Filmové premiéry: X-Men: Apokalypsa, Para nad riekou aj česká komédia Ako sa zbaviť nevesty

Od štvrtka 19. mája si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť ďalšiu časť akčnej sci-fi série X-Men aj veselo-smutnú dokumentárnu jam session o pominuteľnosti slávy Para nad riekou.

19.05.2016 14:00
Záber z filmu Para nad riekou. Foto:
Záber z filmu Para nad riekou.
debata

Para nad riekou

Životy troch zostarnutých muzikantov trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho sa prepletajú v príbehu o sláve a jej pominuteľnosti. Sled absurdných a tragikomických situácií otvára priestor prchavosti a márnosti, s ktorými zvádza večný boj poézia ako východisko na ceste k nesmrteľnosti. Film Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu.

X-Men: Apokalypsa

Najsilnejší prežijú.

Na začiatku ľudskej civilizácie bol uctievaný ako boh. Apocalypsa (Oscar Isaac), prvý a najsilnejší z mutantov marvelovského sveta X-Menov, získal v ére prastarých civilizácií silu ostatných mutantov. Stal sa tak nesmrteľným a neporaziteľným. Teraz sa po tisícoch rokov prebudil a je hlboko rozčarovaný zo sveta, ktorý okolo seba nachádza. Nikto ho už neuctieva ako boha. Svetu a ľuďom už nevládnu len tí najsilnejší. Zem je znečistená, plná konfliktov, násilia a ľudia sa klaňajú falošným modlám.

Apokalypsa preto chce zničiť súčasnú civilizáciu, očistiť planétu a nastoliť nový svetový poriadok, ktorému chce vládnuť. K naplneniu tejto úlohy potrebuje nasledovníkov, jazdcov Apokalypsy. Preto získa na svoju stranu štvoricu mutantov vrátane sklamaného Magneta (Michael Fassbender).

Osud ľudstva visí na vlásku a tento vlások tvoria predovšetkým ďalší mutanti, študenti školy pre nadaných žiakov, vedení profesorom Charlesem Xavierem (James McAvoy). Táto skupina mutantov, označovaných ako X-Meni, je poslednou silou, ktorá sa môže účinne postaviť najsilnejšiemu mutantovi a jeho pomocníkom. Osud ľudstva závisí nielen na ich nadprirodzených schopnostiach, ale aj na ich vôli bojovať za jeho záchranu.

Réžie filmu sa rovnako ako pri veľmi úspešnej predchádzajúcej časti X-Men: Budúca minulosť ujal režisér Bryan Singer.

Ako sa zbaviť nevesty

Muži majú svoj rozum, ženy svoju taktiku.

Ako sa zbaviť nevesty sa v novej českej a veľmi romantickej komédii budú pýtať Lenka Vlasáková, David Matásek, Andrea Kerestešová alebo Jana Švandová. Hlavnou postavou je moderná dynamická žena v podaní Lenky Vlasákovej, ktorá rieši „trable s láskou“, životom a jednou nepohodlnou nevestou. Film natočil autor jedného z najúspešnejších českých filmov posledného obdobia, režisér Hodinového manžela, Tomáš Svoboda. Zatiaľ čo v snímke o partii kamarátov bavil divákov mužským pohľadom na vec, v „Neveste“ prinesie zábavu zo sveta žien.

Lenka Vlasáková hrá modernú dynamickú ženu Evu, ktorá vlastní cukráreň, stará sa o syna a musí krotiť svoju svojráznu mamu v podaní Jany Švandovej. S bývalým manželom s tvárou Davida Matáska má skvelý vzťah a ako tvrdí jej kamarátka „neboli by ste prví, čo sa rozviedli a zase dali dokopy“. A potom sa skoro pobozkajú a nasleduje pozvanie na drahú večeru pri sviečkach, kde sa Honza konečne vyjadrí. Naozaj sa znova zamiloval a premýšľa o svadbe… s niekým iným! S krásnou, sympatickou a chytrou klaviristkou Lindou! A ešte si chcú dať u Evy upiecť svadobnú tortu. To je niečo pre svojráznu Evinu mamku. Nikdy sa nevzdáva, vždy si vie rady a zničiť cudziu svadbu je pre ňu tá správna výzva. S bojovnou mamkou za chrbtom ide Eva na spoločný výlet so šťastnými snúbencami. A do toho rodinná regata, závod, bratský súboj o miesto prednostu zubnej kliniky, zlomyseľná švagrová a jeden šibnutý operný spevák. Čerešničkou na zábavnej torte je futbalový tréner v podání Matěja Rupperta.

A úplne na záver príde finále s veľkolepou akčnou tortovou scénou, akú český film dlho nezažil.

Natáčalo sa v horúcom lete 2015 v Prahe a tiež na priehrade Orlík, kde sa väčšina hercov zišla kvôli scénam veľkého rodinného závodu jácht.

Naša malá sestra (Umimachi Diary)

Štyri sestry, jeden dom, nekonečno emócií. Nominácia na Zlatú palmu, Cannes 2015.

Rodinná (melo)dráma, ktorá na čechovovskom pôdoryse domu, záhrady a štyroch sestier skladá poctu mágii všednosti.

Tri sestry žijú spoločne vo veľkom dome v meste Kamakura. Keď ich otec, ktorý od rodiny odišiel pred pätnástimi rokmi, zomrie, cestujú na vidiek na pohreb, kde spoznajú svoju plachú nevlastnú sestru. Ich návrh, aby odišla žiť spolu s nimi, dospievajúca Suzu s nadšením prijíma. Začína tak obdobie sladkých i trpkých dobrodružstiev… Koreeda svojim formálne precíznym a empatickým filmom definitívne potvrdzuje, že je dôstojným nástupcom japonských majstrov Kona Ičikawu a Jasudžira Ozua.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #X-Men: Apokalypsa #Para nad riekou #Ako sa zbaviť nevesty #Naša malá sestra