Filmárka Mira Fornay vyzýva na zodpovednosť

Že krátky film nie je chudobnejším kinematografickým poddruhom a dokáže fungovať ako svojbytná umelecká forma, sa diváci môžu presvedčiť vďaka súťažnej sekcii V strede Európy Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa v Bratislave začne 17. marca.

06.03.2016 09:00
42 43 ZAHRADNICI Foto:
Krátky film Záhradníci, ktorý natočila režisérka Mira Fornay pre rotterdamský filmový festival, môžu diváci vidieť počas prehliadky Febiofest.
debata

Sekcia ponúkne dvadsiatku hraných, animovaných a dokumentárnych filmov. V súťaži je aj najnovší film režisérky Miry Fornay Záhradníci. Jej dvadsaťminútový kraťas vznikol v spolupráci s rotterdamským filmovým festivalom, kde v roku 2013 zvíťazila s drámou Môj pes Killer. Záhradníci boli súčasťou rotterdamského programu This is Where Reconstruction Starts spolu s ďalšími piatimi filmami od tvorcov z celého sveta.

V snímke Môj pes Killer dovedie dospievajúceho Mareka vštepená nenávisť voči nevlastnému rómskemu bratovi k fatálnemu činu. Fornay sa venuje spoločenským anomáliám – rasizmu a vykorenenosti aj v Záhradníkoch. „Ohraničenie bolo tematické, inak mi dal festival voľnú ruku. Muselo ísť o hrdinu, ktorý sa pripravuje na nový začiatok, niekde. Obmedzenie bolo finančné, keďže ide o nízkorozpočtový film,“ vysvetľuje režisérka.

Hlavnú úlohu stvárnil Tanzánčan Hamisi Kikololo. Ako talentovaného neherca ho objavil režisér Noaz Deshe, ktorého film Biely tieň o problematike albinizmu v Tanzánii je inšpirovaný chlapcovým osudom.

Záhradníci sú štylizovaným dokufiktívnym príbehom o černošskom albínovi, ktorý sa spriatelí so staršou paňou a jej vnukom. V jeho rodnej Tanzánii panuje mýtus, že časti tiel albínov majú zázračné liečiteľské účinky a v krajine mu preto hrozí nebezpečenstvo únosu. Ani v západnom svete sa však nevyhne nenávisti a ani biela farba pleti ho neochráni pred rasistickými útokmi.

„V africkej Tanzánii to Hamisi nemá ľahké a aj preto som sa rozhodla urobiť film práve o tomto. Snažíme sa mu stále pomôcť,“ prezrádza Fornay a dodáva, že najlepšie pre Hamisiho by bolo, keby ho ako herca obsadil do svojho filmu ďalší režisér.

„Záhradníci sú nízkorozpočtový film, preto v ňom účinkuje napríklad moja mama. Natočili sme ho za necelý týždeň. Museli sme sa poponáhľať, pretože herec dostal víza na obmedzený čas,“ vysvetľuje režisérka, ktorej film je predovšetkým o identite, ale aj o osobnej zodpovednosti každého z nás voči Európe. „Ako hovorí záhradný architekt Piet Oudolf, jeho plány záležia od malých ľudí – od záhradníkov. My všetci sme záhradníkmi Európy, od nás závisí, ako bude vyzerať.“

Režisérka experimentuje s formou nemého filmu a čiernobielym obrazom. Jej Záhradníci však nie sú vtipnou groteskou. „To, čo sa deje utečencom v Európe, to, v akom sú postavení, pôsobí ako z minulého storočia, rovnako ako nemý film. Čiernobiele videnie je istou metaforou toho, ako vnímame problém utečenectva, ktoré má mnoho farieb. Ide o konkrétne ľudské príbehy a tie sú vždy farebné,“ uzatvára Fornay.

V súťaži je aj kraťas Chronos poslucháča réžie na bratislavskej VŠMU Martina Kazimíra a rozhodne nejde o štandardné „študentské cvičenie“ na tému hotelová izba. Film je poetickou variáciou žánru sci-fi a získal hlavnú cenu na newyorskom festivale sci-fi filmov. Obchodný cestujúci (Richard Stanke) v ňom prichádza do hotelovej izby, kde má svet celkom iné pravidlá…

Sekcia V strede Európy prinesie aj na Oscara nominovanú krátku rodinnú drámu nemeckého režiséra Patricka Vollratha Všetko bude v poriadku, animovanú poctu kráse Mila Fog slovenskej režisérky Marty Prekopovej či českú queer romancu z 19. storočia Furiant. Febiofest bude v Bratislave prebiehať od 17. do 23. marca a od 31. marca do 16. apríla sa rozpŕchne do kín po celom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mira Fornay #Febiofest #Záhradníci