Kontrolovať znamená vládnuť

Edward Snowden verzus Spojené štáty americké je bez debaty jednou z medzinárodne najdiskutovanejších a najsledovanejších káuz súčasnosti.

08.11.2016 14:00
32 snowden Foto:
Hlavná úloha v snímke Snowden pripadla na herca Josepha Gordon-Levitta. Kľúč k postave vraj našiel po osobnom stretnutí so Snowdenom.
debata (1)

Snowden ako bývalý zamestnanec Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) odhalil praktiky štátnych bezpečnostných zložiek. Tie majú prístup k súkromným informáciám miliónov ľudí na celom svete, sledujú Čínu, Rusko aj spojenecké európske štáty. Snowden tak narušil dôveru voči politickým autoritám a sám seba dostal do pozície štvanca, presvedčený, že koná v prospech spoločnosti.

Po dokumente z roku 2014 Citizenfour sa silného príbehu chopil hollywoodsky režisér s povesťou angažovaného filmára Oliver Stone. Inšpirovaný knihami Snowdenovho advokáta Anatolija Kučerena a novinára Luka Hardinga urobil podrobný prieskum a udalosti konzultoval nielen s odborníkmi, ale aj so samotným Snowdenom. Jeho film Snowden príde do slovenských kín už vo štvrtok.

Oscarový režisér a autor dokumentárneho cyklu Utajené dejiny Spojených štátov, ktorý odhaľuje tajné praktiky americkej vlády, v rozhovore pre Pravdu priznal, že problematiku ohrozenia súkromia považuje v súčasnosti za najaktuálnejšiu tému. Snowdenov prípad odhaľuje nielen to, ako funguje svetová politika, ale predovšetkým pripomína, že vo virtuálnom svete sme omnoho zraniteľnejší, ako si pripúšťame.

Aj v tom spočíva posolstvo snímky, ktorá síce stojí na životopisných faktoch, no na ich pozadí vyviera predovšetkým filmárov ostrý názor na vec. Diváka zasväcuje nevtieravo, naliehavej a populárnej témy sa chopil ako právoplatný Hollywoodčan – opierajúc sa o fakty ponúka dramaticky vypätý príbeh. Stone nie je v danom žánri žiaden nováčik, je autorom životopisných drám Nixon, J.F.K. či Narodený 4. júla. Za naposledy menovanú získal Oscara za réžiu.

Edwarda Snowdena sleduje vo filme približne od roku 2003, keď pôsobil v špeciálnej jednotke americkej armády, odkiaľ musel pre zranenie nôh odísť. Približuje jeho pôsobenie v Ženeve, kde ako diplomat prvýkrát prenikol do zákulisia systému a odhalil fungovanie špionážnych agentúr. V Snowdenovi začal blikať „morálny alarm“, keď pracoval s tajným internetovým vyhľadávačom Xkeyscore. Ten má dosah nielen na verejné, ale aj súkromné internetové dáta občanov po celom svete.

„Skutočným dôvodom, prečo Amerika špehuje každého, nie je ochrana pred terorizmom, ale snaha kontrolovať,“ povedal filmár pre Pravdu. Zdiskreditovaná americká vláda sa odvoláva na boj proti terorizmu, no podľa Stona je cieľom USA kontrolovať nielen svojich občanov, ale aj zvyšok sveta – od nepriateľov až po spojencov. Stone má v problematike dobrý prehľad, argumentuje presvedčivo, v zhode s hlavným hrdinom, ktorého stvárnil Joseph Gordon-Levitt. „Odrazu si uvedomíte, o čo tu ide. To nie je o terorizme. Ten je len výhovorka. Toto je o ekonomickej a sociálnej kontrole. A jediné, čo chránite naozaj, je americká nadvláda,“ vysvetľuje vo filme novinárom Snowden.

Edward Snowden sa rozhodol dôverovať žurnalistom z denníka Guardian – sám ich zavolal, aby jeho výpovede zdokumentovali. Laura Poitrasová autentický proces odhaľovania informácií nakrútila a jej dokument Citizenfour získal v roku 2015 Oscara.

Príbeh Stonovho filmu odhaľuje zásadné momenty Snowdenovho života, vyrozprávané sú chronologicky v retrospektívach. Filmár nevynechal ani mladíkove súkromie, ktoré náročná profesia do veľkej miery ovplyvnila a veľký priestor dostáva divácky vďačná milostná linka. Paralelný dej tvorí jeho spoveď novinárom v hotelovej izbe v Hongkongu, odkiaľ po zverejnení článkov utiekol Snowden do Ruska. Toto obdobie však už film nezobrazuje. Stone nahliada na Edwarda Snowdena ako na patriota a humanistu. Snowden odhalil pravdu o globálnej neexistencii súkromia, pretože bol sám zradený štátom, ktorému dôveroval.

Na webe

Exkluzívny rozhovor Pravdy s režisérom Oliverom Stoneom si po 18. h prečítajte na www.pravda.sk/stone.

Štyrikrát Oliver Stone:

Narodený 4. júla
Oscarovka z roku 1989 Narodený 4. júla s Tomom Cruisom a Willemom Dafoem v hlavných úlohách je Stonovou osobnou obžalobou vojny vo Vietname. Filmár ju ako vojak zažil na vlastnej koži a problematike sa venoval aj v dráme Čata, kde podáva naturalistickú správu z frontu a narúša mýty o americkom patriotizme.

Polnočný expres
Väzenskú drámu o Američanovi, ktorého v Turecku odsúdili na tridsať rokov za držanie drog Polnočný expres, nakrútil podľa Stonovho, Oscarom oceneného scenára, režisér Alan Parker. Stone má nos na silné príbehy – čerpajúc z reálnych udalostí skladá dramaticky napínavý príbeh jednotlivca volajúceho po spravodlivosti a slobode.

The Doors
Legendárnu rockovú kapelu The Doors zviditeľnila nielen hudba, ale predovšetkým charizmatický rebel Jim Morrison, ktorý sa ako dvadsaťsedemročný predávkoval drogami. Jeho príbeh padol Stonovi do oka v roku 1991 a postavu nevyrovnaného hudobného génia zveril Valovi Kilmerovi. Ten dramaticky schudol, nechal si narásť vlasy a vo filme dokonca i spieva.

Wall Street
Charlie Sheen a Oscarom ocenený Michael Douglas si strihli hlavné úlohy v krimi dráme z prostredia americkej burzy Wall Street. Stone tu kritizuje nehanebnú kapitalistickú spoločnosť a honbu za peniazmi. Odhaľuje, ako funguje obchod a nadnárodné spoločnosti, aby poukázal na absenciu ľudskej dôstojnosti. Wall Street zobrazuje ako vojnové pole, kde neplatí žiadne právo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #edward snowden #Oliver Stone