Ďalší vesmír tvorcu Hry o tróny dostane seriálovú podobu

Čo by bolo, keby svet po druhej svetovej vojne vyzeral úplne inak ako v skutočnosti? To je premisa rodiaceho sa televízneho seriálu Wild Cards (Divoké karty). Nakrútia ho podľa sérií poviedkových antológií a románov, ktorých editorom je tvorca Hry o tróny George R. R. Martin.

09.08.2016 07:00
debata
Svet Divokých kariet je podľa Martina minimálne... Foto: Wildcards.com
Divoké karty Martin Svet Divokých kariet je podľa Martina minimálne rovnako vzrušujúci ako komiksové vesmíry Marvelu a DC.

Autor na svojom blogu informoval, že práva na príbehy získala Universal Cable Productions. Zároveň upozornil fanúšikov, že akékoľvek komentáre, ktoré sa nebudú týkať Divokých kariet, vymaže. Svet totiž už roky čaká na šiestu knihu z Martinovej série – predlohy Hry o tróny. Martin o nej nepovedal nič viac než to, že pokračuje v písaní. Na Divokých kartách sa podieľať nebude, jednou z producentiek projektu však bude Melinda M. Snodgrassová, Martinova pomocná editorka a pravá ruka, ktorá pri príprave Divokých kariet stála od začiatku.

Kľúčovou udalosťou pre zrod sveta Divokých kariet je 15. september 1946. Práve vtedy vypustia nad Manhattanom mimozemský vírus, ktorý sa rozšíri po celej zemi. Až 90 percent nakazených čaká príšerná smrť. Deväť percent infikovaných sa premení na Jokerov – ľudí s najrôznejšími psychickými či telesnými chybami. Iba zo šťastného jedného percenta sa vďaka vírusu, ktorý mení DNA, stanú Esá a získajú nadprirodzené schopnosti. Za vypustením vírusu je šľachtický rod z planéty Takis. Vírus má slúžiť ako biologická zbraň a skúšajú ju na ľuďoch, pretože sú s obyvateľmi Takisu geneticky identickí.

Koncepcia tohto variantu povojnového vesmíru vznikla ako súčasť role playing game (hry v rolách hrdinov), ktorej aktérmi boli rôzni sci-fi a fantasy spisovatelia a gamemasterom, teda človekom, ktorý hrou sprevádza a má ju pod palcom, bol práve George R. R. Martin. Bolo mu ľúto kreatívnej energie, ktorú do vytvorenia fantazijného sveta hry vložil, a tak sa rozhodol, že aktérom poslúži ako východiskový vesmír pre tvorbu dnes už niekoľkých desiatok autorov.

V prvom zväzku antológie, ktorý vyšiel aj po česky, sa stretli takí majstri fantastickej literatúry ako Roger Zelazny, Lewis Shiner či samotný Martin, neskôr pribúdali ďalší autori. Prvý diel antológie vyšiel v januári 1987, zatiaľ posledný, dvadsiaty druhý, pred dvomi rokmi. Ďalšia časť v angličtine vyjde koncom augusta.

Zatiaľ čo Hru o tróny čaká – minimálne na televíznych obrazovkách – po ďalších dvoch sezónach koniec, Divoké karty majú podľa Martina obrovský príbehový potenciál. „Divoké karty sú série kníh, grafických románov, hier … ale v prvom rade je to vesmír, taký veľký a rozmanitý a vzrušujúci ako komiksové vesmíry Marvelu a DC (hoci o čosi odvážnejší a podstatne realistickejší a konzistentnejší), s enormným množstvom vystupujúcich postáv – hlavných aj vedľajších. Vo svete Divokých kariet sú tisíce príbehov na rozpovedanie,“ napísal Martin na blogu.

Prvé príbehy zo série Divoké karty by sa podľa neho mohli na obrazovky dostať o rok či dva. Dodáva však, že Hollywood je Hollywood, a kým je projekt iba vo fáze prípravy, nič nie je isté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hry o tróny #George R. R. Martin #Joker #Wild Cards #Divoké karty