Hlavnú cenu Febiofestu má Rovnováha, festival ide do regiónov

Hlavnú cenu v súťaži krátkych filmov V strede Európy na 23. ročníku Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest získala rakúska dokumentárna snímka Rovnováha (2015) v réžii Bernharda Wengera. Víťaza, o ktorom rozhodla porota v zložení Ann-Katrin Dorner, Katarzyna Siniarska a Andrej Kolenčík, vyhlásili v stredu večer počas záverečného ceremoniálu podujatia.

24.03.2016 17:29
otar Na Febiofeste ocenili Otara Iosselianiho... Foto:
Na Febiofeste ocenili Otara Iosselianiho (v strede).
debata

Snímku porota ocenila za to, že “iba v piatich minútach sa podarilo filmu rozpovedať úprimný, poetický a precítený portrét mladého človeka, ktorý čelí samote a odmietnutiu s dôstojnosťou. Zobrazením túžby Tagady a Denisy po harmónii v ich životoch nám režisér prináša príbeh, ktorý vyzýva obecenstvo, aby sa pokúšali o dosiahnutie rovnováhy aj vo svojich životoch.” Porota zároveň udelila aj Zvláštne uznanie, ktoré putovalo režisérke Johane Švarcovej za snímku Proces (2015).

Cenu divákov získal slovenský dokument Odchádzame z tejto krajiny (2015) režiséra Dominika Jursu. Mladý režisér v ďakovnom príhovore prejavil radosť, že jeho film o minuloročnom referende na Slovensku diváci ohodnotili aj napriek kontroverznosti tejto témy.

Počas večera odovzdali aj Cenu ASFK za prínos kinematografii gruzínsko-francúzskemu filmárovi Otarovi Iosselianimu. Osemdesiatdvaročný režisér si ocenenie v tvare kotúča prevzal od prezidenta Febiofestu Petra Dubeckého. “Som veľmi poctený tým, že túto cenu dostávam vo vašej krajine. Nezabudnite na to, že ste všetci veľmi sympatickí, priateľskí, ale niekedy aj zlí. Blahoželám vám, že ste Slováci. Bravo! Buďte aj naďalej Slovákmi,” prihovoril sa Iosseliani publiku. Večer v Kine Lumiere napokon pokračoval projekciou filmárovej snímky Zimná pieseň (2015).

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest sa konal od 17. do 23. marca v Bratislave a od štvrtka 31. marca poputuje do ďalších deviatich slovenských miest.

Termíny dozvukov Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest:

31. marca – 3. apríla – Trenčín, Artkino Metro 2. – 5. apríla – Košice, Kino Úsmev 4. – 7. apríla – Banská Bystrica, FK v Múzeu SNP 4. – 7. apríla – Kežmarok, Kino Iskra 5. – 7. apríla – Prešov, FK Pocity 5. – 10. apríla – Martin, Kino Strojár 11. – 14. apríla – Prievidza, FK '93 11. – 15. apríla – Trnava, Kino Hviezda 13. – 16. apríla – Levice, Kino Junior

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #rovnováha #Febiofest #Odchádzame z tejto krajiny #Cena ASFK za prínos kinematografii #Otar Iosseliani