Filmové premiéry: Elle Fanningová ako chlapec v tele dievčaťa aj večný súboj lykanov a upírov

Od štvrtka 1. decembra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť rodinnú drámu Tri generácie, pokračovanie série Underworld či animovaný film Vaiana.

01.12.2016 16:00
Tri generácie Foto:
Mladá Ray (Elle Fanningová) sa v snímke Tri generácie rozhodne pre zmenu pohlavia.
debata

Vaiana

Príbeh je z časti inšpirovaný ústne podávanou históriou ľudí a kultúr žijúcich v Oceánii, kam tvorcovia vycestovali, aby sa dozvedeli čo najviac o danej tematike. Objavovanie vôd Tichého oceána je neodmysliteľnou súčasťou kultúry Oceánie. Starí Polynézania našli cestu cez more, objavili mnohé ostrovy bez použitia moderných nástrojov, len s pomocou svojej znalosti prírody, hviezd, vĺn a prúdov. Po celé stáročia, najväčší navigátori na svete suverénne plávali vodami Tichého oceánu a objavovali mnohé ostrovy Oceánie. Ale potom, asi pred 3000 rokmi, sa ich cesty zastavili a nikto presne nevie presne prečo.

Tri generácie

V každej etape nášho života bojujeme s tým, aby sme zostali sami sebou. Niečo o tom vie aj Ray (Elle Fanningová), teenagerka z New Yorku, ktorá sa rozhodne pre zmenu pohlavia. Jej matka Maggie (Naomi Wattsová) je slobodná a sama má vlastné problémy. Stále sa hľadá, nevie nájsť svoje miesto ukotvenia. Teraz však potrebuje vypátrať Rayovho biologického otca, ktorý musí podpísať súhlas k jeho zmene pohlavia. Trojgeneračnú rodinu dopĺňa Rayova netradičná a trochu výstredná stará matka Dolly (Susan Saradonová). Tá nevie či má byť viac zúfalá z informácie, že namiesto vnučky bude mať vnuka alebo z nerozhodnosti vlastnej dcéry. Všetky tri tak musia konfrontovať svoje vlastné identity a naučiť sa prijímať zmeny. A hlavne existovať ďalej ako jedna súdržná rodina, ktorá spoločne dokáže prekonať všetky prekážky.

Underworld: Krvavé vojny

Ďalšie pokračovanie úspešnej filmovej série Underworld, tentoraz s podtitulom Krvavé vojny, sleduje osudy upírskej smrtonosky Selene (Kate Beckinsaleová), ktorá sa bráni nemilosrdným útokom zo strany lykanov, ale aj upírskeho rodu, ktorý ju zradil. S pomocou svojich jediných spojencov Davida (Theo James) a jeho otca Thomasa (Charles Dance) musí zastaviť starovekú vojnu medzi lykanmi a upírmi aj za cenu, že bude nútená za mier položiť tú najvyššiu obeť.

James White

Newyorčan James White je ľahkomyseľný dvadsiatnik so sebadeštruktívnymi sklonmi. Povaľač, ktorý napriek svojej inteligencii nie je schopný si udržať prácu. Prežíva na gauči svojej matky Gail, ktorá jeho životný štýl neschvaľuje a naviac bojuje s rakovinou. James rieši situáciu útekom k sexu a drogám až do tej chvíle, kým nezačne byť Gailin stav naozaj vážny a on sa musí postaviť tvárou v tvár realite, ktorú už nemôže len ignorovať.

24 týždňov

24 týždňov – druhý hraný film režisérky Anny Zohry Berrached – je príbehom televíznej komičky Astrid, ktorá so svojím empatickým priateľom čaká dieťa s Downovým syndrómom a srdcovou vadou a zvažuje, či si ho napriek lekárskej vážnej prognóze ponechá. Autorka vo svojom emotívne vypätom filme zručne kombinuje bolestivý naturalizmus a jemný humor a prostredníctvom feministickej perspektívy vypovedá o človeku tvárou v tvár desivej morálnej dileme.

Santa je stále úchyl

Pokračovanie divácky úspešnej, vianočnej nekorektnej komédie, v ktorej sa Billy Bob Thornton predstavuje v jednej zo svojich najlepších filmových úloh.
Odpudivo neodolateľný zlodej Willie je stále alkoholik, stále sukničkár a už zase na dne. Znovu si teda oblečie kostým Santu a neochotne spojí sily s bývalým parťákom Markusom, aby na Vianoce vykradli centrálu jednej skorumpovanej chicagskej charity.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Underworld #Tri generácie #Vaiana #James White #Santa