Televízne tipy Pravdy: Hilmerová v Prameni života aj Stratení v Pekingu

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 12. do 19. mája. Televízne tipy pre vás pripravila Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu.

12.05.2016 11:00
Monika Hilmerová Foto:
Monika Hilmerová vo filme Prameň života.
debata

Štvrtok 12. 5.

Dievča, FilmBox, 21.00

Švédska dráma z roku 2009 má byť znepokojujúcou poetickou štúdiou detskej samoty, kde (prekvapujúco) hrá aj obľúbený český herec Kryštof Hádek. Film viacerí označili za skvost, pochválili klavírnu hudbu, niektorí aj Hádka a komusi inému sa zasa práve Kryštof nepáčil, vraj vo filme pôsobí ako deus ex machina, kým sa neobjaví, film funguje perfektne. A aby bol zmätok dokonalý, ktosi ďalší film opísal takto: „Predstavte si genderovo zrkadleného Harryho Pottera na prázdninách, také je Dievča. A Hermiona je Kryštof Hádek.“ Tak to teda chcem vidieť!

Pramen života, ČT2, 23.05

Týmto filmom v roku 1998 bodovala Monika Hilmerová, ale dodnes som ho nevidela. Má ísť o strhujúci príbeh českého dievčatka Grétky Weisserovej, ktorú dali v rámci programu Lebensborn na nacistickú prevýchovu (Himmler, druhý muž Tretej ríše, tak chcel vodcovi zabezpečiť dokonalých, rasovo čistých potomkov). Počas Valpurginej noci majú vybrané dievčatá plánovane otehotnieť s vybranými esesákmi. Grétka sa snaží vzoprieť, navyše sa zamiluje do židovského chlapca Lea…

Piatok 13. 5.

Karel IV. – 700 rokov: Sťahujem sa za manželkou do Prahy, ČT2, 16.20

V českom dokumente má profesor Pavel Kalina predstaviť najvýznamnejšie pamiatky z čias Luxemburgovcov. Pripomína, že Praha sa vtedy stala významom, rozlohou aj krásou konkurentom Ríma. Nuž kým jeden divák dielo označil za výborný dokument prinášajúci množstvo zaujímavých informácií a nových pohľadov, ďalší ho zhodil ako „uspávací“. Tak uvidíme.

Stratení v Pekingu, FilmBox, 0.00

Toto môže byť zaujímavé – pohľad na súčasný život v čínskom hlavnom meste. V stredobode má byť vzťahový štvoruholník medzi mladou ženou, jej šéfom, jej manželom a manželkou jej šéfa. Ping Guo pracuje ako masérka a jej šéf ju znásilní. Po mesiaci žena zistí, že je tehotná. Otcom môže byť jej manžel aj šéf – a priali by si to obaja. Vraj pre erotické scény táto komorná snímka z roku 2007 nesmela byť v Číne vôbec uvedená.

Sobota 14. 5.

Karel IV. – 700 rokov: Premeny Karlovho Hradu, ČT2, 9.00

Koho zaujímajú dejiny, môže podľa gusta presedieť pri telke celú sobotu. Na programe ČT2 môže v rámci 700. výročia Karla IV. sledovať premeny Karlovho hradu, potom si pozrieť Klenoty najvzácnejšie, zistiť, prečo Karla IV. Česi považujú za najväčšieho Čecha, o 11.00 bude priamy prenos zo slávnostnej bohoslužby z Katedrály svätého Víta na Pražskom hrade. O 13.15 si možno pozrieť tv hru Posledná kráľovná o osudoch Elišky, poslednej z rodu Přemyslovcov. Samozrejme, nebude chýbať príspevok o slávnom moste – podľa tvorcov „medzi gýčom a mystikou“.

Neobyčajné životy: Iva Janžurová, ČT1, 15.55

Obľúbená česká herečka oslavuje 75 rokov. Príležitosť dozvedieť sa o nej viac.

Karel IV. – 700 rokov: Kráľovský sprievod z Prahy na Karlštejn, ČT2, 16.35

Kto by mal málo Karla IV., môže sledovať Kráľovský sprievod z Prahy na Karlštejn a hneď o 16.55 si pozrieť dve časti seriálu o Luxemburgovcoch. O 17.50 nasleduje film Karel IV., z Božej milosti kráľ. O 20.00 si možno zopakovať slávny muzikál Noc na Karlštejně s Janou Brejchovou a Vlastimilom Brodským a večer o 21.35 uzavrieť historickou komédiou Slasti Otce vlasti.

Nedeľa 15. 5.

Hlas pro římského krále, ČT1, 20.00

A najnovším príspevkom k jubileu Karla IV. je tento výpravný historický film s Kryštofom Hádkom v hlavnej role. Okrem neho sa možno tešiť aj na Terezu Voříškovú či Hanu Vágnerovú (hrá Karlovu matku Elišku Přemyslovnu).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Iva Janžurová #televízne tipy #Prameň života #Stratení v Pekingu