Filmové premiéry: Nočné zvieratá s Amy Adamsovou aj Vtedy v raji

Od štvrtka 24. novembra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť film podľa skutočného príbehu Vtedy v raji aj dobrodružné putovanie v snímke Akcia Arktída.

25.11.2016 00:00
Vica Kerekes Foto:
Vica Kerekes vo filme Vtedy v raji.
debata

Frankofónia

Na pozadí jedného z najničivejších konfliktov histórie – druhej svetovej vojny (resp. nemeckej okupácie Francúzska) – skúma režisér Alexander Sokurov vzťah medzi umením a mocou a pýta sa, čo nám kultúra hovorí o nás samých. Jeho historická filmová esej je nekonvenčnou prechádzkou parížskym múzeom Louvre, ktorým diváka sprevádza Napoleon a Marianne ako alegorický symbol Francúzskej republiky. Louvre tu popri riaditeľovi M. Jacquesovi Jaujardovi a kunsthistorikovi Metternichovi funguje zároveň ako tretia hlavná postava, úchvatná kulisa i najvýznamnejšie úložisko svetovej kultúry. Film bol uvedený v súťaži v Benátkach 2015.

Akcia Arktída

V snahe stretnúť sa s otcom v južnom Nórsku sa trinásťročná Julia a jej osemroční súrodenci – dvojčatá Ida a Sindre – schovajú vo vrtuľníku, ktorý však musí náhle za letu zmeniť smer. Potom, čo deti vystúpia a vrtuľník odletí, všetci traja zistia, že sú zanechaní na neobývanom ostrove v arktickej časti Nórska. Podarí sa Julii tvárou v tvár štiplavému mrazu, búrkam, hladovaniu a voľne žijúcim zvieratám zužitkovať svoju vynaliezavosť na záchranu svojho života i života oboch súrodencov?

Červený pavúk

Karol, obyčajný mladý muž, sa stretáva s oveľa starším mužom, o ktorom sa domnieva, že by mohol byť povestným Červeným pavúkom, obávaným sériovým vrahom, ktorý v šesťdesiatych rokoch desil obyvateľov Krakova. Karol začne byť mužom posadnutý a pustí sa do jeho sledovania. Medzitým sa stretáva aj s Dankou – o niečo staršou fotografkou, ktorá pracuje pre miestne noviny. Karol, pokúšaný láskou a fascinovaný smrťou, bude musieť čoskoro urobiť najzásadnejšie rozhodnutie svojho života.

Nočné zvieratá

Susan Morrow (Amy Adams) má všetko, po čom vždy túžila, a napriek tomu sa ocitla v životnej pasci. Kurátorka galérie moderného umenia sa snaží svoju vnútornú prázdnotu zapĺňať vystavovaním šokujúcich exponátov a po nociach bdie v prázdnej zlatej klietke v luxusnom dome v L. A., z ktorého asi aj pred ňou nápadne často uteká jej partner. Rukopis románu Nočné zvieratá, ktorý napísal jej bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohol byť dokonalým liekom na nespavosť. Keby nebol jeho príbeh tak znepokojujúci… Jeho hlavným hrdinom je Tony (tiež Jake Gyllenhaal). Spokojný chlap v strednom veku vezme ženu a dospievajúcu dcéru na rodinnú dovolenku do Nového Mexika, ktorú však pretne náhodné nočné stretnutie s trojicou násilníkov na opustenej texaskej diaľnici.

Vtedy v raji

Česko-slovenské koprodukčný film „Tenkrát v ráji“ spisovateľa, scenáristu a producenta Jozefa Urbana, voľne rozpráva príbeh dramatického osudu českého horolezca Jozefa Smítky a jeho druhov, popravených nacistami v apríli 1945 v Terezíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéry #Nočné zvieratá #Vtedy v raji