Hororu Komunita môžete pomôcť na svet

"Komunita je veľmi krvavá čierna komédia," hovorí scenárista a režisér Peter Czikrai. Autor krátkych hororov M is for Malnutrition, A... či Good night, ktoré boli uvedené na viacerých zahraničných festivaloch, sa momentálne uchádza o verejnú finančnú podporu na americkom crowdfundingovom portáli Indiegogo so scenárom dvadsaťminútového filmu Komunita.

01.06.2016 14:00
Obyvatelia Komunity sa riadia heslom oko za... Foto:
Obyvatelia Komunity sa riadia heslom oko za oko, zub za zub.
debata

Crowdfunding je ako spôsob financovania „čohokoľvek“ bežný najmä v zahraničí, ale podľa Czikraia na Slovensku zatiaľ rozšírený nie je. „Ľudia si myslia, že keď prispejú, ich peniaze sa stratia. Neuvedomujú si, že podporujú myšlienku a za svoj príspevok dostanú recipročne odmenu. V prípade Komunity to bude film a suveníry s ním spojené,“ vysvetľuje režisér, ktorý svoje predošlé, technicky pomerne náročné filmy financoval sám. Na Indiegogo potrebuje vyzbierať 11 500 dolárov.

„Komunita je súkromná rezidencia kdesi za mestom, odrezaná od civilizácie, akási oáza pokoja, ktorú si ľudia nastolili veľmi radikálnymi zákonmi. Obyvatelia sa tu riadia pravidlom – oko za oko, zub za zub. Každý, kto spácha zločin, oplatia mu ho rovnakou mierou,“ približuje príbeh Czikrai.

Prísny zákon teda ľudí odstrašuje, aj preto sa v komunite nič dramatické nedeje. Až do momentu, kým nepríde narušiteľ. Nový obyvateľ Kornel sa dostane do konfliktu so susedkou Laurou. Ich nezhody vyústia do bodu, keď musí spoločenstvo po rokoch pokoja opäť aplikovať trest… „Susedské konflikty zažívame bežne, dokážeme sa naťahovať o dva metre pozemku, o prečnievajúci strom. Komunita je hyperbolou jedného nevraživého susedského vzťahu, ktorý vyústi do extrému,“ hovorí režisér.

V snímke polemizuje aj s tým, či sú prísne zákony zárukou bezúhonnosti a či je možné ich dodržiavať. „Ak chcú žiť ľudia v mieri a pokoji, musia sa podriadiť krutým, odstrašujúcim zákonom, čo je paradoxom príbehu.“

Komunita je žánrová fúzia, možno ju zaradiť k hororu, pretože násilie vizualizuje. „Je to subžáner "gore“ („krvák“), no v zásade pracuje so zveličením. Človek sa asi nebude smiať ako pri klasickej komédii, ide o veľmi čierny humor." Czikrai to ilustruje na filmoch bratov Coenovcov či Tarantina, kde má krutosť často komediálny podtext.

„Uvedomujem si, že krvavá komédia osloví skôr užšiu skupinu ľudí, moja mama by si taký film určite nepozrela,“ dodáva s humorom. V snímke by mala účinkovať Zuzana Šulajová a Michal Rovňák. Ak vás námet oslovil a radi by ste film videli, podporiť ho môžete na www.indiegogo.com ešte štyridsaťštyri dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komunita #crowdfunding #horor #Zuzana Šulajová #Čierna komédia #Michal Rovňák #Peter Czikrai #gore #krvák Indiegogo