Recenzia: Brooklyn je saténová óda na domov

Írka Eilis Laceyová (Saoirse Ronanová) sa chytí príležitosti na lepší život v Amerike, rovnako ako mnoho mladých Írov v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Opustí matku a staršiu sestru a jej novým domovom sa stáva newyorský Brooklyn. Privíta ju silná komunita írskych prisťahovalcov a do rany jej padne taliansky chlapec Tony (Emory Cohen). Keď dievča začne v cudzine zapúšťať korene, prekvapí ju nešťastná správa z domova...

29.02.2016 09:03
Brooklyn Foto:
Retrodráma Brooklyn má tri oscarové nominácie a diváka opantá optimistickým mýtom o domove a láske.
debata (1)

Doma je tam, kde…

Do románu Brooklyn Íra Colma Tóibína sa pustil skúsený novelista a scenárista Nick Hornby. Romantickú retrodrámu, ktorá má na dosah Oscara pre najlepší film aj najlepší adaptovaný scenár, režíroval Brit John Crowley. Hornby bol v očakávaní oscarovej sošky už pred šiestimi rokmi ako scenárista filmu Škola života podľa knihy Lynn Barberovej. Aj tu bola v centre jeho pozornosti dospievajúca Angličanka (Carrey Mulliganová), ktorej, rovnako ako Eilis, roztancoval pokojné dni láskou.

Eilis sa cíti v novom svete osamotená, prázdna a smutná, aj keď cestičku ružovým sadom má úhľadne pripravenú. Hrdinka je nedotknuteľná a dúhovú rozprávkovosť filmu tvorcovia „zhadzujú“ civilizmom. Príbeh stojí na overenej, presne vypočítanej dramatickej schéme, a aj keď vopred vieme, aký bude mať vývoj, postavy sú sympatické a ich všedné osudy zaujmú. Melancholicky zaláskovaný príbeh čelí nástrahám klišé celkom obratne. Tam, kde by si „hollywooďania“ zgustli na pátose, Crowley zahasil svoju „cigaretu“ nonšalantne, niekoľko milimetrov nad filtrom. Aj keď „chápavá ruka na skormútenom ramene“ sa predsa len párkrát objaví, nepociťujeme prepálenú horkosť.

Hľadanie domova a miesta vo svete je nadčasová téma a tvorcovia ju ilustrujú na univerzálnom príbehu malých ľudí jazykom zrozumiteľným pre všetkých. Brooklyn je dobrým príkladom, ako sa dá s „lokálnou“ látkou preraziť a zaujať na medzinárodnej úrovni.

Prototyp oscarového nominanta

Eilis čelí rozhodnutiu buď – alebo a aj keď urobí chybu, napráva ju s rytierskou statočnosťou. Brooklyn je precízna oddychovka s pôsobivým vedľajším efektom. Lahodný príbeh so správnymi a správnejšími hrdinami je príjemnou „psychosprchou“ a divák sa pri jeho sledovaní bude cítiť pohodlne.

O talente dvadsaťjedenročnej Newyorčanky írskeho pôvodu Saoirse Ronanovej (Grandhotel Budapešť), ktorá je nominovaná za svoj výkon na Oscara, niet pochýb. Vo filme má veľký priestor a chopí sa ho s prirodzenou ľahkosťou. Jej prerodu z dievčaťa na ženu ochotne uveríme.

Film sa vyhýba dôraznému konfliktu a neponúka prekvapujúce zvraty. Kameňom úrazu je, že Eilis ide všetko až príliš ľahko, filmári ju držia v bavlnke, nedovolia jej padnúť na hubu. Na druhej strane vyhovejú tým, ktorí si chcú v kine oddýchnuť. Na sympatických postavách sa zasmejete a naskytne sa aj príležitosť vyroniť slzu.

Brooklyn je ako jahoda, presne viete, čo od nej môžete očakávať. Pekný obal, podmanivú vôňu a sladkú chuť. Síce sa z nej nenajete, no ako zdravší variant hollywoodskeho klišé bude na vašom filmovom stole vítaná.

Hodnotenie Pravdy

3,5 hviezdičky z 5

Brooklyn/ Veľká Británia, Írsko, Kanada 2015/ réžia: John Crowley/ scenár: Nick Hornby/ hrajú: Saoirse Ronanová, Domhnall Gleeson, Emory Cohen a ďalší/ premiéra: 25. februára

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brooklyn #Saoirse Ronanová #ohn Crowley