Južanský živel Salma Hayek

Temperamentná a talentovaná ako maliarka Frida Kahlo, ktorú stvárnila na filmovom plátne. Za strhujúci herecký výkon bola nominovaná na Oscara aj Zlatý glóbus. Aj keď to nevidno, hollywoodska kráska s exotickými koreňmi Salma Hayek začiatkom mesiaca oslávila už päťdesiatku.

19.09.2016 05:00
Salma Hayek Foto: ,
Salma Hayek upútala divákov po boku Antonia Banderasa v snímke Desperado, aj ako maliarka Frida Kahlo.
debata

Salma Hayek pochádza z veriacej rodiny a priznala, že v internátnej katolíckej škole boli momenty, keď profesorom odvrávala. Po strednej študovala medzinárodné vzťahy, ale napokon podľahla svojej najväčšej vášni – herectvu.

Z divadla prešla koncom osemdesiatych rokov do televízie a v rodnom Mexiku je preslávil seriál Teresa. S úspechom na „lokálnej“ scéne sa však neuspokojila a presunula sa do mekky filmu, do Los Angeles.

Príležitosť ukázať, čo sa v temperamentnej Mexičanke skrýva, prišla v snímke Desperado. Do role zvodnej krásky, ktorá poplietla hlavu potulnému hudobníkovi a južanskému pištoľníkovi Mariachimu v podaní Antonia Banderasa, ju v roku 1995 obsadil Hispánec Robert Rodriguez. Hayek dokonale zapadla do prvotriednej hereckej partie, vo filme sa objavili napríklad Steve Buscemi či Quentin Tarantino. S Rodriguezom spolupracovala aj na ďalších snímkach, vydarenejší bol hororový krimi triler Od súmraku do úsvitu s Georgeom Clooneym, Mattom Damonom, Quentinom Tarantinom a Harveym Keitelom v hlavných úlohách.

Desperado (1995)
Rozprávka rozprávok (2015)
+3Frida (2002)

Hollywoodska kráska s exotickými koreňmi zosobnila kontroverznú mexickú umelkyňu maliarku Fridu Kahlo. Role sa absolútne odovzdala, nechala si dokonca narásť fúziky a učila sa maľovať. Za strhujúci výkon bola nominovaná na Oscara i Zlatý glóbus.

Salme Hayek nie je cudzí ani humor, v akčnej komédii z divokého západu Sexi pištoľníčky bavila divákov spolu so Španielkou Penelope Cruz. „Komédie milujem a rada improvizujem, no je ťažké nájsť vhodného partnera na rovnakej vlne,“ priznala herečka. Naposledy svoj sexi hlas dala jednej z postavičiek animáku pre dospelých Buchty a klobásy.

Vo výpravnej fantasy Rozprávka rozprávok režiséra Matea Garoneho sekundovala Vincentovi Casselovi. Podľa Hayek je film o troch najzásadnejších princípoch, ktoré sa snažíme v živote dosiahnuť a udržať – deti, mladosť a sloboda. Film rozpráva ľudové príbehy zo 17. storočia, ktoré majú podľa nej nadčasový odkaz.

„Nikdy som sa obzvlášť nezaujímala o módu, ľudia z módnej brandže si zo mňa uťahovali,“ hovorí herečka, ktorá sa v roku 2008 vydala za vplyvného módneho bosa, bilionára Francoisa-Henryho Pinaulta. Hayek však rozhodne nie je vydržiavaná žena v domácnosti. Ako emancipovaná hviezda si zachováva nezávislosť a venuje sa vlastnej kariére. Manžel, s ktorým má dcéru Valentinu, jej aktivity plne podporuje a ona ho v rozhovoroch spomína s pokornou láskou.

V roku 2000 založila Hayek vlastnú produkčnú spoločnosť, ktorá sa podieľala na filme Frida, aj na oceňovanom seriáli Škaredá Betty o sivej myške, ktorá sa pokúša zapadnúť do prostredia vysokej módy. V roku 2003 produkovala svoj režijný debut – televízny seriál The Maldonado Miracle a stojí aj za jedným z videoklipov ikony pop-music Princa.

3-krát Salma Hayek

  • Miluje jedlo a dobré víno, športu sa nikdy nevenovala, no pravidelne cvičí jogu.
  • Ako stredoškoláčka bojovala s dyslexiou.
  • V detstve bol jej obľúbeným filmom Willi Wonka a továreň na čokoládu (1971).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salma Hayek #Oscar #50 rokov #Frida Kahlo #Sexi pištoľníčky