Nový dokument Zuzany Piussi budú premiérovať v ôsmich mestách

Snímku Ťažká voľba slovenskej režisérky a dokumentaristky Zuzany Piussi predstavia od 27. februára do 6. marca v ôsmich slovenských mestách. V premiére titul uvedú v sobotu 27. februára v bratislavskom klube A4 - nultý priestor.

27.02.2016 13:38
FILM: Krehká identita Foto: ,
Režisérka Zuzana Piussi.
debata

Okrem ďalších projekcií v Bratislave budú nasledovať aj premietania v Banskej Bystrici, Trnave, Prievidzi, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši, Martine a Žiline. Na 3. marca tiež tvorcovia naplánovali českú predpremiéru, ktorá sa uskutoční v pražskej Mestskej knižnici. Záujemcovia a záujemkyne si budú môcť dokument od 1. marca pozrieť aj na internete.

Celovečerný film približuje život v systéme, “kde sa vládne tým najlepším z pokleslých spôsobov”. Koncept spolu s autorkou pripravili Vít Janeček a Ivan Ostrochovský. "Film sme začali nakrúcať pred dvoma rokmi a pracovali na ňom siedmi kameramani. Po roku a pol sme film dotáčali, aby sme sa na materiál mohli pozrieť s odstupom času a dať z neho preč všetko, čo časom zostarlo. Po dvoch rokoch sme začali strihať a snažili sme sa film urobiť tak, aby sme ukázali poetiku politického systému, ktorú väčšina ľudí nevníma, ostáva skrytá,“ povedala o filme Piussi, podľa ktorej niektoré veci je najlepšie vidieť v časozbernom sle­de.

Dokument Ťažká voľba si všíma správanie voličov, prácu marketingových expertov okolo kandidátov, sleduje prípravy na stretnutia s občanmi a diskusie. "Vychádzali sme zo svetovej štatistiky, ktorá hovorí, že sa zhoršujú pozície zastupiteľskej demokracie. Spočíva to v poklese dôvery vo volených zástupcov. Graf zostavený Svetovým ekonomickým fórom ukazuje pokles volebnej účasti za posledného polstoročia o 20 percent. Film sa zaoberá týmto fenoménom, najprv na pozadí prezidentských volieb a potom parlamentných volieb, ktoré ešte stále trvajú,” priblížila filmárka.

Plánované projekcie snímky Ťažká voľba:

27. februára – Bratislava, A4 – nultý priestor
27. februára – Banská Bystrica, Záhrada
28. februára – Bratislava, Flame Music Bar
1. marca – Trnava, Watch & Think
1. marca – Bratislava, Foajé
2. marca – Prievidza, FK Prievidza
2. marca – Trenčín, Kaviareň Coffee Sheep
3. marca – Bratislava, Kino Lumiere
3. marca – Trenčín, Kaviareň Coffee Sheep
3. marca – Liptovský Mikuláš, Diera do sveta
4. marca – Bratislava, Kino Lumiere
4. marca – Martin, Mestská scéna (18:00 a 20:00)
4. marca – Žilina, Stanica Žilina-Záriečie
6. marca – Bratislava, Kino Lumiere

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Zuzana Piussi #dokument #Ťažká voľba