Filmový festival v Trenčianskych Tepliciach pokračuje

Trenčianske Teplice sa nechcú zmieriť s tým, že by tu mal filmový festival zaniknúť. Art Film Fest sa síce presťahoval na opačný koniec republiky, ale kúpeľné mestečko chce v tradícii pokračovať.

30.03.2016 08:00
Režisér Peter Hledík si prevzal na Art Film... Foto:
Artfilm, neskôr premenovaný na Art Film Fest, sa v Trenčianskych Tepliciaciach uskutočnil prvýkrát v roku 1993. Jeho viceprezidentom bol do vlaňajška Peter Hledík. V súvislosti s presťahovaním festivalu do Košíc sa tejto funkcie vzdal.
debata (3)

A tak sa na konci júna uskutočnia dva festivaly, jeden v Košiciach, druhý v Trenčianskych Tepliciach.

Obyvateľom Trenčianskych Teplíc, kúpeľným hosťom, samospráve aj miestnym podnikateľom by festival chýbal, počas jeho 23 ročníkov si naň zvykli. Preto založili občianske združenie FFTT (Filmový festival Trenčianske Teplice), ktoré zorganizuje festival aj tento rok.

„Otázka je, či to považovať za zrod nového festivalu, alebo pokračovanie filmovej tradície v Trenčianskych Tepliciach. Festival sa tu začal organizovať pred takmer štvrťstoročím. Mesto si na festival zvyklo, celá infraštruktúra mesta sa tomu prispôsobila. Skôr by som povedal, že v Košiciach sa začína nový festival, v Trenčianskych Tepliciach pokračuje tradícia filmového podujatia. Dá sa nazvať všelijako (International Film Festival, Forfilm Festival, Fanfilm Festival), ale stále je to filmový festival v Trenčianskych Tepliciach,“ vraví režisér a scenárista Peter Hledík, ktorý Artfilm zakladal a teraz je spoluorganizátorom tohtoročného festivalu v Trenčianskych Tepliciach.

Art Film Fest v Košiciach sa uskutoční v dňoch 17. až 25. júna, trenčianskoteplický festival je naplánovaný na 23. až 26. júna, takže oba festivaly sa budú čiastočne prekrývať. Štefan Škultéty, primátor Trenčianskych Teplíc, však odmieta názor, že termín, ktorý si zvolili, má byť akýmsi trucpodnikom voči košickému Art Filmu. Argumentuje, že veľká časť organizátorov a ľudí, ktorí sa v minulosti podieľali na organizovaní festivalu, zostáva v Trenčianskych Tepliciach, sú to napríklad kúpele, Kursalon či samotné mesto. „Nevidíme dôvod, prečo by sme mali meniť termín, na ktorý sú ľudia zvyknutí. A okrem toho sa termín festivalu rezervuje vždy rok dopredu, a tak to urobili všetky organizácie, ktoré sa spolupodieľali na jeho príprave. Takže s termínom sme veľmi nemohli hýbať, aj keby sme chceli,“ dodal Štefan Škultéty.

Aká umelecká hviezda bude ťahákom festivalu, zatiaľ organizátori neprezradili. Štefan Škultéty však priznal, že niektoré mená, ktoré prichádzajú do úvahy, mu vyrazili dych. Peter Hledík zdôraznil, že kým nemá istotu, nebude žiadne meno zverejňovať, aby sa nedostal do pozície človeka, čo niečo sľúbil a potom to nesplnil. Naznačil iba to, že v tejto súvislosti často cestuje do Prahy a do Londýna.

Festival zatiaľ nemá názov, bude používať spomínanú skratku FFTT, nemá riaditeľa ani prezidenta. Podľa organizátorov je teraz dôležité, aby sa neprerušila tradícia. Pri jeho organizovaní sa nesústredili na zhromaždenie veľkého množstva filmov, ale na ich výber.

Na trenčianskote­plickom festivale sa premietne asi 50 filmov a podľa Hledíka každý z nich bude stáť za pozretie. Premietať sa bude v kine Prameň, ale aj v komornejších priestoroch – v hoteloch a reštauráciách. Do festivalu sa zapojí aj zrekonštruované kúpalisko Zelená žaba, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou. Budú sa tu premietať filmy, ale aj organizovať sprievodné podujatia. Na sprievodné podujatia sa trenčianskoteplický festival zvlášť sústredí. Majú to byť hlavne besedy a rôzne workshopy s poprednými umelcami. V tejto súvislosti sa spomína aj nový termín: umelecký azyl.

„Chceme, aby sa Trenčianske Teplice na chvíľu stali kultúrnym azylom pre všetkých milovníkov kultúry. Dnes sa termín azyl používa v iných súvislostiach, má trošku negatívny podtón, my to chceme otočiť viac pozitívne, aby si ľudia, ktorí sem prídu na tri-štyri dni, oddýchli kultúrou, aby načerpali novú energiu. Chceme organizovať viacero menších aj väčších koncertov, ktoré budú na Zelenej žabe, v Kursalóne, kúpeľnom parku aj na pešej zóne,“ vraví trenčianskoteplický primátor.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #trenčianske teplice #Filmový festival Trenčianske Teplice