MFF Bratislava pozýva na mestskú filmovú hostinu

Pôsobivá brazílska dráma Aquarius, potenciálny nominant na Oscara Zrodenie národa aj zamotaný triler Nočné zvieratá Toma Forda.

11.11.2016 15:00
Swallow Foto:
Jedným zo súťažných filmov je Latovička režiséraMano Khalila. Je hosťom festivalu.
debata

Už v piatok sa do bratislavských kín Lumiére, Nostalgia a Mladosť vkradne množstvo filmov, ktoré ste na Slovensku zatiaľ nemali možnosť vidieť. Do 17. novembra obsadí hlavné mesto Medzinárodný filmový festival Bratislava. Témou 18. ročníka je mesto, zaostrené je na chorvátsku kinematografiu, lexikón odhalí fungovanie farby vo filme a rozoberať sa budú napríklad aj americké prezidentské voľby.

Neznáme mená? O to lepšie.

V hlavnej súťaži sa o cenu uchádza osem prvých a druhých celovečerných snímok režisérov z rôznych kútov sveta, ktorých mená bude počuť mnoho slovenských divákov vôbec po prvý raz. Pozornosť vzbudzuje snímka Lastovička jedného z hostí festivalu – kurdsko-sýrskeho režiséra Mana Khalila. Ten bude s divákmi diskutovať v bratislavskom kine Lumiére v nedeľu 13. novembra. Mano Khalil na Slovensko nepríde po prvý raz, film študoval na pražskej FAMU aj bratislavskej VŠMU. Jeho celovečerný hraný debut Lastovička je príbehom mladej ženy Miry narodenej vo Švajčiarsku, ktorá sa vyberie do Kurdistanu, aby našla svojho otca – strateného bojovníka proti Husajnovmu režimu.

„Film Lastovička sa odohráva v irackom Kurdistane a dokončili sme ho pár dní predtým ako islamisti obsadili mesto Mosul. Je to ľúbostný príbeh, ale aj politický. V našej krajine má láska medzi dvomi ľuďmi vždy politickú povahu. Nie je tam miesto na dýchanie. Je to príbeh o terorizme, vojnových zločinoch a láske,“ povedal pre britský Guardian režisér. „Ako kurdský utečenec zo Sýrie som bol mnohokrát utvrdzovaný v tom, že utečenec je len číslo.“ Khalilovi sa podarilo emigrovať do Švajčiarska, kde založil produkčnú spoločnosť a ako umelec reflektuje dianie vo svojej rodnej krajine.

S režisérom chorvátskeho pôvodu Dejanom Mrkićom sa môžete osobne stretnúť 12. novembra v kine Lumiére, kde o 20.15 h premietnu jeho krátky film Silence. Snímka o mladej hudobníčke, ktorá trpí slabým sluchom, obehla množstvo svetových festivalov a v Montreale získala cenu poroty. „Keď premýšľame o hudbe, spájame si ju so zvukom, neuvedomujeme si, že zahŕňa mnoho iných foriem, akými ju môžeme vnímať,“ povedal o filme Mrkić, ktorý robil rozsiahlu rešerš a rozprával sa s viacerými takmer nepočujúcimi hudobníkmi. Zvukárka filmu Livia Ruzicová má za sebou prácu na snímkach Moulin Rouge či Rómeo a Júlia a snažila sa v divákovi evokovať inú ako zvukovú povahu hudby.

Víťaz z Cannes aj hollywoodske tváre

Predstaviteľ rumunskej novej vlny Bogdan Mirica dostal tento rok za triler Psy cenu filmových kritikov na festivale v Cannes. Je o mladíkovi, ktorého ambícia predať zdedené pozemky na rumunskom vidieku privedie do konfliktu so susedskou komunitou. K natočeniu filmu ho inšpirovala skúsenosť z detstva. Mirica ho trávil u starých rodičov, kde počas letných večerov sledoval súboje miestnych obyvateľov. „Čo ma zarazilo najviac, nebolo násilie, ale jeho náhodnosť. Tí muži nepotrebovali dôvod na boj, chceli si len vzájomne dokazovať, kto z nich má vrch. Popri tom barbarstve a absencii morálky bola v ich akte istá zdedená čistota a tento pocit som si zapamätal, o tom je celý film Psy,“ prezradil režisér.

Režisér Garth Davis je spoluautorom úspešného mysteriózneho seriálu Top of the lake, ktorý v roku 2013 spolurežíroval s Jane Campionovou (Piano). Na festivale uvedú jeho celovečerný hraný debut Lion v hlavnej úlohe s herečkami Rooney Mara a Nicole Kidmanovou. Okrem hviezdneho obsadenia ponúka medzinárodnú tému a emocionálny príbeh päťročného chlapca Sarú, ktorý sa nešťastnou náhodou stratí svojim blízkym vo vlaku. Z rodnej Indie sa tak s adoptívnymi rodičmi dostane až do Austrálie. Sarú sa snaží umlčať spomienky na minulosť, no zlomová situácia utvrdí chlapca v tom, že domov je predsa inde. Vydá sa preto na dlhú cestu za svojou skutočnou rodinou.

Históriu internetu a jeho invazívny vpád do nášho každodenného života preskúmal svetoznámy filmár Werner Herzog. V dokumente A hľa: Sny o prepojenom svete sa pozrel na zuby virtuálnemu svetu od jeho počiatkov a problematiku odhaľuje na pozadí kontroverzne ladených rozhovorov so skutočnými odborníkmi. Rodinný animovaný film o chlapcovi, ktorý si zvyká na detský domov, Ja ako Tekvička, pozbieral plno festivalových cien a rozhodne sa oplatí vidieť ho.

Osobnosti festivalu

Alex Ross Perry

Hlavný hosť festivalu bude mať v utorok 15. novembra o 15.30 h masterclass v kine Lumiére. Nezávislý americký filmár Alex Ross Perry si vystačí s malým rozpočtom a verný zostáva filmovému materiálu. Do svojho štvrtého celovečerného filmu Kráľovná Zeme (2015) obsadil herečky Elisabeth Mossovú a Katherine Waterstonovú. Hrdinky uväznil na samotu pri jazere, aby tu rozložil ich istoty i priateľstvo.

Martin Huba

Jedna z najvýraznejších umeleckých osobností slovenskej filmovej a divadelnej scény – herec Martin Huba je laureátom ocenenia za dlhoročnú umeleckú tvorbu a držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Festival si ho pripomenie snímkou Kawasakiho ruže, kde stvárnil psychiatra a jeho výkon mu vyniesol Českého leva.

Rade Šerbedžija

Festival dnes v kine Nostalgia otvorí režijný debut Oslobodenie Skopje rodeného Chorváta Rade Šerbedžija. Všestranný umelec si tu prevezme Ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Okrem toho, že je jedným z najvýznamnejších juhoslovanských hercov svojej generácie – obsadil ho aj režisér Stanley Kubrick (Spaľujúca vášeň) – venuje sa aj divadlu, hudbe a písaniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Bratislava #Martin Huba #Nočné zvieratá #Lastovička