Televízne tipy Pravdy: Architektka, ktorú zatienil Le Corbusier, aj poctivá severská krimi O krok vzad

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 14. do 21. júla. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

14.07.2016 09:00
Cena túžby Foto:
Biografická dráma Cena túžby o živote architektky Eileen Grayovej.
debata

Štvrtok 14.7.

Sissi a Yetti, FilmBox, 19.35
Michaelovi Bully Herbigovi hovoria „zlé dieťa nemeckej kinematografie“. Ľudia jeho humor buď milujú, alebo neznášajú. Od čias filmu Manituova topánka (paródia na vinnetouovky) ho mám rada. Ak sa nebojíte jeho čierneho humoru, ktorý je však celkom iný, ako ten britský, pozrite si jeho animovanú rozprávku o cisárovnej Sissi, ktorú unesie… Yetti. Len pre deti to celkom nie je. To už asi naznačil aj ten Yetti v názve.

Zmiznuté impérium, Dvojka, 21.35
V rámci letného kina RTVS zaradila nostalgický ruský film Karena Šachnazarova z roku 2008 – má to byť o dospievaní, láske a zrade. Tí, čo už film zhliadli, hovoria o výbornom príbehu, skvelých postavách a sympatickom mladom hrdinovi. Tým je mladý Sergej, ktorý v roku 1973 žije v Moskve. Zaneprázdnení osobnými problémami a láskami hrdinovia nevidia, že ich krajinu už čoskoro postihne osud zmiznutých impérií, ktorým zasvätil svoj život Sergejov starý otec archeológ. Ktosi ocenil, že diváka nikto „neotravuje nejakým komunizmom“ a príbeh pôsobí veľmi sviežo.

Piatok 15.7.

Posel, ČT2, 20.00
Českým filmom väčšinou aspoň dám šancu. Tu má hlavnú rolu sympatický Matěj Hádek, ktorý však hrá očividne dosť nesympatickú postavu. Akýsi divák na margo tohto filmu režiséra Vladimíra Michálka podotkol len: „Dobre mu tak, debilovi. 50 %“ Tak sa rozhodnite, či chcete vidieť príbeh cyklistického poslíčka, ktorý sa nevie pobiť férovo so životom.

O krok vzad, FilmBox, 21.00
Zato táto severská kriminálka z roku 2005 by mala byť stávka na istotu. Polícia objaví vraždu troch kamarátov a inšpektor Wallander zistí, že jeho priateľ a kolega Svedberg je mŕtvy. Wallander spočiatku verí, že sa Svedberg zabil sám. Čoskoro však odhalí väzby medzi Svedbergom, tromi priateľmi a štvrtou osobou, mladou ženou v ústave pre duševne chorých. Našla som komentár: „Toto Švédi jednoducho vedia. Či hrá Wallandera Kenneth Branagh alebo tento menej známy Švéd Rolf Lassgard, stále je to poctivý, premyslený príbeh s psychologickým ponorom, o akom sa väčšine amerických krimidrám tohto typu ani nesníva.“

Konferencia vo Wannsee, Cinemax, 23.25
Napokon sa aj toho Kennetha Branagha dočkáme a okrem neho aj Stanleyho Tucciho či Colina Firtha – v britsko-americkej historickej dráme. Píše sa 20. január 1942. Je mrazivý deň, sneží a nikto netuší, čo sa onedlho odohrá v dome pri jazere Wannsee neďaleko Berlína. Dvanásť ľudí po dvojhodinovom stretnutí navždy zmení svet. Vraj Branaghov usmievavý, večne optimistický a priateľský Heydrich patrí do top 20 najväčších filmových hajzlov všetkých dôb.

Nedeľa 17.7.

Cena túžby, Cinemax, 20.00
Biografická írska dráma rozpráva o írskej architektke Eileen Grayovej, ktorá sa stala poprednou osobnosťou hnutia moderného dizajnu. Jej významný prínos k rozvoju architektúry a dizajnu 20. storočia vraj takmer kompletne vymazal z histórie egoistický Le Corbusier. A bude to aj o jej vzťahu so sukničkárom Jeanom Badovicim, ktorý ešte prehĺbil rozkol medzi oboma architektmi. A vo filme má účinkovať aj Alanis Morissette – už aj preto si ho pozriem.

Pondelok 18.7.

Rozchod Nadera a Simin, Dvojka, 21.30
Vraj strhujúca manželská dráma z Iránu. Niektorých vôbec nezasiahla, iní píšu, že je skvelá a nie je od veci občas sa pozrieť, ako to funguje v krajinách s odlišnou mentalitou. Uvidíme, či je film naozaj zábavný a napínavý. V roku 2012 získal Oscara za najlepší zahraničný film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sissi a Yetti #Zmiznuté impérium #Posel #O krok vzad #Konferencia vo Wannsee #Cena túžby #Rozchod Nadera a Simin