Zomrel filmový architekt Goetz, robil Neberte nám princeznú aj Cirkus Humberto

Český filmový architekt Jindřich Goetz, bývalý rektor Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka v Písku, zomrel v noci na stredu vo veku 76 rokov.

10.03.2016 10:57
debata

Ako scénograf sa podieľal na približne 120 českých filmoch. Informoval o tom internetový spravodajský server iDnes.cz.

„Svoju dlhoročnú a neprehliadnuteľnú spoluprácu s českým filmom uzavrel Jindřich Goetz trojicou snímok Král Ubu, Máj a naposledy snímkou režiséra, kameramana a priateľa F. A. Brabca V perine,“ uviedla filmová publicistka a pedagogička píseckej akadémie Milica Pechánková.

Goetz sa ako scénograf podieľal na vyše 120 filmoch. K najznámejším patria Údolí včel, Adelheid, Farářův konec, Zabil jsem Einsteina, pánové… či Jáchyme, hoď ho do stroje!. Spolupracoval tiež na televíznych seriáloch ako Tajemství proutěného košíku, Cirkus Humberto alebo Život na zámku. Podpísaný je tiež pod muzikálom Neberte nám princeznú.

V roku 1996 získal Českého leva za najlepší výtvarný počin za spoluprácu na filme režiséra a kameramana F. A. Brabca Král Ubu. Za svoju prácu na filme Amerika režiséra Vladimíra Michálka bol na túto cenu nominovaný. V rokoch 1991–95 bol riaditeľom filmových štúdií AB Barrandov.

Goetz bol tiež členom Českej komory architektov, Európskej filmovej akadémie a Českej filmovej a televíznej akadémie. V rokoch 2007–15 bol rektorom Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka v Písku.

debata chyba
Viac na túto tému: #pánové #Údolí včel #Adelheid #Farářův konec #Zabil jsem Einsteina #Neberte nám princeznú #Cirkus Humberto