Filmové premiéry: Oceňovaný Saulov syn aj bláznivý návrat Zoolandera

V slovenských kinách sa od štvrtka 18. februára premieta pokračovanie komédie Zoolander aj animovaný Robinson Crusoe.

18.02.2016 17:00
Zoolander Foto:
Ben Stiller a Owen Wilson v Zoolanderovi No.2.
debata

Zoolander No. 2

Ubehlo desať rokov a Derekovi (Ben Stiller), ani jeho kamošovi Hanselovi (Owen Wilson) už vo svete modelingu dávno pšenka nekvitne. Preň sú odpísaní a mŕtvi. Mŕtve (ale v pravom slova zmysle) začínajú byť aj vybrané hudobné celebrity, ktorých násilné konce spája jeden zvláštny detail – každého z nich našla polícia s grimasou kopírujúcou jeden z unikátnych pohľadov Dereka Zoolandera. Keď takto dopadne aj Justin Bieber, rozhodne sa hlavná a veľmi sexy vyzerajúca vyšetrovateľka (Penélope Cruz) pre veľmi odvážny, no tiež úplne zúfalý pokus. Angažuje Dereka a Hansela a tí majú čoby tajní agenti infiltrovať svet tých najžiarivejších celebrít a nájsť v ňom vraha skôr, než by si povedal Gaga.

Saulov syn

Snímka sa odohráva vo vyhladzovacom tábore v Osvienčime. Pojednáva o Saulovi Auslanderovi, maďarskom Židovi a príslušníkovi tzv. Sonderkommanda, ktorého členovia boli od ostatných väzňov spravidla izolovaní a mali na starosti tie najstrašnejšie práce. Saul chce uprostred mašinérie priemyselného vyvražďovania dôstojne pochovať svojho nevlastného syna. Film pritom pripomína až „umelecký horor“ a po prvý raz v dejinách kinematografie ukazuje Osvienčim ako chaotickú a pritom bezchybnú továreň na smrť, ktorej chod musia udržiavať sami väzni.

Recenzia: Saulov syn

Robinson Crusoe

Na malom exotickom ostrove si žije sebaistý papagáj Utorok so svojimi zvieracími kamarátmi ako v raji. Aj napriek tomu Utorok neprestajne sníva o tom, ako objaví svet. Po prudkej búrke nájde Utorok na pláži podivné stvorenie: Robinsona Crusoa. Utorok okamžite vidí Crusoa ako svoju letenku z ostrova, aby mohol preskúmať nové krajiny. Crusoe čoskoro zistí, že kľúčom k prežitiu na opustenom ostrove je práve pomoc Utorka a jeho kamarátov. Dorozumieť sa s nimi však vôbec nie je jednoduché, pretože zvieratá nehovoria ľudskou rečou. Pomaly ale isto začnú všetci žiť spolu v harmónii, až do jedného dňa, keď je ich pohodlný život obrátený naruby dvoma divnými mačkami, ktoré chcú ovládnuť ostrov.

O poschodie nižšie

Všetko je ako má byť. Obyčajný otec obyčajnej rodiny v obyčajnom dome. Ale spokojná rutina meštianskeho života pána Patrascu nemôže trvať večne. Raz ráno počuje za dverami bytu na druhom poschodí divokú hádku medzi mužom a ženou. Keď hluk utíchne, vyjde von Vali, jeho sused z druhého podlažia. Patrascu mu automaticky prikyvne na pozdrav a bez slova vyjde k svojmu bytu. Po návrate z práce vidí, že sa to pred vchodom do domu hemží susedmi a policajtmi. Laura, mladá žena z druhého poschodia, bola nájdená mŕtva … A tak sa Patrascu dostane do sporu s dvoma svojimi blízkymi susedmi: jedným z nich je podivný vrah. Tým druhým je jeho svedomie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #premiéry #Saulov syn #Zoolander no.2