Filmové premiéry: Spielbergov Kamoš Obor aj vojnová Bitka o Sevastopoľ

Od štvrtka 1. septembra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť komédiu Bláznivá päťka aj nový film Pavla Barabáša.

01.09.2016 16:00
THE BFG Foto:
Steven Spielberg sa prihovára detskému divákovi adaptáciou obľúbenej rozprávky Roalda Dahla Kamoš Obor.
debata

Bláznivá päťka

Päť kamarátov z detstva si užíva v spoločnom byte v srdci Paríža vďaka veľkorysosti jedného z nich – Samuela. Jeho otec mu však nečakane zastaví prísun peňazí a Samuel, v snahe neprezradiť nepríjemnú situáciu kamarátom, sa púšťa do riskantných projektov. Šťastie mu však nepraje – zapletie sa s miestnou mafiou, poštve si proti sebe dílerov drog, neuspeje vo svete diskoték a nakoniec ho ešte začne hľadať polícia. Nezostáva mu nič iné, než priznať pravdu svojim spolubývajúcim kamarátom a požiadať ich o pomoc.

Ani vo sne!

Laura (Barbora Štikarová) je šikovné, svižné a tvrdohlavé dievča. Túži sa dostať do partie parkouristov a spolu s nimi zdolávať prekážky, ktoré jej poskytuje mestské prostredie. Pri tom ju zaskočí láska, ktorú pocíti k Lukymu (Toman Rychtera) a začne žiť dvojitý život: Vo fantazijnom svete komických a romantických vízií jej Luky patrí, v realite ale jej snaha sa s ním zblížiť skončí neúspešne. Vo chvíli, keď sa oba jej svety zvláštnym spôsobom prepoja, sa Laura musí rozhodnúť. Buď bude naďalej romanticky snívať, alebo sa dokáže popasovať so svojím skutočným životom.

Bitka o Sevastopoľ

Historická dráma o legendárnej snajperke ZSSR Ljudmile Pavličenkovej, prezývanej „pani smrť“, ktorá počas 2.svetovej vojny zabila pri obrane Odesy a Sevastopoľa 309 nepriateľov. Vo filme sú zachytené nielen reálne udalosti, ale aj osobný život Ljudmily: podceňovanie otcom, láska k trom mužom, silný patriotizmus, odvaha, tvrdosť, ale tiež strach a skrývaná ženskosť. Tieto charakteristiky hrdinky prispeli tiež k tomu, že sa stala vo svojej dobe veľmi obdivovanou a populárnou. Bola pozvaná i do Bieleho domu, kde sa spriatelila s Eleanorou, manželkou prezidenta Roosvelta. Vystúpila na konferencii a prispela tak k rýchlejšiemu víťazstvu spojencov nad hitlerovským Nemeckom…

Kamoš Obor

Môže malé dievčatko zvíťaziť nad hroznými, ozrutnými obrami – ľudožrútmi, ktorí šíria strach po celej krajine? Máte pravdu – nemôže. Iba ak… iba ak by jej pomohol dobrý kamarát, rovnako veľký ako oni – Kamoš Obor. Ale nemyslite si, že malá Sophia sa bude nejako veľmi báť! Kamoš Obor je totiž veľmi zábavný spoločník a Sophiu i vás často rozosmeje. No a pretože má rád deti, určite sa stane aj vaším kamarátom.
Prečítajte si recenziu

Sloboda pod nákladom

S krošňou na chrbte sa brodia v snehu, odolávajú búrke i víchrici. Zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia. Odhaľme poznanie najstaršej generácie tatranských nosičov. Možno sa dozvieme niečo viac aj o vlastnom náklade a možno pochopíme, prečo v Tatrách ostali nosiči poslednými mohykánmi na európskom kontinente.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéry #Pavol Barabáš #Bitka o Sevastopoľ #Bláznivá päťka