Seriál Westworld si posvieti na zvrátenú temnotu

Chceli by ste na okamih vstúpiť do imaginárneho westernového sveta a preniesť svoje najnebezpečnejšie a najdivokejšie fantázie do reality?

03.09.2016 16:00
40 41 westworld Foto:
V seriáli Westworld hrá aj Anthony Hopkins.
debata

Práve takúto možnosť budú mať ľudia v novom seriáli z produkcie HBO Westwold. Odohráva sa totiž v alternatívnej realite zábavného parku pre dospelých, kde si môžete kúpiť božský pocit neobmedzenosti. Záhadný priestor riadený umelou inteligenciou však postupne odhalí svoje nebezpečné limity…

„Temná odysea o úsvite umelej inteligencie a evolúcii hriechu,“ tak uvádza ambicióznu novinku, ktorá bude mať premiéru 2. októbra, spoločnosť HBO. Vychádza z rovnomenného amerického filmu režiséra Michaela Crichtona z roku 1973, no ani zďaleka nie je jeho remake. Dej sa odohráva v blízkej budúcnosti a zábavný park riadia a obývajú hyperrealistickí roboti. Ako pracovníci parku rafinovane predstierajú, že si svoju „neživosť“ neuvedomujú. Príbeh je podľa tvorcov nadupaný nepredvídateľnými zvratmi a sľubujú, že pri jeho sledovaní sa budeme naozaj báť.

Odvážna žánrová kombinácia

Scenár napísal jeden z rpoducentov producent seriálu a režisér pilotného dielu Jonathan Nolan (Interstellar, Temný rytier) spolu so scenáristkou Lisou Joy. Pracovali na ňom zanietene niekoľko rokov a sprevádzali ich pri tom viaceré komplikácie. Tie niekoľkokrát oddialili realizáciu projektu.

Kombináciu špecifických okrajových žánrov, akými sú western a sci-fi, možno považovať zo strany HBO za odvážny krok. Westworld tak svojím konceptom pripomína nezávislý film a lákavo vyčnieva spomedzi bežnej seriálovej ponuky.

Nejde o klasický televízny seriál, ale o výpravný desaťhodinový film. Dlhá minutáž a „dizajnové“ žánre si vypýtali náročnú trikovú postprodukciu. Už trailer opantáva pôsobivým vizuálom – kombinácia klasickej westernovej estetiky a chladného futurizmu vzbudzuje zvláštne mrazivú atmosféru. Okrem bizarne tajomnej premisy Westworld púta pozornosť aj skvelým hereckým obsadením. Postavu Doktora Forda stvárnil Antony Hopkins a na rolu mysteriózneho Muža v čiernom, ktorý sa do parku vracia po tridsiatich rokoch, prikývol Nolanovi Ed Harris.

„V tomto svete môžu byť ľudia amorálni, koľko sa im žiada,“ prezrádza Harris. Prostredie, do ktorého je seriál zasadený, prirovnáva k Las Vegas. Podľa neho Jonathan Nolan a Lisa Joy odhalili v príbehu poriadne zvrátenú tvár sveta. Kulisy príbehu našli filmári v starom westernovom mestečku neďaleko Los Angeles, ale natáčalo sa aj v Utahu – krajine výhľadov a kaňonov.

Záhada aj pre hercov

Keď si Hopkins v roku 2014 prečítal scenár, zhodnotil, že hrať postavu Doktora Forda bude veľmi komplikované. Ponuku zvažoval, pretože už roky nemal so seriálovou tvorbou skúsenosti. „Doktor Ford je veľmi zvláštny charakter, sám sa drží pod neustálou kontrolou. Často ma obsadzujú do obdobných rolí, aj keď táto poloha absolútne popiera moju prirodzenú povahu. Doktor Ford kontroluje absolútne všetko, vyžaduje, aby všetko perfektne klapalo, je skrátka pomätený. V príbehu veľmi veľa rozprávam – to je všetko, čo robím, hovorím všetky tie bombastické veci o dvojkomorovom bytí…“ približuje položartom.

Na začiatku dostal Hopkins od producenta Jonathana Nolana iba informácie týkajúce sa jeho charakteru. „Spýtal som sa ho, čo sa v tej prekliatej veci udeje, a on mi odpovedal, že mi to jednoducho neprezradí. Nepovedal mi celý dramatický oblúk príbehu, nevedel som takmer nič o iných charakteroch ani o tom, čo sa s nimi stane, až kým to nebolo v príbehu odhalené. Sú tam skutočne veľké prekvapenia. Potom som si povedal, že je to celkom zaujímavé, a veľmi som si tú nevedomosť vychutnával.“ Westworld je podľa neho Nolanovo dieťa, filmára osobne fascinuje vývoj ľudskej a umelej inteligencie. Dúfajme, že na seriáli sa jeho nadšenie pozitívne odrazí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Westwold