Televízne tipy Pravdy: Kalvária aj Schmitke

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 24. 3. do 31. 3. Televízne tipy pre vás pripravila Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu.

24.03.2016 16:00
Peter Kurth v hlavnej úlohe Schmitke. Foto:
Peter Kurth v hlavnej úlohe filmu Schmitke.
debata

Štvrtok 24.3

Kalvária, Cinemax, 21.35

Írska dráma s prvkami čierneho humoru? To znie lákavo. Brendan Gleeson tu hrá kňaza, ktorého sužujú zlomyseľní obyvatelia mestečka. Keď sa mu počas spovede jeden z farníkov vyhráža smrťou, musí sa otec James pustiť do boja so všadeprítomnými temnými silami. Vraj to nie je film pre každého, o to viac ma zaujíma.

Piatok 25.3.

Ať žijí duchové!, ČT1, 17.00

Jeden z prispievateľov na filmovom portáli csfd.cz tvrdí, že na svete neexistuje lepšia rozprávka ako je táto česká komédia z roku 1977. Ponúka únik do bezstarostného sveta. Filmová Leontýnka bola pre mnohých platonickou prvou láskou. Iných možno naláka Tomáš Holý.

13. komnata Venduly Svobodovej Pizingerovej, ČT1, 21.30

S Vendulou, vdovou po hudobnom skladateľovi Karlovi Svobodovi, som pred pár rokmi robila rozhovor. Napriek mnohým tragédiám, ktoré prežila, si zachovala zmysel pre humor. Hlavne pre čierny. Už vtedy ma jej úprimnosť nadchla. Som zvedavá, čo prezradí v 13. komnate.

Sobota 26.3.

Jean od Floretty, Cinemax, 16.05

Môj obľúbený film z Provensalska. Film o starých časoch, z ktorého vyžaruje dobro napriek intrigám, o ktorých rozpráva. Gérard Depardieu je tu ešte mladý, štíhly a sympaticky odhodlaný pestovať autentickosť (ktorú negramotný provensalský sedliak považuje za cudzokrajnú rastlinu).

Manon od prameňa, Cinemax, 18.05

A kto chce vedieť, ako to so Gérardovou filmovou dcérou skončilo, si hneď môže pozrieť pokračovanie príbehu. Kvôli intrigánskym ziskuchtivým susedom už bez Gérarda.

Nevesta hôľ, Dvojka, 21.05

Knihu som čítala ešte na strednej škole, vlani som videla dramatizáciu Romana Poláka v SND a teraz je tu príležitosť pozrieť si filmovú verziu z roku 1971. Je vraj nemenej divoká a svojská ako tá divadelná a hrajú v nej Milan Kňažko, Július Pántik, Mária de Riggová, Elena Pappová-Zvaríková, Miloš Pietor a Jozef Čierny.

Vivaldianno – mesto zrkadiel, Dvojka, 23.00

Aj s autorom Vivaldianna, hudobníkom Michalom Dvořákom z kapely Lucie som robila rozhovor. Práve o Vivaldianne, ktoré rada počúvam na cédečku. Kto chce, môže si pozrieť záznam koncertu.

Nedeľa 27.3.

Testament mladosti, Cinemax, 12.05

Toto má byť pôsobivá anglická dráma z prvej svetovej vojny na motívy spomienkovej knižky britskej spisovateľky Very Brittain. Hlavnou hrdinkou je nezávislá Vera, ktorá túži študovať v Oxforde a stať sa spisovateľkou. Lenže vypukne vojna a všetko sa zmení. Brat aj snúbenec odídu na front, z Very sa stane zdravotná sestra ošetrujúca vojakov. A Veru stvárňuje čerstvá nositeľka Oscara Alicia Vikander (získala ho za vedľajšiu rolu vo filme Dánske dievča).

Balada pro banditu, Dvojka, 21.25

Vo svojej dobe (1979) bol vraj tento trampský muzikál neuveriteľný počin. Miroslav Donutil naň spomína dodnes. Príbeh Nikolu Šuhaja lúpežníka pre brnianske Divadlo na provázku podľa románu Ivana Olbrachta napísal Milan Uhde a naštudoval režisér Zdeněk Pospíšil. Má oscilovať medzi rozprávkou, baladou a muzikálom. A spieva v ňom aj Iva Bittová a Bolek Polívka.

Pondelok 28.3.

Schmitke, Cinemax, 21.25 Má to byť uhrančivá mysteriózno-komická snímka. Česko-nemecký film rozpráva o postaršom nemeckom inžinierovi Schmitkem, ktorý má opraviť veternú elektráreň na českej strane Krušných hôr. Cez noc sa mu však stratí kolega a v lese sa začnú diať čudné veci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nevesta hôľ #Vendula Svobodová #televízne tipy Pravdy #Schmitke #Balada pro banditu