Filmové premiéry: Očakávaná Operácia Anthropoid aj Inferno

Od 13. októbra môžete v slovenských kinách vidieť komédie Zilionári aj Inštalatér.

14.10.2016 07:00
32 anthropoid 3x Foto:
Aňa Geislerová a Cillian Murphy v snímke Operácia Anthropoid.
debata

Inferno

Harvardský symbolog Robert Langdon (Tom Hanks) sa tentoraz ocitá v samotnom srdci Talianska, aby pomohol vyriešiť záhadu, ktorá je pozoruhodne prepojená s jedným z najväčších literárnych diel všetkých čias – Danteho peklom. Pri svojom tajuplnom poslaní sa Langdon musí stretnúť s neznámym, hrôzu naháňajúcim protivníkom; prepletá sa pritom nielen labyrintom florentských, benátskych či istanbulských uličiek, tajnými chodbami, skrytými komnatami, ale aj labyrintom narážok a kódov. Jediné vodítka mu v jeho pátraní ponúka len Dantovho temná epická báseň – a čas pritom neúprosne plynie. Až uplynie, má dôjsť ku katastrofe, ktorá navždy zmení celý svet.

Toto je náš svet

Hlboko v lesoch mimo civilizáciu vychováva svojrázny a charizmatický otec (Viggo Mortensen) svojich šesť detí podľa vlastných predstáv. Ich život pripomína letný tábor v raji, plný nevšedných pravidiel a hier. Kým nepríde správa, ktorá všetko zmení. Začína prekvapivá a zábavná cesta, pri ktorej sú zásady tejto voľnomyšlienkárskej rodiny vystavené skúškam nášho sveta.

Inštalatér

Štyridsaťročný Luboš Cafourek je svojrázny inštalatér z obce Tuchlovice pri Prahe. Je zručný a poctivý, so všetkým si poradí, žiadnej práce sa nikdy nezľakne. Nemá auto, za zákazníkmi jazdí na bicykli alebo autobusom, prípadne sa nechá odviezť. Mobil nepoužíva, telefonáty za neho vyriaďuje jeho matka, ktorá mu tiež varí a nakupuje, perie, robí účtovníctvo a riadi chod celej domácnosti. Luboš má vždy na všetko nečakanú a vtipnú odpoveď, ale praktický a spoločenský život mu uniká medzi prstami. Za prácu si nedokáže vypýtať primerané peniaze, kamarátom opravuje zadarmo a to, čo zarobí, hneď minie za jedlo pre túlavé mačky alebo za hazard. Luboš všetko nepríjemné odsúva na „neskôr“ alebo na „uvidíme“.

Zilionári

Komédia, natočená podľa skutočných udalostí o jednej z najväčších bankových lúpeží v histórii USA. David (Zach Galifianakis) je jednoduchý človek, ktorý uviazol vo svojom monotónnom živote. Deň čo deň sadá za volant svojho opancierovaného auta, aby rozviezol obrovské sumy cudzích peňazí. Jediným vzrušujúcim momentom v jeho živote je flirtovanie s kolegyňu Kelly (Kristen Wiig), ktorá ho onedlho zatiahne do neuveriteľného dobrodružstvo. Skupinka nie príliš inteligentných chlapíkov pod vedením Steva (Owen Wilson) plánuje vylúpiť banku a rozhodnú sa na to využiť Davida. Napriek absolútne amatérskemu plánu sa stane nemožné a oni majú zrazu vo vreckách 17 miliónov dolárov. Pretože je však táto partička naozaj bláznivá, nenapadne ich nič lepšie, ako peniaze začať vo veľkom štýle utrácať a zanechávať polícii úplne jasné stopy.

Operácia Anthropoid

Filmové spracovanie významnej udalosti českých a slovenských dejín, skutočnej operácie Anthropoid, namierenej proti jednému z najvýznamnejších mužov Tretej ríše a hlavnému strojcovi myšlienky „konečného riešenia“ židovskej otázky, Reinhardovi Heydrichovi. Vláda teroru vodcu okupačných nacistických síl v protektoráte Čechy a Morava prinútila spojencov v Londýne k naplánovaniu prísne tajnej misie, ktorá mala navždy zmeniť tvár Európy. Napínavý film sleduje dvoch výsadkárov z československého zahraničného odboja, Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, ktorí musia nájsť spôsob, ako zavraždiť muža všeobecne považovaného za možného nástupcu Adolfa Hitlera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Operácia Anthropoid #Zilionári #Inštalatér