Televízne tipy Pravdy: Chladná Meryl Streepová aj Almodóvar, s ktorým siahnete Na dno vášne

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 15. do 22. septembra. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

15.09.2016 12:00
Javier Bardem Foto:
Javier Bardem v snímke Pedra Almodóvara Na dno vášne.
debata

Štvrtok 15. 9.

Fidlikant na streche, Dvojka, 14.00
Tento film nikdy neomrzí. Krásny príbeh, krásna hudba. Páčili sa mi aj jeho slovenské divadelné inscenácie – v Nitre, na Novej scéne, kde hral Tovjeho Jozef Kroner. Bolo to nezabudnuteľné, ale – film je zasa veľkolepejší a viac ukáže. Toto dielo človeka povznáša.

Rosalind Harris a Leonard Frey vo filme... Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Studios
Fidlikant na streche Rosalind Harris a Leonard Frey vo filme Fidlikant na streche.

Som tu pre vás, Cinemax, 16.00
Krásna Hana, dcéra alžírskeho obchodníka, je mimoriadne láskavá a milá. Zo samej dobroty utešuje aj telesnou láskou. Ak niekoho ako šéfka vyhodí, vyspí sa s ním, aby to tak nebolelo. Rodičia to chápu, ale brat Hakim nie. Ich vzťah sa vyhrotí, ale osud zasiahne a súrodenci sa musia udobriť. Prestane Hana „dobročinne sexovať“, alebo to brat bude tolerovať? Keďže ide o francúzsku komédiu, iste to vyriešia s humorom.

Divoká záhrada, HBO, 20.00
Írsko naozaj vyzerá ako divoká záhrada a film sa odohráva práve tam, ale aj v Afrike a v Londýne. Mladá záhradníčka Mary Reynoldsová bojuje o zachovanie divej prírody. Je to skutočný príbeh o tom, ako sa neznáme a chudobné dievča odvážilo zúčastniť na záhradníckej olympiáde, kde sú samí skúsení záhradní architekti a súperí tam aj s princom Charlesom. Ju však upúta muž, ktorý dokázal zmeniť púšť na záhradu, a spolu to chcú urobiť s celým svetom.

Piatok 16. 9.

Na dno vášne, Dvojka, 22.10
Režisér Pedro Almodóvar vie filmom vyvolať atmosféru a herci ako Javier Bardem či Penelope Cruz vedia jeho zámery naplniť. Príbeh je napínavý – nevinný muž sa pri roznášaní pizze ocitne v byte, kde sa stane vražda. Obvinia ho a keď si odsedí šesť rokov, ide na slobodu s premysleným plánom pomsty! Španielsko-francúzska dráma je z roku 1997.

Javier Bardem a Francesca Neri vo filme Na dno... Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Studios
Javier Bardem a Francesca Neri Na dne vášne Javier Bardem a Francesca Neri vo filme Na dno vášne.

Sobota 17. 9.

Neobyčajné životy: Daniela Kolářová – 70 rokov, ČT1, 16.00
Česká herečka Daniela Kolářová nerada poskytuje rozhovory, radšej chodí na prechádzky. Je to dosť veľká tajnostkárka, o to zaujímavejší môže byť film o jej živote. Po zmene režimu vstúpila aj do politiky – ale odišla znechutená. Dnes má už sedemdesiat, neomladzuje sa, ale je stále pôvabná. Táto zaujímavá skeptická – a zároveň optimistická – žena sa narodila 21. septembra 1946 v Chebe.

Nylonový mesiac, Dvojka, 20.15
Film podľa knižky Jaroslavy Blažkovej vzbudil kedysi veľkú pozornosť. Bol moderne mestský, čo bolo v slovenskom filme nóvum. Film natočil v roku 1965 Eduard Grečner a bol jedným z prejavov uvoľnenia, ktoré sa skončilo o tri roky. Blažková emigrovala, ale poetika filmu zostala v kultúrnom povedomí Slovenska.

Železná lady, ČT2, 22.10
V anglickom životopisnom filme je Meryl Streepová „železnou lady“. Thatcherová tento film najprv odmietala vidieť, ale napokon bola vraj dojatá. Videla ho ako 86-ročná. Streepová dostane každého! A stvárni každého!

Nedeľa 18. 9.

Voda pre slony, JOJ, 10.55
Krásny príbeh z cirkusového prostredia, kde účinkujú slony, ale najmä Robert Pattison a Reese Witherspoonová. Je to trocha rozprávkový príbeh, ale asi urobí ľudí na chvíľu lepšími.

Mordparta (4), Prima family, 20.15
Rozvážny a šarmantný Bartoška ako „komisár“ v detektívke, to je, myslím, dosť dobré lákadlo!

Tvoja tvár znie povedome, Markíza, 20.30
Tento program si získal fanúšikov. Zaujímavé je, že dáva príležitosť, aby herci, speváci aj moderátori ukázali aj svoju novú tvár a zaskveli sa. Je to čosi ako „dva v jednom“ – niekoho napodobňujú a sami sa prezentujú. Osem osobností sa prezentuje v koži svetoznámych interpretov. Moderuje Martin „Pyco“ Rausch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #železná lady #Na dno vášne #Fidlikant na streche #Nylonový mesiac #Voda pre slony