCaprio, ktorý tak je po nedeli ešte horúcejším favoritom na získ amerického Oscara. Ocenenie pre najlepšieho režiséra dostal Alejandro González Iñárritu, ktorý drámu z drsného prostredia lovcov kožušín natočil.

Herečka Cate Blanchett v kreácii Alexander...
Herečka Bel Powley v kreácii Gucci.
+30Aj herečka Angela Bassett zavítala na...

Podobne ako americké Zlaté glóbusy sú ceny BAFTA (Britská akadémia filmového a televízneho umenia) považované za predzvesť Oscarov, cien americkej Akadémie filmového umenia a vied, ktoré budú udelené 28. februára v Los Angeles. O britské ceny sa môže uchádzať akýkoľvek film, ktorý bežal príslušný rok v britských kinách.

Nedeľňajšie ocenenie ďalej posilnilo nádeje Leonarda DiCapria na získanie jeho prvého hereckého Oscara potom, čo si už v januári prevzal Zlatý glóbus. Tiež cena BAFTA je pre DiCapria prvá a v ďakovnej reči vyhlásil, že počas rokov bol ovplyvnený mnohými britskými hercami, ako sú Tom Courtenay, Gary Oldman, Daniel Day Lewis a Tom Hardy. Využil však slávnostnú príležitosť tiež ku gratulácii matke k jej narodeninám. „Nevyrastal som ako privilegovaný a táto žena ma vozila každý deň tri hodiny do školy, aby mi poskytla iné príležitosti,“ ocenil herec.

Herečka Kate Winslet získala cenu BAFTA za... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Kate Winslet Herečka Kate Winslet získala cenu BAFTA za výkon vo filme Steve Jobs.

DiCapriovi potom vystrúhal poklonu aj režisér Iñárritu. „Leonardo, tvoj talent a tvoje odhodlanie držali tento film pri živote,“ vyhlásil o snímke, ktorej celkové víťazstvo ohlásil prekvapivý hosť slávnostného večera Tom Cruise. Film Revenant Zmŕtvychvstanie zabodoval aj v kameramanskej kategórii, keď bol ocenený Emmanuel Lubezki.

Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe si odniesla Brie Larson za stvárnenie role matky v snímke Room, ktorá pojednáva o chlapcovi vyrastajúcom v izolácii jedinej izby. Cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe dostal Mark Rylance za rolu sovietskeho agenta v snímke Most špiónov. Ženskú obdobu ocenenie získala Kate Winslet za úlohu manažérky v životopisnom filme Steve Jobs.

Režisér Alejandro Gonzalez Inarritu získal pre... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Alejandro Gonzalez Inarritu Režisér Alejandro Gonzalez Inarritu získal pre Revenanta sošku pre najlepší film roka.

Počas večera, ktorý moderoval herec Stephen Fry, sa na pódium niekoľkokrát dostali aj tvorcovia filmu Šialený Max: Bláznivá cesta, ktorý si odniesol ceny v kategóriách strih, výprava, kostýmy a masky. Za najlepší pôvodný scenár bol ocenený novinársky triller Spotlight, najlepším adaptovaným scenárom bola podľa britskej akadémie predloha snímky Stávka na neistotu.

Titul najlepšieho britského filmu získala emigrantská sága Brooklyn natočená podľa románu írskeho spisovateľa Colma Tóibína, medzi dokumentmi zvíťazila snímka Amy o zosnulej speváčke Amy Winehouse.

Objavom roka sa podľa akademikov stal Brit John... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
John Boyega Objavom roka sa podľa akademikov stal Brit John Boyega.
debata chyba
Viac na túto tému: #film #cena #Leonardo DiCaprio #Kate Winslet #Brie Larson #Revenant Zmŕtvychvstanie