Filmové premiéry: Clooney a Robertsová v ohrození, skaza Lídy Baarovej aj Ninja korytnačky 2

Od štvrtka 2. júna si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť nový film Jodie Fosterovej Hra peňazí aj dokument o Líde Baarovej.

02.06.2016 09:00
Ryan Gosling a Russell Crowe vo filme Ostrí... Foto:
Ryan Gosling a Russell Crowe vo filme Ostrí chlapci.
debata

Hra peňazí

Julia Robertsová a George Clooney v strhujúcom trileri režisérky Jodie Fosterovej z prostredia Wall Street.

George Clooney a Julia Roberts sa predstavia v úlohách moderátora televíznej show o investovaní Leeho Gatesa a jeho producentky Patty. Príbeh napínavého trileru Hra peňazí sa odohráva počas živého vysielania tejto relácie, ktoré narušil nahnevaný mladík Kyle. Ten podľa Leeho tipu „na istotu“ investoval do akcii spoločnosti IBIS celý svoj majetok, no jej hodnota z nevysvetliteľných príčin klesla a Kyle prišiel o všetko. Vypätú situáciu sledujú tisíce televíznych divákov. Lee s Patty sa púšťajú do boja s časom, aby rozplietli záhadu konšpirácie ukrývajúcu sa na pozadí globálnych finančných trhov.

Ninja korytnačky 2

Prichádzajú jednoznačne najrýchlejšie korytnačky, ktoré sa kedy plazili po povrchu zemskom. Síce sa volajú Leonardo, Donatello, Rafael a Michelangelo, strop Sixtínskej kaplnky rozhodne nevymaľujú, zato vám vymaľujú ksicht. Teda ak ich naštvete… Pod producentskou taktovkou Michaela Baya, najvýbušnejšieho filmára súčasnosti, sa do kín vracajú hrdinovia, ktorí bývajú v kanáloch, zbožňujú pizzu a občas zachraňujú svet.

O bytí a nebytí našej guľatej planéty samozrejme pôjde aj tentokrát. Nepriateľ korytnačiek číslo jeden, krutý Asiat prezývaný Trhač, práve zdrhol z vezenia, kde mal dosť času na to, aby vymyslel plán, ktorým by so zelenými mutantmi zrovnal skóre (práve oni sa veľkou mierou podieľali na jeho zatknutí). Kvôli jeho realizácii sa spoja so šialeným vedcom Baxterem Stockmanem, ktorý vyvinul špeciálny mutagén schopný premeniť človeka na zviera. Prvými dvoma pokusnými králikmi sa stanú Bebop a Rocksteady. Predtým boli dvomi škaredými chlapmi, teraz sú z nich ohavný kanec a škaredý nosorožec. Obaja sa samozrejme okamžite pustia po stope korytnačiek, ktoré im idú naproti, pretože: „Keď môže tá látka premeniť ľudí na zvieratá, prečo by nemohla zvieratá premeniť na ľudí?“ Čoskoro ale majú korytnačky úplne iné starosti, pretože do zástupu nepriateľov sa pridá zástupca veľmi naštvanej mimozemskej civilizácie, ktorý si hovorí Krang. V boji proti zlu sa na stranu zelených korytnačiek postaví aj osvedčená reportérka April O'Neillová a mladý rebel Casey Jones, ktorý to s hokejkou a pukem vie. Na rozdiel od hokejistov Casey netriafa do bránky, ale do ľudí. Bude to bitka, akú svet nevidel.

Ostrí chlapci

S touto dvojicou detektívov si užijete každý prípad.

Režisér Shane Black (Iron Man 3) prináša na plátna kín ďalšiu zo svojich komédií, plnú akčných scén a vtipných hlášok. Jacksona Healyho (Russell Crowe) si ľudia najímajú, keď potrebujú raz a navždy vyriešiť nejaký problém. Popleteného detektíva Hollanda Marcha (Ryan Gosling) si väčšinou nenajíma nikto. Neuveriteľnou náhodou sa títo dvaja zapletú do prípadu, v ktorom ide o nezvestné dievča a mŕtvu pornohviezdu. Ich svojrázne vyšetrovacie metódy ich dovedú k odhaleniu šokujúcej konšpirácie, ktorej nitky vedú až k tým najvyšším kruhom.

Zkáza krásou

Lída Baarová. Herečka, pre ktorú bola jej krása najväčším darom aj prekliatím zároveň. Mladé a atraktívne dievča sa rýchlo stala najväčšou československou filmovou hviezdou a dokázala si podmaniť aj najobávanejších mužov svojej doby. Vzťah s ministrom ríšskej propagandy Josephom Goebbelsom z nej však obratom učinil národného nepriateľa a symbol kolaborantstva. Dokumentaristka Helena Třeštíková sa s Baarovou stretla v jej zahraničnom exile. Na sklonku herečkinho života nakrútila otvorenú spoveď kedysi milovanej a následne zatracovanej hviezdy na pozadí unikátnych materiálov z niekoľkých európskych filmových archívov aj ukážok slávnych úloh Lídy Baarovej. Príbeh sebadeštruktívnej lovestory s charakteristikami antickej tragédie je fatálne spojený s európskymi dejinami a ukazuje mimoriadne úprimný portrét ženy, ktorej na vrchole kariéry ležal svet pri nohách. O to monumentálnejší bol potom jej pád do zabudnutia a samoty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jodie Foster #George Clooney #Julia Roberts #Kim Basinger #Ryan Gosling #Russell Crowe #Lída Baarová #Helena Třeštíková #Hra peňazí #Ostrí chlapci #Ninja korytnačky 2 #Zkáza krásou