Televízne tipy Pravdy: Igby, Sissi aj Viggo Mortensen, s ktorým sa ocitnete ďaleko od ľudí

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 11. do 18. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

11.08.2016 14:00
Ďaleko od ľudí Foto:
Film Ďaleko od ľudí uvedie diváka do Alžírska v roku 1954.
debata

Štvrtok 11. 8.

Denník pubertiačky, Cinemax, 20.00
Neobyčajný vzťah! Dcéra sa zaľúbi do maminho priateľa a aj ho zvedie! Režisérka filmu Marielle Heller sa narodila v roku 1979 a príbeh sa odohráva asi v tom období. Mama filmovej hrdinky je bohémka, žije vo svetáckom San Franciscu, a tak je také niečo možné. Film vznikol vlani a získal viacero ocenení. Nie je to totiž iba pikantéria, ale úvaha o tom, ako súvisí sex s láskou a s umením. Mladá Minnie Goetzeová má totiž umelecké nadanie a o to je vnímavejšia aj v tejto krkolomnej situácii.

Pod kožou, Jednotka, 21.50
Film, ktorý sa dotkne každého. Žijeme v dobe, keď na všetko sú lieky, sú ich plné lekárne, farmaceutické firmy panujú nad životom a smrťou. Až detektívny príbeh nastolí otázka: liek alebo jed? Hlavný predstaviteľ príbehu pracuje práve vo farmaceutickej firme a netuší, že liek, ktorý ponúka, je životu nebezpečný. Ako sa rozhodne? Peniaze alebo svedomie? Podrží (alebo posotí) ho manželka? Film z roku 2015 je nemecký.

Piatok 12. 8.

Igby, Cinemax, 18.20
Sedemnásťročný Igby pochádza síce zo zámožnej americkej rodiny, ale ani to nie je záruka šťastia a vyrovnanosti. Matku má nepríjemnú, otca schizofrenika, a v rodine ešte ďalšieho „slizkého“ príbuzného, krstného otca. Len brat je snaživý a úspešný, čo mladíka ešte viacej ubíja. Rozhodne sa teda utiecť do bohémskeho prostredia New Yorku. Lenže – pred sebou človek neutečie! Táto téma sa dobre  točí metódou Quentina Tarantina, z ktorého debutujúci režisér a scenárista Burra Steerse aj čerpá (sám hral v Pulp Fiction). Film je z roku 2002 a hrá v ňom množstvo hviezd – Kieran Culkin, Claire Danesová, Jeff Goldblum, Amanda Peet, Ryan Phillippe, Susan Saradonová či Cynthia Nixonová.

Dobrý ročník, JOJ, 20.35
Dobrý ročník je príjemný film. Síce trocha pomalší, ale kto sa chce pozerať na pekné obrázky a príliš sa nevzrušovať, príde si na svoje: Mladý muž z Londýna zdedí náhle po strýkovi vinohrad aj s domom v slnečnom Provensalsku. Najprv to berie ako starosť, ale napokon začne vychutnávať návrat do vlastného detstva. Uvedomí si, že existuje aj iný život, než aký žije on, a to je vždy zdravé. Deje sú skôr naznačené, film stojí na pocitoch a pohľadoch. Réžiu má Ridley Scott, scenár napísal Marc Klein a hlavnú úlohu zverili Russellovi Croweovi. Hrá aj Marion Cotillard či Valeria Bruni-Tedeschi, zaujímavé tváre francúzskeho filmu, ale je to americký romantický film z roku 2006.

Tajomstvo Petra Čepka, Barrandov, 22.15
Herca Petra Čepka naozaj vždy obostieralo tajomstvo. Mal temné oči a vždy sa trocha mračil. Však ho aj obsadzovali do úloh zloduchov, ale aj tvrdých chlapov, ktorí sa nevzdávajú. Takú povesť mal aj v skutočnom živote – bol vraj vzdorovitý, neprispôsobivý a pre kolegov bol morálnym vzorom. Začalo sa to údajne už na vysokej škole, keď sa zastal kolegu proti polícii. Bol tri razy ženatý a mal dve dcéry. O všetkom bude podrobnejšie reč práve v spomínanom filme. Čepek bol nevšedný človek, stvorený pre umenie.

Sobota 13. 8.

Sissi (1), ČT1, 21.00
Osud Sissi sa dá spracovať na rôzne spôsoby. Toto je totálna romantika z roku 1955. Krásna Sissi sa zamiluje do Franza Jozefa a je to krásna fáza jej neskôr zložitého života. Veľké haló okolo filmu narobilo najmä obsadenie – Romy Schneider ešte len začínala, ale chýr o jej kráse sa rozletel svetom. Romy bola dcérou rakúsko-nemeckého hereckého páru (Magda Schneiderová a Wolf Albach Retty). Hovorilo sa, že úlohu dostala protekčne, ale – všetkých presvedčila. A vo filme hrá aj jej mama. 

Komorník, Jednotka, 21.40
Príbeh Cecila Gainesa, ktorý v rokoch 1952 až 1986 pracoval ako komorník v Bielom dome a obsluhoval siedmich amerických prezidentov, je dojímavý aj poučný. V úlohe komorníka totiž prežil v Bielom dome vojnu vo Vietname, boje za občianske práva, aj atentáty na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. História sa mu ukazovala vo zvláštnych zákulisných detailoch, ale križovala sa aj s jeho súkromím.

Ďaleko od ľudí, Cinemax, 23.05
Film uvedie diváka do Alžírska v roku 1954. Uprostred nepokojnej doby sa na cestu cez pohorie Atlas vydáva podivná dvojica mužov: vidiečan Mohamed, obvinený z vraždy, a učiteľ európskeho pôvodu, ktorého vybrali, aby trestanca eskortoval pred súd. Podobné filmy bývajú napínavé, ale myslím, že sú to tie tzv. čisto mužské. Francúzsky film v hlavnej role s Viggom Mortensenom.

Nedeľa 14. 8.

Divnovlásky, ČT1, 20.05
Film podľa scenára českej spisovateľky Ireny Obermannovej, ktorá sa inšpiruje vlastným životom. V tomto príbehu si mladá rozvedená mamička dvoch dcér hľadá muža, o ktorého by sa mohla oprieť. Takýto muž sa hľadá najťažšie a pocíti to aj ona. Hlavnú postavu stvárnila Aňa Geislerová, a tá vie vyjadriť problémy súčasných mladých žien vynikajúco. A hrá tam tiež Pavel Liška, ktorý aj do najdramatickejších situácií vnáša úsmev. Neviem, či sa dá o neho oprieť, ale na pozeranie je vhodný.

Pondelok 15. 8.

Múzeum nevinnosti, Cinemax, 12.45 (alebo na Cinemaxe 2 o 20.00)
Cez Orhana Pamuka som sa zamilovala do Turecka a Istanbulu. Bolo to ešte v pokojnejších časoch, keď som si čítala knižku Múzeum nevinnosti, o ktorej je aj tento dokument. Niekedy si teraz – pri udalostiach v Turecku – hovorím: Čo asi na to všetko hovorí Orhan? Vo filme zaznejú aj jeho názory. Múzeum nevinnosti je o veľkolepom ľúbostnom príbehu, ale približuje aj všedný život Turecka, a to je vždy dôležité poznať, lebo to je mier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Komorník #Sissi #televízne tipy #Ďaleko od ľudí #Denník pubertiačky #Pod kožou #Igby #Dobrý ročník #Tajomstvo Petra Čepka #Divnovlásky #Múzeum nevinnosti