Piussi dvíha politike sukňu

Dokumentaristka Zuzana Piussi sa posledné dva roky "obšmietala" so svojimi kameramanmi nielen v "politickej kuchyni", aby priniesla do kín týždeň pred parlamentnými voľbami úvahu o vládnutí a ovládaní v čase demokracie, film Ťažká voľba.

02.03.2016 16:00
milan knazko volebny stab a debata Foto:
Záber z filmu Zizany Piussi Ťažká voľba.
debata (4)

Filmárka špehuje, ako svoju prezidentskú kampaň ochucujú kandidáti Milan Kňažko, Radoslav Procházka či Andrej Kiska. Odhaľuje niekoľko zásadných ingrediencií, mnohé však zostávajú nepomenované. Spontánne zvedavá dravosť Piussi je aj napriek tomu nákazlivo sympatická. V snahe odmýtizovať politické modly a prísť na kameň úrazu demokracie sa zamotáva v množstve zaujímavých, no nedotiahnutých motívov. Film nie je analýzou, je skôr nejasnou správou, zaujímavým autorským zvolaním. Dôležité však je, že filmárkin pohľad na vec nabáda na diskusiu.

Aj keď sú politici dobre cvičení „vojaci“, Piussi sa na ich kúsky pozerá zvrchu. Prezidentských kandidátov pozoruje z odstupu, čím vytvára akúsi ilúziu objektívnosti. V systéme nachádza nenápadné anomálie a otvára mozaiku problémov. Na pozadí toho sa rozprestrie pretvárkou a manipuláciou prederavená dôvera. Iní sú politici v médiách, inak sa správajú v zákulisí medzi svojimi. Vkĺzneme do šatne počas Kiskovej predvolebnej „žúrky“, pri káve s Kňažkom si vypočujeme vtipnú historku s „prehadzovačkou“ a tak ďalej. Politikov ukazuje v civilnejšom svetle, do intimity však nepreniká, zostáva za sklom. Dajú sa natáčať, no pred kamerami stále hrajú, aj keď trochu uvoľnenejšiu rolu.

Sú politici márnomyseľné bytosti s umŕtveným pocitom hanby a zodpovednosti? Piussi ich nezhadzuje ani neobhajuje. Vyberá pôsobivé situácie a vytvára čarovné kontexty. Do reality pred kamerou tentoraz nezasahuje otázkami. Jej ochutnávka politického dna by mohla pomôcť lepšie porozumieť tomu, čoho súčasťou sme stále, nielen pred voľbami.

K problematike sa ležérne vyjadrí niekoľko odborníkov a priestor dostane aj „hlas ľudu“. Film je však jednostranný, na čo sme si už zvykli, možno to pokladať za „radikálnu“ tvorivú metódu filmárky. Strká ruku do osieho hniezda, zamotáva sa v množstve súvislostí, čo jej zabraňuje ísť do hĺbky. No prísť do kina na film Zuzany Piussi a nadvihnúť sukňu politike krátko pred blížiacou sa „ťažkou voľbou“ sa rozhodne oplatí.

HODNOTENIE Pravdy: 3 hviedičky z 5

  • Ťažká voľba/ Česko, Slovensko 2016/ réžia: Zuzana Piussi scenár: Zuzana Piussi, Vít Janeček/ premiéra: 27. februára

Dokumentaristka Zuzana Piussi vo filme Ťažká voľba ponúka pohľad do zákulisia prezidentskej predvolebnej kampane. <PF>FOTO: FILMTOPIA

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Piussi #Ťažká voľba