Filmové premiéry: Angry Birds vo filme aj Trabantom do posledného dychu

Od štvrtka 12. mája si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť pokračovanie bláznivej komédie Susedia na odstrel 2 či drámu Mia Madre.

12.05.2016 16:00
Susedia na odstrel Foto:
Pokračovanie úspešnej komédie Susedia na odstrel práve mieri do našich kín.
debata

Mia Madre

Intímna rodinná dráma s prvkami komédie o prijatí smrti a pochýb, inšpirovaná režisérovými vlastnými zážitkami. Margherita je režisérka, ktorá sa práve nachádza uprostred natáčania trochu neoriginálnej sociálnej drámy o vzbure v továrni. Popri problmémoch s hercami, predovšetkým neznesiteľne sebestrednou hviezdou Barry Hugginsom (John Turturro), prežíva Margherita aj ťažkú osobnú krízu – jej matka umiera a filmárka zvádza vnútorný súboj nielen s réžiou filmu, ale predovšetkým s réžiou vlastného života. Nakoniec pochybuje o všetkom, o všetkých a predovšetkým sama o sebe. Doháňajú ju následky vlastných sebeckých rozhodnutí?

Angry Birds vo filme

Film nás zavedie na ostrov, kde žijú nelietavé, ale inak veľmi šťastné vtáky. Až na pár výnimiek. Ruďák, večne spupný operenec, neposedný Žluťas a výbušný Bombas tvoria v tropickom raji partičku neobľúbených outsiderov. Keď však na ostrov dorazí záhadné zelené ošípané, musí táto nesúrodá skupinka zistiť, čo majú svine za lubom a svoj ostrov pred nimi zachrániť.

Trabantom do posledného dychu

Zrejme najznámejší český cestovateľ súčasnosti Dan Přibáň podnikol svoju dosiaľ najnáročnejšiu expedíciu. Posádky dvoch žltých trabantov, poľského Fiatu čiže malucha, čezety, jawy a dokonca aj dvoch invalidných vozíkov vyrazili z austrálskeho Perthu, a počas polročnej dobrodružnej výpravy prešli Východný Timor, Indonéziu, Malajziu a Thajsko.

Susedia na odstrel 2

Mac (Seth Rogen) a Kelly (Rose Byrne) svojej dcérke Stelle čoskoro zaobstarajú súrodenca, a preto sa rozhodnú vymeniť svoj dom za väčší. Lenže zbavte sa súčasného obydlia za rozumnú cenu, keď sa vedľa práve nasťahovala banda dievčat, ktoré si pletú život s permanentnou párty, a v duchu hesla „Spanie je len pre srabov!“ neberú na nič a nikoho ohľady. Mac a Kelly čoskoro zistia, že zopakovanie osvedčených trikov, ktoré vyskúšali na chlapcov (vrátane populárneho schovávania airbagov do gauča v obývačke), na tieto ostré vysokoškoláčky na čele s Chloë Grace Moretz (drsné dievčatko z Kick-Ass) neplatí. A pretože ich tlačí čas, pozvú si posilu, Teddyho Sandersa (Zac Efron), bývalého nepriateľa číslo jeden, z ktorého sa vykľul kámoš do nepohody. S jeho pomocou vytasia nový arzenál zbraní, ktoré majú susedky zaručene vypudiť. Lenže dievčenské impérium je pripravené vrátiť každý úder.

Ďaleko od ľudí

Alžírsko 1954. Uprostred nepokojné a násilné doby sa na cestu cez pohorie Atlas vydáva podivná dvojica mužov: dedinčan Mohamed (Reda Kateb), obvinený z vraždy, a učiteľ európskeho pôvodu Daru (Viggo Mortensen), ktorý bol vybraný, aby ho ako eskorta odprevadil k súdu. Prenasledovaní jazdcami, ktorí túžia po okamžitom treste pre Mohameda, a pomstychtivými dedinčanmi musia obaja muži čeliť guľkám, zúriacej vojne, zime a ďalším nebezpečenstvom, aby si vybojovali slobodu.

Pátranie

Film je prerábkou fi lmu oscarového Freda Zinnemanna Poznamenaní z roku 1948, za ktorý mladý český herec Ivan Jandl získal Oscara. Kým pôvodný film sa odohráva v povojnovom Berlíne, snímka rovnako oscarového francúzskeho režiséra Michela Hazanaviciusa nakrútená v Gruzínsku je zasadená do Čečenska v roku 1999. Hrdinom filmu je chlapec Hadži, ktorý prežije ruskú agresiu v Čečensku a s masou vysídlencov sa dostane do záchranného tábora OBSE v ingušskom Nazrane. Chlapca si tu všimne Francúzka Carole a rozhodne sa mu navzdory byrokratickým predpisom pomôcť. Súbežná dejová linka sa odohráva v ruskom Perme, kde chytia mladíka Koľu a odvedú ho na vojenčinu do Mozdoku v Severnom Osetsku. Následne ho vyšlú na čečenský front, kde musí len nenávidieť a bojovať. Zaostrujúc na žeravo aktuálnu tému súčasnej civilizácie – etnické čistky a vysídľovanie obyvateľov – film ukazuje, že vojenský konflikt v Čečensku bol genocídou miestneho obyvateľstva, po ktorej nasledoval faktický rozpad čečenského národa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéry #Mia Madre #Angry Birds vo filme #Trabantom do posledného dychu