Slovenskému večerníčku Drobci „hrozí“ aj oscarová nominácia

Slovenský večerníček Drobci, ktorý uvedie RTVS počas vianočných prázdnin, predstavia aj na zahraničných festivaloch. Po júlovom Countryside Animafeste na Cypre poputuje seriál aj na Medzinárodný festival animovaných filmov Tofuzi v gruzínskom meste Batumi, ďalej na Anim’est v Bukurešti, Cinekid festival v Amsterdame a Medzinárodný festival detských filmov v Chicagu.

03.10.2016 16:00
Drobci večerníček Foto:
Sedem zábavných príbehov večerníčka narozprávala aj herečka Petra Polnišová.
debata (1)

„Sme radi, že Drobcov vybrali na tieto štyri festivaly. Predovšetkým máme radosť z výberu na Cinekid, kde máme v sekcii Screening Club možnosť predstaviť seriál významným odborníkom v oblasti médií pre deti. Rovnako sa tešíme do Chicaga, tamojší festival je dnes najväčším festivalom detských filmov na svete a čo viac, je to aj nominačné podujatie na filmových Oscarov. Dostať sa do programu je skutočná výzva,“ uviedla autorka námetu aj scenára Vanda Raýmanová, ktorej film Kto je tam? (2010) sa stal inšpiráciou pre vznik večerníčka.

Na novinke spolupracovali aj režisér a animátor Michal Struss, Ivana Šebestová, Michal Haruštiak, Ivana Laučíková, Jozef Mitaľ, David Štumpf alebo Štefan Gura. Sedem zábavných príbehov narozprávala Petra Polnišová, o hudbu sa postaral Michal Novinski, ktorý využil orchester.

„Tvorivým východiskom tohto seriálu je detská hra. Predovšetkým sloboda a spontánnosť s akou k nej deti pristupujú, subjektívna interpretácia skutočnosti, schopnosť imaginácie, invencie a ich humor je to, čo ma zaujíma a čo som sa snažila pri tvorbe tohto seriálu zmysluplne využiť. Tak vznikla dvojica chlapcov a zábavné príbehy o tom, čo sa stane, keď sa spolu hrajú nezbedník Ben a mudrlant Tom,“ povedala na margo večerníčka Raýmanová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #večerníček #medzinárodný festival #Drobci #Vanda Raýmanová