Televízne tipy Pravdy: Oscarový Birdman aj pulzujúci Klub 54

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 3. 3. do 10. 3. Televízne tipy pre vás Jana Kollárová, redaktorka Magazínu.

03.03.2016 09:00
Film-Venice Film Festiva Foto:
Michael Keaton a Edward Norton vo filme Birdman.
debata

Štvrtok 3. 3.

Birdman, HBO, 15.40

Čierna komédia rozpráva príbeh herca Riggana Thomsona (Michael Keaton), ktorý sa kedysi preslávil filmovou postavou kultového vtáčieho superhrdinu Birdmana. Teraz sa s vypätím síl snaží o svoj divadelný debut na Broadway. Dúfa, že keď uspeje ako režisér a herec ambiciózneho predstavenia, oživí aj svoju upadajúcu kariéru a všetkým dokáže, že ešte nie je na odpis. Premiéra sa blíži, keď sa predstaviteľ hlavnej roly počas skúšky zraní a treba ho rýchlo nahradiť… Film režiséra Alejandra González Iñárritu bol nominovaný na Oscara v deviatich kategóriách. Odniesol si tri sošky – za najlepší film, réžiu, kameru a pôvodný scenár.

Klub 54, Cinemax, 18.25

Kto si pamätá, čo sa tam dialo, ten tam v skutočnosti nebol! V 80. rokoch sa diskotéka na 54. ulici na Manhattane stala centrom nočného života New Yorku. Klub 54 stelesňoval pulz a dušu tej doby. V ňom sa odohrával život – s hudbou, tancom, módou, voľným sexom, drogami a celebritami. Všetci žili naplno a v tranze. „Dnes sú podobné Kluby 54 v každom väčšom či menšom meste za každým rohom. Takže to, čo bolo v 80. rokoch boom, je dnes už bežnou súčasťou. Bohužiaľ…,“ píše jedna z prispievateliek Česko-slovenskej filmovej databázy.

Druhá šanca, JOJ Cinema, 20.15

Kay (Meryl Streepová) a Arnold (Tommy Lee Jones) sú manželmi 31 rokov. Niet divu, že po takom dlhom čase sa z ich vzťahu vytratila povestná iskra a manželstvo poznačil stereotyp. Na rozdiel od spokojného Arnolda je Kay nešťastná. Chcela by prehĺbiť vzájomné puto s manželom a neváha navštíviť manželskú poradňu. Odborník na vzťahy obnovuje nielen vyhasínajúci esprit, ale aj manželský sex. Reálne manželské problémy okorenené troškou humoru, sympatickým hereckým duom a fungujúcim scenárom stoja za večerný gauč.

Piatok 4. 3.

Archanjel, Film+, 19.30

Príbeh z pera Richarda Harrisa mapuje štyri dni v živote Flukea Kelsa, spustnutého bývalého profesora histórie v Oxforde. Ocitne sa v Moskve na konferencii k novootvoreným sovietskym archívom. V jednu noc ho v hoteli vyhľadá starý muž, ktorý tvrdí, že bol v Stalinovej „dači“ v tú noc, keď zomrel a pomáhal ukradnúť Berijovi diktátorove tajné spisy. Lenže… Začnú sa diať zvláštne veci. Profesora niekto sleduje, záhadný starec zmizne a informácie podozrivo zaujímajú médiá. Prepíše odhalená pravda ruské dejiny?

Piano, Cinemax, 23.25

Je vášeň sila, proti ktorej sme bezmocní? Nostalgická romanca o láske, ktorá sa zrodila v novozélandskej pustatine, ma dostane určite aj v osemdesiatke. Nemá Ada s nemanželskou dcérkou Florou prichádza z Anglicka s pianom, bez ktorého nemôže v drsnom prostredí existovať. Tu má začať odznovu s novým mužom, ktorý sa stal jej manželom, aby unikla viktoriánskemu odsúdeniu. Jej piano sa však stáva prostredníkom vášnivej lásky k miestnemu osadníkovi… Vynikajúca Holly Hunterová a nádherná hudba Michaela Nymana.

Nedeľa 6. 3.

Hemingway a Gellhornová, Cinemax, 23.40

Jeden z najväčších milostných príbehov 20. storočia – vzťah a neskôr búrlivé manželstvo literárneho génia Ernesta Hemingwaya (Clive Owen) a vojnovej korešpondentky Marthy Gellhornovej (Nicole Kidmanová). Film mapuje život jedného z prvých vplyvných slávnych párov. Martha Gellhornová vo veku 89 rokov, chorá a takmer úplne slepá, spáchala samovraždu. Jej meno nesie cena za žurnalistiku. The Martha Gellhorn Prize for Journalism.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #Televízia #tipy