Lákadlom Cinematiku nie je len víťazný film z Berlinale

Filmový festival Cinematik si viacerí spájajú s babím letom a príjemnou atmosférou kúpeľných Piešťan, filmoví nadšenci a tvorcovia sa tu už jedenástykrát stretnú od 13. do 18. septembra.

20.08.2016 16:00
30 31 cinematik Foto:
Na Cinematiku premietnu aj tohtoročného víťaza festivalu Berlinale, dokument Oheň na mori.
debata

Organizátori postupne odkrývajú program, premietať sa bude výber európskych filmov, ktoré v uplynulom roku rezonovali na medzinárodných festivaloch, na čele s víťaznou snímkou tohtoročného Berlinale – dokumentom Oheň na mori. Okrem toho sa pod jednou festivalovou strechou stretnú čerstvé slovenské dokumenty, filmy mladých nemeckých tvorcov aj diela ikonického nezávislého filmára Wima Wendersa. Cinematik je ako stvorený pre zvedavého diváka, prináša totiž snímky, ktoré neuvidíte nikde inde.

To naj z Európy

Film Sacro Gra Taliana Gianfranca Rosiho sa stal pred tromi rokmi historicky prvým dokumentom, ktorý získal Zlatého leva na festivale v Benátkach. Rosi v ňom vyskladal svojskú mozaiku ľudských všedností obyvateľov rímskej periférie.Tento rok bodoval pre zmenu na Berlinale, za snímku Oheň na mori si odniesol Zlatého medveďa pre najlepší film. Dokumentarista sa v nej zameral na utečeneckú krízu z pohľadu obyvateľov talianskeho ostrova ležiaceho v Stredozemnom mori Lampedusa. V jeho blízkosti sa v roku 2013 prevrátila loď s africkými migrantmi a tragédia tamojších ľudí priamo ovplyvnila. Na nešťastie, ktoré sa stalo krutou metaforou toho, aké nemožné je dosiahnuť domov, sa Rosi pozerá skrz dvanásťročného Samuela. Na Cinematiku premietnu dokument v rámci sekcie Meeting Point Europe, ktorú zostavujú medzinárodní filmoví kritici.

Za zmienku určite stojí aj snímka s príznačným názvom Toni Erdmann ocenená v Cannes medzinárodnou cenou filmovej kritiky. Ide o tretí celovečerák režisérky Maren Ade. Jedna z najzaujímavejších súčasných nemeckých filmárok zaujala už v roku 2009, keď za romantickú drámu Všetci ostatní získala Strieborného medveďa na Berlinale. Po tom, čo samotárovi Winfriedovi umrie pes a uvedomí si, že ho v Nemecku už nič nedrží, vyberie sa do Bukurešti, kde žije jeho dcéra Ines. Krvopotne sa s ňou usiluje nazdviazať vzťah. Stretnutie s otcom naruší úspešnej tridsiatničke stabilitu a donúti ju prehodnotiť, či ju život „podľa jej predstáv“ skutočne robí šťastnou. Ade kreslí ambivalentné charaktery, svojich hrdinov dokonale pozná, odhaľuje ich s absurdným humorom a podľa recenzenta magazínu Indie Wire je vo filme najvtipnejšia nahá scéna všetkých čias.

Medzi európskymi chuťovkami sa objavila aj nekonvenčná dráma v réžii Slovinca Olma Omerzu Rodinný film. Pre Omerzua sú príznačné nepredvídateľné rozuzlenia, paradoxne odťažitý ponor do vzťahov a chladne šedivá estetika. Absolvent pražskej FAMU odkrýva zárezy rodinných vzťahov, nekompromisne a s poriadnou dávkou irónie polemizuje nad dôverou a zodpovednosťou, aby sa napokon pred divákom vylialo šokujúce rodinné tajomstvo. Výrazný autorský rukopis radí Rodinný film medzi najpozoruhodnejšie diela, aké vznikli v našom filmovom priestore v ostatnom období. Otca rodiny stvárnil herec Karel Roden, pozornosť však pútajú mladé české talenty Jenovéfa Boková, Eliška Křenková a Daniel Kadlec.

Angličan Ben Wheatley bol pred tromi rokmi hosťom Cinematiku a festival predstaví jeho najnovší film High – Rise – adaptáciu rovnomenného románu spisovateľa J. G. Ballarda. Sci-fi podobenstvo sa odohráva v sedemdesiatych rokoch a zameriava sa na obyvateľov jedného obytného domu. Na nich aplikuje tému ľudských pokleskov a triednej nerovnosti. Film zaujme aj hereckým obsadením, Wheatley zveril hlavné úlohy Tomovi Hiddlestonovi, Jeremy Ironsovi a Sienne Miller.

Nočná jazda s kultovkami

Polnočná sekcia za hranicou kultu je nadupaná srdcovými záležitosťami a poteší nejedného zarytého cinefila. Na veľkom plátne sa „znovuzrodia“ Dobrodružstvá Baróna Prášila, ktorý v réžii Terryho Gilliama porozpráva tie najnepravdepo­dobnejšie životné príhody, ale aj hororové fantasy Armáda temnôt. Ide o pokračovanie kultovky Lesný duch režiséra Sama Raimiho, známeho najmä vďaka sérii filmov o Spider – Manovi v hlavnej úlohe s Tobey Maguirem. Raimi sa s hororom nemazná, obsesívne ho inovuje a prelína s inými žánrami.

V rámci sekcie Cinematik.doc bude mať premiéru najnovší film dobrodruha a dokumentaristu Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom o tatranských vysokohorských nosičoch. V programe je aj hudobný paradokument o prestarnutých jazzmanoch – emigrantoch v réžii Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu či pozoruhodná dokumentárna filmová esej 5. október. Fotograf a kameraman Martin Kollár tu odhaľuje silnú tému prostredníctvom atmosférických, mimoriadne pôsobivých obrazov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik #Piešťany