Filmové premiéry: Slovenský film Agáva aj komédia Ocko je doma

Od štvrtku 31. marca si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť filmovú novinku Ondreja Šulaja aj hudobný film Turné.

31.03.2016 17:00
Braňo Deák Foto:
Braňo Deák vo filme Agáva.
debata (1)

Agáva

Do malého juhoslovenského mesta prichádza vážený staviteľ Hampl so svojou mladou manželkou Naďou. Jej pozornosť zaujme rovnako mladý učiteľ Daniel Orešanský, na ktorom nedávna účasť v 2. svetovej vojne zanechala jazvy. Naďa je spočiatku rozhodnutá nepodľahnúť Danielovej charizme, no horúce leto a božská vôňa rozkvitajúcej agávy všade navôkol jej rozhodnutie komplikujú. Keď agáva po tridsiatich rokoch konečne zakvitne, Nadino úsilie je načisto zmarené…

Anomalisa

Režisér a scenárista Charlie Kaufman sa rád hrabe ľuďom v hlave. Tieto jeho „operácie“ končia väčšinou ako nezabudnuteľný divácky zážitok. Tvorca, ktorého osobitý rukopis ozdobil filmy ako Adaptácia, Večný svit nepoškvrnenej mysle alebo V koži Johna Malkoviča sa vrátil k svojej obľúbenej téme aj v snímke Anomalisa. Aj tentokrát všetkých prekvapil, Anomalisa je totiž jeho prvým animovaným filmom. Michael Stone sa veľmi úspešne živí ako životný motivátor, teda ako človek, ktorý i tomu najväčšiemu smoliarovi vysvetlí, ako žiť tak, aby sa mal čo najlepšie a bol v živote šťastný, úspešný a spokojný. Dokáže výborne poradiť iným, ale sám sebe nie. Nevie, čo si má počať. Práve pricestoval do Cincinnati, kde má pozitívne motivovať účastníkov kongresu pre pracovníkov zákazníckych liniek. Ubytuje sa v hoteli, ktorý je rovnaký ako všetky ostatné hotely, ktorými za tie roky prešiel a absolvuje sériu naučených rituálov…

Lekcia

Nadežda, mladá učiteľka školy v malom bulharskom mestečku, hľadá vo svojej triede zlodeja, aby mu dala príučku o tom, čo je správne a čo nie. Avšak dokáže ona sama nájsť to správne východisko, keď sa dostane do zničujúcich dlhov účtovaných úžerníkmi? Civilne nakrútená dráma s prvkami trileru rozpráva príbeh bulharskej učiteľky, ktorá sa ocitne v zúfalej ekonomickej situácii. V snahe vymaniť sa z dlhov a zachrániť svoju rodinu je schopná svojím konaním zájsť až do extrému. Snímka veľmi otvorene rieši morálne dilemy a poukazuje na to, ako môžu ekonomické problémy zničiť ľudskú dôstojnosť a existenciu. Vo filme vyniká herecký výkon Margity Goševovej a jej prirodzené stvárnenie zúfalej ženy, ktorá je schopná všetkého.

Marguerite

Paríž, dvadsiate roky. Marguerite Dumont je bohatá žena, milovníčka hudby a opery. Už celé roky pravidelne spieva pro svojich hostí. Spieva hrozne falošne, ale nikto jej nikdy nepovedal pravdu. Všetko sa skomplikuje, keď sa rozhodne zaspievať pred skutočným publikom, v parížskej Opere.

Ocko je doma

Sára (Linda Cardellini) kedysi urobila bežnú chybu. Zobrala si chlana Dustyho (Mark Wahlberg), ktorý bol zábavný a sexy, avšak len do chvíle, keď sa stal otcom. Ako otec zúfalo nefungoval. A preto ho neskôr vymenila za Brada (Will Ferrell), ktorý bol vždy seriózny a zodpovedný. Bohužiaľ, tieto jeho kladné vlastnosti si jeho deti neustále mýlili s nudou. Brad by sa kľudne nechal rozkrájať, keby ho deti brali ako otca, ale jemu to nejde… Po čase sa zrazu zjaví Dusty, ktorý je stále tou testosterónovou mašinou ako kedysi, a rozhodne sa Brada zničiť. Brad si uvedomí, že so slušnosťou a zodpovednosťou by v tomto súboji nemal šancu obstáť, a tak sa do Dustyho pustí jeho vlastnými zbraňami, ktoré však zúfalo neovláda. Aj preto sa z nenápadného podrýpavania stane regulérna vojna, do ktorej sa ako rukojemníci zapletú aj tí, o ktorých sa protivníci bijú – Sára a obe deti.

Turné

Bývalý producent Joachim za sebou nechal celý doterajší život, aby v Amerike začal znova. Po čase sa do Francúzska vracia s burlesknou show, v ktorej vystupujú nie úplne najmladšie a najštíhlejšie tanečnice, ktorým Joachim poplietol hlavy romantickými predstavami o turné po svojej domovine. Aj napriek tomu, že skupinu čakajú lacné motely a nedostatok peňazí, entuziazmus kyprých Showgirls u publika boduje. Sen o vyvrcholení turné v Paríži ale narazí na Joachimovu minulosť plnú nezahojených rán.

V pivnici

Provokatívny film-esej vplyvného rakúskeho režiséra Ulricha Seidla je štylizovaným náhľadom do privátnej sféry niekoľkých Rakúšanov, ktorí sa vo vnútri starostlivo udržiavaných pivníc venujú svojim bizarným potrebám, koníčkom, vášňam a obsesiám. V precízne komponovaných symetrických záberoch sa tu stretávajú lacné mužské fóry a drahý nábytok, dychovka a operné árie, biče a bábiky, sexualita a sadizmus, nacistické relikvie a fitnes. Vo svojich typických „oživených obrazoch“ Seidl skúma podzemie rakúskej duše.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turné #premiéry #kino #Agáva #Anomalisa #Ocko je doma #Lekcia